vaistai.lt

Odos priežiūra rudenėjant: kaip išlaikyti skaisčią ir stangrią veido oda? (2374/0) 

Odos priežiūra rudenėjant: kaip išlaikyti skaisčią ir stangrią veido oda?Vienas svarbiausių kasdienės odos priežiūros žingsnių yra negyvo viršutinio odos sluoksnio pašalinimas, kitaip tariant – šveitimas. Ir tai reikalinga visiems odos tipams. Organinės rūgštys šioje procedūroje atlieka itin svarbų vaidmenį.

Nors pats žodis rūgštis gali skambėti grėsmingai – tarsi potenciali nudegimo rizika, BENU Sveikos odos instituto ekspertės Ramunė Uosienė pranešime žiniasklaidai sako, kad naudojamos subalansuotai ir tinkamais kiekiais, organinės rūgštys yra būtinos gerai odos būklei.

Ant kosmetikos produktų pakuočių galite pamatyti užrašus BHA ar AHA. Taip žymimos organinės rūgštys: vandenyje tirpios alfa hidroksinės rūgštys (AHA) ir riebaluose tirpios beta hidroksinės rūgštys (BHA).

Svarbu prisiminti, kad visais atvejais naudojant rūgštis, reikia nepamiršti ir apsaugos nuo ultravioletinių (UV) saulės spindulių, nes dėl rūgščių poveikio oda tampa kur kas jautresnė saulės spinduliams: gali lengviau nudegti, greičiau atsirasti strazdanų ar pigmentinių dėmių. Todėl vasaros laikotarpiu neretai kosmetikos lentynėlėse produktai su organinėmis rūgštimis nustumiami giliau, o atėjus rudeniui vėl tampa populiarūs.

Organinės rūgštys padeda odai atsinaujinti

AHA tipo rūgštys. Jos gerina kolageno gamybą ir didina odos gebėjimą išlaikyti drėgmę, mažina odos spalvos netolygumus, skaistinti odą ir skatinti jos regeneraciją, turi priešuždegiminių savybių. Anot R. Uosienės, AHA rūgštys, priešingai nei BHA grupės rūgštys, veikia odos paviršiuje, lengvai pašalina negyvų ląstelių sluoksnį ir ištirpdamos vandenyje pasišalina nuo odos. Todėl jos labiausiai tinka normaliai, sausai, saulės pažeistai odai, brandesnei odai.

AHA dar vadinamos vaisių rūgštimis, nes natūraliai randamos ir daugybėje vaisių bei gėlių. Kosmetikoje dažniausiai naudojamos sintetinės jų formos, nes yra veiksmingesnės ir lengviau stabilizuojamos. Populiariausios rūgštys:

  • Glikolio rūgštis.Tai viena aktyviausių rūgščių, nes jos mažos molekulės prasiskverbia į gilesnius odos sluoksnius ir skatina odos ląstelių regeneraciją. Tinka brandžiai odai, kurios ląstelių atsinaujinimo procesas yra sulėtėjęs.
  • Pieno rūgštis. Jeigu šios rūgšties koncentracija kosmetikos produkte sudaro 2 proc., pasireiškia odos drėkinimo efektas, o jeigu koncentracija siekia 5–10 proc., gali būti naudojama cheminiam odos šveitimui.
  • Migdolinė rūgštis. Ji, kaip ir glikolio rūgštis, veikia prieš odos senėjimą – ypač fotosenėjimą, t. y. priešlaikinį senėjimą, kuris atsiranda dėl UV spindulių poveikio odai, taip pat gydo hiperpigmentacijas, uždegiminę aknę. Migdolinės rūgšties molekulinė masė yra daug didesnė nei kitų AHA rūgščių, todėl ji aktyvi odos paviršiuje. Dėl šios savybės ją galima naudoti ir jautriai odai.

„Prieš pradedant naudoti rūgštinius produktus, reikėtų pasitarti su odos priežiūros specialistu, įsivertintisavo odos tipą ir būklę – ar oda nėra jautri, alergiška. Odą patartina pratinant pamažu: pradėkite nuo vieno karto per savaitę, paskui po truputį didinkite dažnį iki kelių kartų per savaitę, – sako kosmetikos konsultantė ir priduria, kad pradžiai geriausia rinktis produktus su žema rūgščių koncentracija. – Jei naudosite tinkamas šių rūgščių kombinacijas ir koncentracijas, galite tikėtis akivaizdaus poveikio – pagerėjusios odos struktūros ir spalvos, gero odos drėkinimo efekto.“

BHA tipo rūgštys. Jos yra tirpios riebaluose ir gali prasiskverbti į giluminius odos sluoksnius. BHA rūgštys valo užsikimšusias veido poras, mažina riebalų išsiskyrimą, skatina odos ląstelių atsinaujinimą, pasižymi antibakterinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis.

  • Salicilio rūgštis.Tai priešuždegiminių savybių turinti rūgštis, kuri puikiai tinka riebios odos problemoms spręsti. Ji ypatinga tuo, kad yra labai skvarbi ir geba ištirpdyti giliai poroje susikaupusias negyvas odos ląsteles, riebalų ir nešvarumų sankaupas. Taip pat turi lengvą antibakterinį ir priešuždegiminį poveikį, nes gaunama iš aspirino ir išlaiko šio vaisto priešuždegimines savybes.

Salicilio rūgštis gali suaktyvinti odos jautrumą saulei, todėl reikia naudoti tik vakare, o ryte nepamiršti pasitepti kremu nuo saulės. Taip pat svarbu, kad saugi salicilio rūgšties koncentracija nenuplaunamuose kosmetikos produktuose neviršytų 2 proc.

Anot R. Uosienės, AHA ir BHA rūgštis galima naudoti po vieną arba abiiš karto: „Gelis ar emulsija su BHA rūgštimi puikiai tiks, jeigu turite normalią riebią odą su lengvo ar vidutinio sunkumo bėrimais, jei turite labai riebią odą su vidutinio sunkumo ar sunkia akne, reikėtų kombinuoti BHA su AHA ir kitais gydymo būdais“, – sako kosmetikos konsultantė.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos