vaistai.lt

Prieššventinė prekyba gyvomis žuvimis: pateiktos rekomendacijos prekybininkams ir organizuojama intensyvesnė priežiūra (735/0) 

Prieššventinė prekyba gyvomis žuvimis: pateiktos rekomendacijos prekybininkams ir organizuojama intensyvesnė priežiūraPrieššventiniu laikotarpiu prekyba gyvomis žuvimis suintensyvėja, todėl padaugėja ir pranešimų dėl netinkamo gyvų žuvų laikymo parduotuvėse esančiuose akvariumuose, dėl netinkamo jų gaudymo ar svaiginimo. Todėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai jau surengė keletą susitikimų su prekybos įmonių atstovais, o nuo ateinančios savaitės imasi organizuoti intensyvesnę prekybos gyvomis žuvimis priežiūrą prekybos centruose.

„Nuolat primename prekybininkams, kad tinkamas gyvūnų gerovės reikalavimų įgyvendinimas prekiaujant gyvomis žuvimis yra tiesioginė jų atsakomybė. Žuvys parduotuvių akvariumuose turi būti nesužalotos ir gyvybingos, jos turi turėti galimybę plaukioti, gauti pakankamai deguonies ir pan. Žuvų skerdimui privalo būti įrengtos specialios vietos, aprūpintos reikalinga įranga, šį darbą turi vykdyti apmokyti darbuotojai“, – sakė VMVT Gyvūnų gerovės ir sveikatingumo skyriaus patarėjas Giedrius Blekaitis.

Pasak specialisto, VMVT organizuotų pasitarimų metu tiek prekybininkai, tiek žuvų augintojai ir tiekėjai įpareigoti prekybą gyva žuvimi organizuoti laikantis visų nustatytų gerovės reikalavimų. Kaip ir ankstesniais metais, prieššventiniu laikotarpiu VMVT teritorinių padalinių inspektoriai vykdys intensyvesnę priežiūrą mažmeninės prekybos gyvomis žuvimis vietose, tiek organizuodami neplaninius tikslinius patikrinimus, tiek ir reaguodami į pranešimus, gautus iš vartotojų.

Gyvų žuvų tvarkymo mažmeninės prekybos subjektuose taisyklėse priklausomai nuo žuvų rūšies yra nustatytas didžiausias leidžiamas vandens talpyklose laikyti gyvų žuvų kiekis. Pavyzdžiui, 1 m3 vandens leidžiama laikyti iki 180 kg karpių, iki 170 kg lynų, nes šios žuvys yra ne tokios reiklios aplinkos sąlygoms. Tuo tarpu lašišinėms ar erškėtinėms žuvims tankis privalo būti kur kas mažesnis. Sužalotos, pridususios žuvys turi būti nedelsiant pašalinamos iš akvariumų. Taisyklėse taip pat numatyti ne tik prekybos gyvomis žuvimis, bet ir jų svaiginimo, skrodimo, gyvų ir išskrostų žuvų ženklinimo bei jų atliekų tvarkymo reikalavimai.

Apie pastebėtus gyvūnų gerovės ir sveikatingumo pažeidimus vartotojai gali pranešti VMVT visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu 8 800 40 403 arba internetu užpildydami elektroninę pranešimo formą https://vmvt.lt/anketos/gyvunu-geroves-reikalavimu-pazeidimai.

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos