vaistai.lt

Ceremoninė matcha – viskas ką reikia žinoti (934/0) 

Ceremoninė matcha – viskas ką reikia žinotiCeremoninė matcha japonų tradicinėje arbatos ceremonijoje naudojama jau beveik tūkstantmetį. 

 

Ceremoninės matchos priešistorė

Ceremoninės matchos šaknys siekia kinų Tang dinastijos laikus (618–907 m. po Kr.), kai matchos milteliai buvo naudojami kaip vaistas ir energijos šaltinis. Tačiau matcha kaip gėrimas pradėtas vartoti Japonijoje apie 12–13 a. dėl budizmo įsigalėjimo šioje šalyje. Budistų dvasininkai įvedė ceremoninį matchos gėrimo ritualą, kuris su laiku tapo svarbiu japonų gyvenimo aspektu.

 

Ceremoninės matchos gamyba

Arbatos milteliai gaminami iš šešėlyje auginamų arbatos lapelių, vengiant tiesioginių saulės spindulių, taip skatinant didesnį chlorofilo ir amino rūgšties L-Teanino kiekio susidarymą. Didesnis chlorofilo kiekis arbatos lapelius nudažo ypatingai sodria žalia spalva bei suteikia jiems didelę antioksidantų ir maistinių medžiagų koncentraciją, o dėl L-Teanino arbata įgauna stipresnį umami skonį. 

Ceremoninė matcha gaminama kruopščiai atrenkant tik pačius geriausius ir minkščiausius arbatos lapelius tik iš arbatžolių viršūnėlių. Taip pat pašalinami stiebai ir gyslos, kad būtų sumažintas arbatos kartumas bei rezultate milteliai būtų ypač smulkūs. 

Lapeliai tuomet džiovinami natūraliomis sąlygomis ir sumalami japoniškais akmens maltuvais iki ryškiai žalių miltelių, siekiant išgauti tik pačią aukščiausią jų kokybę - kad milteliai būtų ypač smulkūs ir nepraradę maistinių savybių.

 

Wazuka – ceremoninės matchos gimtinė

Ceremoninė matcha – viskas ką reikia žinotiMatcha iš Wazuka miestelio, Kyoto regiono, yra dalis senovinės Japonijos arbatos gamybos tradicijos. Wazuka turi optimalias oro ir dirvožemio sąlygas matcha gamybai. 

Arbatos plantacijos šiame regione yra apsuptos kalnų ir upių, kurios sudaro idealią aplinką arbatos lapelių auginimui. Be to, šis miestelis naudoja tradicinius auginimo metodus, kurie padeda išlaikyti aukštą matcha arbatos kokybę.

Viena iš unikalių auginimo technikų, kurią Wazuka arbatos fermeriai naudoja, yra “ooishita” metodas, kurio metu arbatos krūmai apsaugomi nuo tiesioginių saulės spindulių, tam naudojant specialius tinklus. Ši technika leidžia lapams lėtai augti, kuriant gilesnę žalią spalvą ir geresnį skonį.

 

Ceremoninės matchos nauda

Puikus antioksidantų šaltinis: matcha yra žinoma dėl savo antioksidacinių savybių, kurios padeda sumažinti oksidacinio streso žalą. 

Energijos ir produktyvumo šaltinis: ceremoninė matcha turi natūralų kofeino kiekį, kuris suteikia energijos, bet skirtingai nuo kavos, matcha taip pat turi aminorūgštį L-teaniną. Jis lėtina kofeino išsiskyrimą – jį sušvelnina ir padeda atsipalaiduoti. 

Vietoje to, kad kofeinas išsiskirtų greitai ir tuomet energijos lygis kristų, kaip kad išgėrus kavos, energija iš matchos išsiskiria lėčiau ir tolygiai. Tai yra priežastis, dėl kurios matcha sukelia ramaus budrumo jausmą. Be to, kofeinas ir L-teaninas dirbdami kartu gali padėti susikaupti atliekant pažinimo reikalaujančias užduotis.

Vitaminų šaltinis: matcha arbata yra gausi vitaminų C, A, E, bei B komplekso. Taip pat ir mineralų: kalcio, geležies, kalio ir magnio.

 

Kaip pasigaminti ceremoninę matchą?

Ceremoninė matcha yra skirta naudoti tiesiog su vandeniu: į puodelį persijojamas vienas arbatinis šaukštelis matcha miltelių ir užpilamas nedideliu vandens kiekiu. Gerai išmaišoma su šluotele arba plakikliu - turėtų gautis matcha pasta, tuomet yra pilama papildomai vandens. 

Nors su ceremonine matcha galima pasigaminti ir matcha latte, pienas dažnai užmaskuoja jos autentišką skonį, todėl rekomenduojame ja mėgautis tradiciniu būdu.

 

Apibendrinimas

Ceremoninė matcha teikia malonumą ne vien iš arbatos gėrimo ritualo, bet ir suteikia galimybę pajusti ilgaamžišką japonų tradiciją. Ji žinoma dėl savo kokybės, istorijos ir sveikatos privalumų, dėl kurių ji yra vertinama visame pasaulyje. 

Kviečiame įsigyti ceremoninės matchos DailySpoon internetinėje parduotuvėje, čia produktai yra sukurti sertifikuotos mitybos specialistės, remiantis įrodyta augalinės kilmės ingredientų nauda.

 

Šaltiniai:

https://gradfoodstudies.pubpub.org/pub/5-1-food-from-nowhere/release/2

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/mnfr.202100371 

https://artfultea.com/blogs/tea-wisdom/ceremonial-vs-culinary-grade-matcha-whats-the-difference

https://mizubatea.com/blogs/news-1/what-is-the-difference-between-ceremonial-and-culinary-matcha 







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos