vaistai.lt

Veganų mėnuo: paprastai pagaminami patiekalai, kurie patiks net visavalgiams (646/0) 

Veganų mėnuo: paprastai pagaminami patiekalai, kurie patiks net visavalgiamsLapkritis vadinamas veganų mėnesiu. Žinoma, visai nebūtina visą mėnesį valgyti tik augalinį maistą, tačiau protarpiais galima pasimėgauti maistingais patiekalais be mėsos ir pieno produktų.

Ne tik mitybos taisyklės, bet ir gyvenimo būdas

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pranešime žiniasklaidai sako, kad veganizmas dažnai apibūdinamas kaip augalinė mityba, tačiau tai apima kur kas plačiau. Veganai ne tik nevalgo ir nenaudoja jokių gyvūninės kilmės produktų. Veganizmas – gyvenimo būdas. Veganai dažnai kalba ir apie veganizmo naudą ne tik sveikatai, bet ir aplinkai.

V. Juodkazienė teigia, kad veganizmas toli gražu nėra naujiena. Tiesa, pastaraisiais metais toks gyvenimo būdas ypač išpopuliarėjo. Nors vegetarizmas siekia bent jau senovės graikų laikus, veganizmas pirmą kartą buvo pristatytas 1944 metais, kuomet Donaldas Watsonas Jungtinėje Karalystėje įkūrė pirmąją veganų draugiją.

Maisto ekspertė sako, kad kai kurie veganai nevalgo ne tik mėsos, žuvies ar pieno produktų, kiaušinių, bet ir, pavyzdžiui, medaus. Veganai taip pat negali valgyti kai kurių saldumynų, nes daugelį populiariausių masinės gamybos produktų sudaro želatina, gaminama iš gyvulinės kilmės produktų.

Netikėti deriniai

Veganų mitybos pagrindą sudaro vaisiai, daržovės, grūdai ir riešutai. Šiuose maisto produktuose gausu skaidulų, antioksidantų ir įvairiausių kitų junginių, kurie gali padėti apsisaugoti nuo ligų, tokių kaip diabetas ir įvairiausių rūšių vėžys. Visgi, nors iš šono gali pasirodyti kitaip – veganai valgo ne tik salotas ar įvairiausias kruopas. Šiuo metu gausu įvairiausių veganiškų, augaliniu pagrindu pagamintų kepsnių, mėsainių paplotėlių, faršo, dešrelių ar sūrių pakaitalų. Turintieji daugiau laiko namuose lengvai gali pasigaminti grikių, kitų mėgstamų kruopų, ankštinių daržovių kepsnių ar kotletų.

Tarp veganų vis labiau populiarėja ir „kviečių mėsa“ vadinamas seitanas. Kaip teigia maisto ekspertė, tradiciniu būdu gaminant seitaną kvietinė tešla yra skalaujama vandeniu, kol iš jos yra pašalinamos krakmolo granulės. Išoriškai jis labai primena vištienos ar sojos mėsą, truputį panašus ir skonis, bet daugeliu atvejų seitanas bus toks, kokius prieskonius panaudosite gamindami.

Dar vienas populiarus veganiškas produktas – tofu sūris, gaminamas iš sojos. Tofu dažniausiai sutinkamas Rytų ir Pietryčių Azijos virtuvėje. Kadangi yra subtilaus skonio, tofu lengva pritaikyti gaminant pačius įvairiausius patiekalus: juo gardinamos sriubos, gaminamos užtepėlės. Tofu dedamas į salotas ar kitur daržovių patiekalus.

V. Juodkazienė dalijasi keliais paprastai paruošiamais receptais, kurie patiks ne tik veganams ar vegetarams, bet ir tiems, kurie valgo mėsą.

Trinta lęšių sriuba

Jums reikės:

1 puodelio lęšių

1 vid. dydžio svogūno

2 morkų

2-3 česnako skiltelių

Skardinės konservuotų pomidorų

Keleto lapinio kopūsto (kale) lapų

Šlakelio citrinos sulčių

Namuose randamų gėrybių: kumino, kario, druskos, pipirų, alyvuogių aliejaus

Pagaminimas:

Pasiruoškite daržoves: smulkiai supjaustykite svogūną, smulkia tarka sutarkuokite morkas. Nuplaukite lapinį kopūstą. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus. Pakepinkite sutrintą česnaką, dėkite morkas ir svogūnus ir kepkite kol daržovės suminkštės. Iškepus išimkite ir keptuvėje pakepinkite lapinio kopūsto lapus. Sudėkite morkas, svogūnus, kopūstus į puodą. Supilkite smulkintus konservuotus pomidorus. Šiek tiek pavirkite visą masę. Kol daržovės virs, atskirame puode išvirkite puodelį perplautų lęšių. Jiems išvirus, supilkite į puodą su daržovėmis ir visą sriubos masę sutrinkite trintuvu. Paskaninkite kuminu, kariu, druska, pipirais ir virkite dar apie 20 min. ant silpnos ugnies.

Grikių miltų blynai

Jums reikės:

150 g grikių miltų

1 a. š. kepimo sodos

Žiupsnelio druskos

250 ml migdolų pieno

1 a. š. vanilinio cukraus

Žiupsnelio cinamono

1 v. š. kokosų aliejaus

120 g aviečių

10 šviežių mėtų lapelių

Pagaminimas:

Giliame dubenyje sumaišykite visus recepte nurodytus ingredientus ir uždengę tešlą palaikykite ją kambario temperatūroje apie pusvalandį. Įkaitinkite keptuvę, ištirpdykite kokosų aliejų ir kepkite blynus – vienam blynui pakanka apie pusę nedidelio samtelio tešlos. Kepkite blynus iš abiejų pusių, kol išvysite nedidelius kylančius oro burbuliukus ir lengvai pakepkite dar po porą minučių. Patiekite su šviežiomis avietėmis ir mėtomis. Skanaus!

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina 

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos