vaistai.lt

Klausiate – atsakome: Kokias dešreles saugiausia kepti lauko kepsninėse? (775/0) 

Klausiate – atsakome: Kokias dešreles saugiausia kepti lauko kepsninėse?Renkantis dešreles kepimui, būtina atkreipti dėmesį į ženklinimo informaciją etiketėse, kuriose gamintojai nurodo dešrelių pavadinimą, apdorojimo būdą, sudėtį, paskirtį, vartojimo instrukciją, laikymo sąlygas, tinkamumo vartoti terminus, taip pat įvertinti ir tai, kaip jos supakuotos, pakuotės sandarumą.

Dešrelės pagal apdorojimo būdą gali būti „virtos“ ir „virtos kepamosios“ arba „dešrelės kepimui“. Todėl renkantis dešreles reikia atkreipti dėmesį, kokia yra gaminio paskirtis ir apdorojimo būdas. Svarbu nesusimaišyti, nes pavadinimai gali būti panašūs. Pavyzdžiui, „Medžiotojų“ dešrelės rinkoje yra ir kepamosios, ir skirtos vartoti tik pašildytas.

Pirkėjams svarbu būti atidiems, nes gamintojai, siekdami patraukti jų dėmesį, mėgsta pakuotes pagražinti paveiksliukais su laužu, iškyla, kepsnine. Tačiau gražus paveiksliukas dar nieko nereiškia. Svarbu žiūrėti į sudedamųjų dalių sąrašą ir, jei gaminyje yra natrio nitrito, dar žymimo kaip maisto priedas E250, žinoti tai, kad jos netinkamos kepti, todėl ir ant pakuotės negalėtų būti kepimo gamtoje vaizdų. Tokie vaizdai gali būti tik ant dešrelių, kurias gaminant nebuvo naudota šio priedo.

Kepimui skirtos tos dešrelės, kurių gamyboje nebuvo naudota nitritinė druska (žymima kaip maisto priedas E250, kuris konservuoja mėsos produktą ir paryškina bei išlaiko patrauklią raudoną spalvą), yra pilkšvos, baltos, gelsvos spalvos. Taip pat, gali būti su šviesios arba rudos spalvos apvalkalais, virtos arba parūkytos. Tokios dešrelės tinkamos kepti aukštoje temperatūroje, ant pakuotės pažymima „kepamosios dešrelės“ arba „dešrelės kepimui“.

Rūkytas dešreles galima kepti tuomet, kai jų sudėtyje nėra natrio nitrito (E250), tačiau nerekomenduojama, nes jose yra rūkymo metu susidariusių medžiagų, kurių kiekis kepimo metu gali padidėti.

Ant laužo kepant ne kepimui skirtas dešreles, kurių sudėtyje yra natrio nitrito, jo likučiai reaguoja su aminais ir amino rūgštimis, esančiomis mėsoje. Tuomet susidaro kancerogeniniai junginiai – nitrozaminai, kurie ilgainiui gali sukelti sveikatos negalavimų. Nitrozaminai paprastai susidaro aukštesnėje nei 110 °C temperatūroje, o kepant ant laužo ar kepsninėje temperatūra visada yra tokia arba dar aukštesnė.

Visada geriausia rinktis aukščiausios rūšies gaminį, o skaitant dešrelių sudėtį – atkreipti dėmesį, kokia sudėtinė dalis įrašyta pirmiausia, nes tai reiškia, kad jos yra daugiausia. Siūloma atkreipti dėmesį ir į maistinę vertę: kad būtų daugiau baltymų, o riebalų, druskos – mažiau. Ne mažiau svarbu žiūrėti į tinkamumo vartoti datą. Nepatartina pirkti besibaigiančio tinkamumo vartoti termino dešrelių, be to, vasarą šie gaminiai greičiau sugenda, todėl rekomenduojama dešreles suvartoti kuo greičiau.

Ruošiant maistą taip pat svarbu nepamiršti elementarios higienos: indų paruošimo, rankų plovimo, dešrelių laikymo sąlygų.

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos