vaistai.lt

5 dažniausiai pasitaikančios burnos traumos: kokios jos? (1048/0) 

5 dažniausiai pasitaikančios burnos traumos: kokios jos?Burnos traumos gali būti patiriamos staiga ir netikėtai, sukeldamos skausmą ir diskomfortą. Jos gali atsirasti dėl nelaimingų atsitikimų, su sportu susijusios veiklos, kritimo ar net paprastų kasdienių darbų, tokių kaip valgymas.  Norint palaikyti gerą burnos sveikatą ir žinoti, kada kreiptis medicininės pagalbos, naudinga suprasti dažniausiai pasitaikančias burnos traumas ir galimas jų pasekmes. Taigi, aptarkime pagrindines iš jų.


1. Įpjovimai ir įbrėžimai

Burnos įpjovimai ir įbrėžimai, dažnai vadinami burnos gleivinės pažeidimais, yra vienos iš dažniausiai pasitaikančių burnos traumų. Šie sužalojimai gali atsirasti netyčia įsikandus lūpą ar skruostą arba nuo kontakto su aštriais daiktais. Nors dauguma įpjovimų ir įbrėžimų užgyja savaime, jie gali būti skausmingi ir padidinti infekcijos riziką. Paspartinti gijimo procesą tokiu atveju gali burnos skalavimas šiltu sūriu vandeniu ir vietinio antiseptiko naudojimas.


2. Dantų lūžiai

Dantų lūžiai gali atsirasti dėl įvairių veiksnių, įskaitant traumą, kietų daiktų kramtymą ar negydomą ėduonį (kariesą). Nedideli lūžiai gali paveikti tik emalį, o sunkesni – dentiną arba pulpą, sukeldami danties skausmą ir jautrumą. Gydymo galimybės įvairios: nuo dantų plombavimo ir vainikėlių, esant nedideliems lūžiams, iki kanalų gydymo ar net danties ištraukimo, kai padaryta didesnė žala.


3. Išnirę arba išmušti dantys

Sportinė veikla, nelaimingi atsitikimai ar kritimai gali sukelti danties išnirimą arba išmušimą. Tokiais atvejais labai svarbu imtis neatidėliotinų veiksmų. Jei dantis išmuštas, jį būtina laikyti drėgnai, pavyzdžiui, indelyje su kiaušinio baltymu ar pienu, taip pat sužeistojo burnoje (už žando), kol burnos chirurgai ar kiti odontologijos specialistai suteiks skubią pagalbą. 


4. Minkštųjų audinių pažeidimai

Minkštųjų burnos audinių, tokių kaip liežuvis, lūpos, skruostai, pažeidimai yra dažni, ypač tarp vaikų. Šios traumos dažnai atsiranda dėl kritimo ar susidūrimo sporto metu. Turėkite omenyje, kad sumažinti skausmą ir užkirsti kelią infekcijai gijimo proceso metu gali padėti šaltų kompresų naudojimas ir geros burnos higienos palaikymas.


5. Temporomandibulinio sąnario pažeidimai

Temporomandibulinis sąnarys (TMJ), jungiantis žandikaulį su kaukole, gali būti įtemptas arba sužalotas dėl per didelio dantų griežimo (bruksizmo), traumos ar netinkamo žandikaulio išlyginimo. TMJ sužalojimai gali sukelti žandikaulio ir galvos skausmą, taip pat apsunkinti burnos atvėrimą bei užvėrimą. Norint išvengti tolesnių komplikacijų, tokiu atveju būtina atlikti profesionalų būklės įvertinimą ir gydymą.

Deja, bet nuo nelaimingų atsitikimų nėra apsaugotas nei vienas. Todėl norint išlaikyti gerą burnos sveikatą, verta žinoti, kaip elgtis patyrus tam tikrą traumą. Svarbiausia, siekiant greitai ir sėkmingai pasveikti, nedelsiant kreiptis į specialistus ir laikytis paskirto gydymo.







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos