vaistai.lt

Desertai su kava: eksperto patarimai, kaip paruošti ypatingo skonio skanėstus (896/0) 

Desertai su kava: eksperto patarimai, kaip paruošti ypatingo skonio skanėstusDažnas be garuojančios, ypatingo skonio kavos puodelio įsivaizduoti negali nė vienos dienos, tačiau kava galima mėgautis ne tik ją gurkšnojant, bet ir naudojant įvairiuose desertuose: iš jos pagaminti galima ir populiarųjį itališkąjį tiramisu, ir daugelį kitų burnoje tirpstančių desertų.

„Tiramisu, espresso pyragaičiai ar kavos skonio ledai, ko gero, neįmanomi be kavos. Ji yra mėgstamas ir dažnai konditerijoje naudojamas ingredientas. O ypač rudenį, kai vėstant orams gaivius desertus iškeičiame į sodresnio ir intensyvesnio skonio šokoladinius ar kavos skonio saldumynus. Pastebime, kad įmantresnių skonių saldumynais vis labiau susidomi ir pirkėjai. Siekdami patenkinti kiekvieno skonį, kas pristatome ir sezonines naujienas, o rudens asortimentą sudaro ir ryškaus skonio desertai, kuriuose karaliauja kava. Pirkėjams siūlome kavos ir bananų kremo desertą su vyšniomis bei vyniotinį su kavos kremu ir juodųjų serbentų želė“, – pranešime žiniasklaidai pasakoja Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas.

Kavos pyragas – vienas pirmųjų desertų su kava

Konditerijos ekspertas pasakoja, kad vienas populiariausių kavos desertų pasaulyje – kavos pyragas, dar kitaip žinomas kaip kaffekuchen. Jo kilmės istoriją sunku atsekti, ypač todėl, kad per šimtmečius nuo atsiradimo jis išpopuliarėjo visame pasaulyje ir įgavo pačių įvairiausių formų. Visgi, dažniausia šis desertas siejamas su daniškomis, olandiškomis ir vokiškomis šaknimis.

Nežinoma, kas pirmasis iškepė šį kavos pyragą, tačiau manoma, kad šis desertas atsirado Vokietijoje, Drezdeno mieste. Europiečiai su kava susipažino XVII a. pradžioje. Laikui bėgant vokiečiai kavą suporavo su saldžia duona, kuri buvo pilna riešutų, vaisių ir prieskonių, tačiau terminas „kavos pyragas“ įprastas tapo tik XIX a. pabaigoje.

Kai olandai ir vokiečiai emigravo į Ameriką, kavos pyragaičiai išpopuliarėjo Niujorke, Naujajame Džersyje ir kitose Amerikos vietose. Kadangi šis desertas labai greit užkariavo amerikiečių širdis, JAV kepėjai pradėjo improvizuoti su tradiciniu kavos pyragu ir taip po truputį išsivystė šiuolaikinė šio kepinio versija.

Dera su vaisiais ir uogomis

Kaip pasakoja T. Lauvray, iš kavos pasigaminti galima ne tik klasikinį kavos pyragą, bet ir kavos desertą affogato, kavos skonio ledus, amerikiečių taip pamėgtą braunį, ispanišką desertą „Flan“ bei prancūziškąją krembriulė, kavos skonio morengus, putėsius, netgi Japonijoje populiarią kavos skonio želė.

Konditerijos ekspertas teigia, kad kava puikiai dera ne tik prie šokolado, grietinėlės ar vanilės, bet ir įvairiausių vaisių bei uogų. Anot eksperto, gaminant įvairiausius gardumynus kavą galima derinti su bananais, gervuogėmis, mėlynėmis, braškėmis, vyšniomis, persikais, šviežiomis arba džiovintomis slyvomis, figomis bei datulėmis.

Pavyzdžiui, bananais galima pagyventi ne tik kavos putėsius, bet ir pasigaminti ypatingo skonio kokteilius, mat bananų saldumas puikiai atsveria kavos kartumą. Išbandykite ledinį mokos kokteilį su kava, kakavos milteliais, bananu ir trupučiu agavos ar klevų sirupo. Mėlynių galima įmaišyti į kavos skonio keksiukų tešlą, o šviežios figos puikiai tiks prie itališkojo tiramisu. Jeigu pasiilgote egzotikos, T. Lauvray siūlo prie puodelio kavos suvalgyti šviežių arba ant grotelių pakeptų ličių – nustebsite, kaip šie vaisiai dera prie šviežiai išvirtos kavos. Konditerijos ekspertas siūlo saldėsių su kava pasigaminti ir namuose bei dalijasi keliais nesudėtingais receptais.

Kavos putėsiai

Jums reikės:

300 ml pieno

2 kiaušinių trynių

2 šaukštų cukraus

Biskvito riekelės

1 šaukšto želatinos

50 gramų kavos pupelių

250 gramų išplaktos grietinėlės

Pagaminimas:

Užvirkite pieną ir į jį įmeskite kavos pupeles, kad šios pritrauktų. Kiaušinių trynius išplakite kartu su cukrumi. Pieną nukoškite ir sumaišykite su kiaušinių plakiniu. Tuomet ant nedidelės ugnies, kelias minutes dar pavirkite gautą masę kol ši sutirštės. Į kremą įpilkite želatinos, viską sumaišykite ir atvėsinkite. Galiausiai biskvito riekeles pamirkykite šviežiai išvirtoje, cukrumi kiek pasaldintoje kavoje. Dėkite jas į indą ir ant viršaus uždėkite gautų putėsių. Viską apliekite plakta grietinėle.

Affogato

Jums reikės:

Mažo puodelio šviežiai išvirtos espresso kavos

Kelių šaukštų mėgstamų vanilinių ledų

Šokolado drožlių

Riešutų sirupo

Pagaminimas:

Išvirkite nedidelį kiekį mėgstamos kavos. Tuomet į stiklinę dėkite kelius didelius šaukštus ledų. Ant viršaus užpilkite mažą puodelį kavos ir viską apliekite sirupu. Jeigu norite, desertą galite pagardinti ir šokolado drožlėmis. Skanaus!

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos