vaistai.lt

Metas odą paruošti pavasariui: vien kremo neužteks (1378/0) 

Metas odą paruošti pavasariui: vien kremo neužteksŽiemos sezonu rečiau vėdinamos patalpos, šildymas, prausimasis karštesniu vandeniu, taip pat lauke pasitinkantys aplinkos veiksniai, tokie kaip snygis, vėjas, šaltukas ar lijundra, nemenkai paveikia didžiausią žmogaus organą – odą. Netinkama odos priežiūra ir prastas kosmetikos priemonių parinkimas gali lemti gausybę problemų. Tad kaip turėtų atrodyti teisinga odos priežiūros rutina, belaukiant kalendorinio pavasario, ir kokių veikliųjų medžiagų žvalgytis produktų sudėtyse?

Vaistininkė Jurgita Jankauskienė pastebi, kad šaltajam metų sezonui einant į pabaigą, pacientai dažniau skundžiasi išsausėjusia, jautria, pleiskanota, paraudusia ar net niežtinčia oda. Anot jos, išsigąsti nereikėtų – tai nėra neįprasta mūsų klimato juostoje gyvenantiems žmonėms. Neretais atvejais, patys nė nepastebime, kad atšalus orams, odos priežiūros rutina tampa grubesnė, darome daugiau rūpinimosi ja klaidų.

„Žiemą ir taip daugiau laiko praleidžiame uždarose, gausiai šildomose, tačiau neretai prastai vėdinamose patalpose, vilkime daugiau drabužių sluoksnių, susiduriame su oro temperatūrų kaita ir kitais odos pokyčius skatinančiais veiksniais. Šalia to, kai spusteli šaltukas, natūraliai norisi mėgautis ilgomis maudynėmis po karštu dušu, taip pat neretai aptingstame prižiūrint kūno odą – kadangi žiemą ją slepiame po storais drabužiais, pamirštame kūną reguliariai nušveisti bei drėkinti. Iš tiesų, kūno ir veido odos sveikata turėtume rūpintis nuolat, nepriklausomai nuo sezonų ar tam skiriamo aplinkinių dėmesio. Svarbu suprasti, kad jei įdėsime pakankamai pastangų šaltuoju sezonu, nereikės pernelyg vargintis atėjus pavasariui", – pranešime žiniasklaidai kalba vaistininkė.


Kūno odos priežiūros taisyklės

Pasak J. Jankauskienės, tikslinga odos priežiūros rutina turėtų vadovautis tiek moterys, tiek vyrai, o ir kosmetikos priemonės gali būti naudojamos tos pačios. Svarbiausia atsižvelgti į odos tipą, jautrumą, galimas alergines reakcijas ir tarpusavyje nesidalinti konkrečiai odos problemai gydyti skirtomis priemonėmis, prieš tai nepasikonsultavus su vaistininku ar odos priežiūros specialistu. Pažeidus pastarąją taisyklę, greičiausiai ne tik nusiviltume rezultatais, bet ir sukeltume odos diskomfortą.

„Kūno odos priežiūra itin didelių pastangų nereikalauja. Praustis duše rekomenduojama kasdien arba kas antrą dieną. Jei oda prarado elastingumą, atrodo papilkėjusi, pleiskanoja, jaučiamas tempimas, atsiranda išsausėjusių plotų, patarčiau rinktis prausimosi priemones be papildomų dažiklių, cheminių kvapiklių. Sausai odai labiausiai tinka dušo aliejai ar žele su hialurono rūgštimi, omega-3 riebiosiomis rūgštimis, šlapalu, pantenoliu, glicerinu, alantoinu, alijošiumi bei natūraliais, maitinančiais aliejais.

Šių drėkinančių medžiagų reikėtų ieškoti ir renkantis kūno kremus ar losjonus. Pastarųjų naudojimas – labai svarbus žingsnis daugumo žmonių kūno priežiūros rutinoje, ypač jei oda yra linkusi į sudirgimus, alergines reakcijas. Naudinga kartą per savaitę naudoti ir švelnų kūno šveitiklį – jis pašalins negyvas odos ląsteles ir kitos priemonės veiks aktyviau", – paaiškina farmacijos ekspertė.


Veikliųjų medžiagų ABC veido priežiūroje

Vaistininkė įvardija, kad štai veido odos priežiūros rutina reikalauja šiek tiek daugiau pastangų ir skirtingų priemonių derinimo. Pirmasis žingsnis, prieš pradedant dieną, turėtų būti veido prausimas švelniu valomuoju geliu ar putomis, parinktomis pagal odos tipą – tai padės pašalinti sebumo perteklių ir įvairius nešvarumus, susikaupusius nakties metu. Veido prausimui netinka rankoms skirtas muilas, dušo želė kūnui ar kitos ne veido odai skirtos priemonės – jų naudojimas gali ne tik nepašalinti nešvarumų, bet ir sukelti bėrimus, paūminti esamas odos problemas ar iššaukti naujas.

Antrasis žingsnis – tonikas arba micelinis vanduo. Anot J. Jankauskienės, abi šios priemonės tarsi paruošia odą, kad ji efektyviau sugertų vėliau naudojamas veikliąsias medžiagas. Atlikus šį veiksmą, reikėtų lengvais pirštų judesiais aplikuoti pasirinktą serumą. Visgi dažnas šiame etape susiduria su sunkumu – kokį serumą pasirinkti? Pavasarį į veido priežiūros rutiną rekomenduojama įtraukti lengvesnių, drėkinančių ir apsauginių veikliųjų medžiagų priemones.

„Vitamino C serumas veiks ne tik kaip apsauga nuo aplinkos veiksnių, bet ir padės sulyginti odos atspalvį. Retinolio serumai pravers kovojant su raukšlelėmis ar akne, o hialurono rūšties priemonės – padės išlaikyti odos drėgmę ir elastingumą. Populiarėjantis serumų ir kremų ingredientas – niacinamidas – pagelbės odos uždegiminių procesų metu. Panašių sudedamųjų dalių vertėtų dairytis ir kitame rytinės veido odos priežiūros rutinos žingsnyje – drėkinime. Taip pat, kartą per savaitę, kaip ir kūno, taip ir veido odą reikėtų atgaivinti švelniais šveitikliais, palepinti drėkinamosiomis veido kaukėmis", – pažymi vaistininkė.

Ji ragina vengti kartu naudoti tam tikrų veikliųjų medžiagų priemones, tarkime, retinolį ir vitaminą C ar AHA rūgštis kartu su retinoliu – šios kombinacijos gali sudirginti odą ir sukelti jautrumą saulei. Tokiu atveju patariama vieną priemonę naudoti ryte, o kitą – vakare. Taip pat, labai svarbu naudoti SPF priemones, ypač tada, kai kituose odos priežiūros produktuose yra stiprių veikliųjų medžiagų.


Vakare – svarbiausia švara

Vakarinės veido priežiūros rutinos pagrindas yra kruopštus sebumo pertekliaus, dulkių, nešvarumų, makiažo bei kitų priemonių likučių pašalinimas. J. Jankauskienė pabrėžia, kad vakare rekomenduojama prausiklį naudoti net du kartus, kad vėliau ant švarios odos tepami serumai ar veido aliejai tinkamai pasisavintų, taip pat reikėtų nepamiršti ir drėkinamojo kremo.

„Stengiantis turėti sveiką, skaisčią ir elastingą odą, parinkti tinkamas kosmetikos priemones yra labai svarbu, tačiau būti įvertinti ir visavertės mitybos, kokybiško poilsio ir vandens svarbą. Išsimiegoję atrodysime žvalūs ir energingi, kartu su maistu ar maisto papildais gaudami visus reikiamus vitaminus, tokius kaip E, D ar C bei mineralus, paskatinsime odos atsinaujinimą, o sąžiningai išgerdami bent 2 l vandens per parą, palaikysime drėgmės balansą visame organizme, įskaitant ir odoje", – priduria vaistininkė J. Jankauskienė.

Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.

Informacija iš: 

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos