vaistai.lt
Kaip vaiko trumparegystę išgydyti per naktį?Vaikų ligos – vienas labiausiai tėvus gąsdinančių ir neraminančių dalykų. Kad ir kaip stengtumėmės apsaugoti savo atžalas, tai ne visada pavyksta, mat šiandieninis pasaulis kupinas sveikatai kenkiančių neišvengiamų dalykų. Vienas jų – kompiuteriai, išmanieji telefonai, televizoriai, planšetės ir kiti nuolat lydintys ekranai, kurie daro itin neigiamą poveikį mūsų regėjimui. Kad ir kaip saugotume savo vaikų akis, ne visada turime galios užkirsti kelią trumparegystei. Vis dėlto šiandieninė medicina siūlo vieną efektingą būdą atstatyti sutrikusį vaikų regėjimą – ortokorekciją.
daugiau

Sergamumas gripu mažėja trečią savaitę iš eilėsUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Lietuvoje sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) 2015 m. 12 sav. (kovo 16 - 22 d.) siekė 69,6 atv./10 tūkst. gyventojų. 11-ąją metų savaitę šis sergamumo rodiklis siekė 74,5 atv./ 10 tūkst. gyventojų. Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų 12 savaitę registruotas Šiaulių administracinėje teritorijoje, o didžiausias – Vilniaus. Pernai tuo pačiu metu bendras Lietuvos sergamumo rodiklis siekė 73,4 atv./10 tūkst. gyventojų. Palyginus 12 savaitės sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklį su 11 savaitės duomenimis, mažesnis sergamumas gripu ir ŪVKTI registruotas visose administracinėse teritorijose išskyrus Marijampolės.

daugiau

Užregistruotas ketvirtas įvežtinės maliarijos atvejis šiemetUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, 2015 m. kovo 18 d. VšĮ Kauno klinikinės ligoninės Infekcinių ligų skyriuje 42 metų vyrui diagnozuota tropinė maliarija. Epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, kad ligonis pusę metų dirbo medkirčiu Afrikoje (Gvinėjoje). Maliarijos profilaktikai vaistų nevartojo. Visi keturi šiais metais susirgę maliarija ligoniai užsikrėtė Afrikos šalyse (Malavi, Pusiaujo Gvinėjoje, Gvinėjoje) išvykę darbo tikslu. Nei vienas iš ligonių maliarijos profilaktikai vaistų nevartojo. Šiais metais vienas maliarijos atvejis baigėsi mirtimi. Per dešimt metų Lietuvoje tai antras mirties nuo šios ligos atvejis.

daugiau
Graužikai platina žmogaus gyvybei pavojingas ligasKiekvienais metais pasaulyje užregistruojama apie 11 milijonų žmonių, sergančių trichinelioze. Pagal statistinius duomenis, per pastaruosius metus Lietuvoje jau užregistruoti 2 šios kirmelinės ligos protrūkiai. Šiais metais mūsų šalyje iki vasario mėnesio registruoti 7 jersiniozės atvejai. Pagrindiniai šių ligų platintojai – graužikai.

Graužikus naikinti būtina ir ūkiuose
Artėjant šaltajam sezonui, pelės, žiurkės iš laukų ir miškų bėga slėptis į tvartus, taip pernešdamos trichineliozę nuo laukinių gyvūnų naminiams ir atvirkščiai. Jonavos visuomenės sveikatos biuro Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Rūta Pugačiauskienė perspėja, kad būtent dėl šios priežasties ūkiuose būtina reguliariai naikinti graužikus.

daugiau

Pavasaris - laikas prisiminti apie šunų ir kačių platinamas ligasUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) specialistai primena, kad vis daugiau laiko praleidžiant gamtoje reikia tinkamai pasirūpinti savo ir augintinio sveikata. Dažniausiai keturkojų su išmatomis platinamos ligos yra toksokarozė, toksoplazmozė ir echinokokozė. 2014 m. iš viso užregistruota 177 šių ligų atvejų, tai 11,5 proc. mažiau nei užpernai. Mūsų šalyje 2014 m. registruoti 58 toksokarozės atvejai, didžioji dalis vaikų tarpe (1 pav.). Jie neturi reikiamų higieninių įgūdžių, silpna imuninė sistema, užteršta aplinka, kurioje vaikai žaidžia, dažnas ir netinkamas bendravimas su savo augintiniais, kurie nereguliariai gydomi nuo kirminų. 2014 m. kaimo gyventojų sergamumo toksokaroze rodiklis buvo šiek tiek didesnis nei miesto gyventojų.

daugiau

2014 m. Lietuvoje nustatytas 141 ŽIV infekcijos atvejisUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, praėjusiais metais Lietuvoje užregistruotas 141 naujas užsikrėtimo žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV) atvejis - 90 vyrų ir 51 moteris. Nauji ŽIV infekcijos atvejai pernai užregistruoti visose apskrityse, tačiau pusėje (Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Alytaus, Tauragės) jų nustatyta mažiau nei 2013 metais. Daugiausiai užsikrėtusiųjų užregistruota Vilniaus (37) ir Klaipėdos (33) apskrityse, Kauno – 20, Šiaulių – 16, Telšių – 8, Utenos – 7, Marijampolės – 6, Panevėžio – 5, po 2 atvejus Alytaus ir Tauragės apskrityse. 2014 metais Lietuvoje ŽIV infekcija diagnozuota penkiems užsieniečiams. Daugiausiai užsikrėtusiųjų ŽIV pernai buvo nustatyta 30-34 metų asmenų amžiaus grupėje; jauniausiam pacientui – 17 metų (neskaitant dviejų kūdikių), vyriausiam – 68 metai.

daugiau
Pasaulinė vandens dienos tema – „Vanduo ir subalansuotas vystymasis“Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras primena, kad kovo 22 d. minima Pasaulinė vandens diena. Šių metų Pasaulinės vandens dienos tema – „Vanduo ir subalansuotas vystymasis“. Vanduo yra darnaus vystymosi pagrindas. Aplinkos tvarumas, vandens ištekliai, vandens ūkio teikiamų paslaugų kokybė remia skurdo mažinimą, ekonomikos augimą ir visuomenės gerovę. Maisto ir vandens poreikių tenkinimas būtinas žmonių sveikatos palaikymui. Vanduo yra sveikatos pagrindas, jis yra būtinas žmogaus organizmui. Žmogus gali išgyventi savaites be maisto, bet tik kelias dienas be vandens. Tam, kad būtų patenkintas minimalus geriamojo vandens poreikis, Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja 7,5 litro vienam asmeniui per dieną.
daugiau
Vaikų endokrininės ligos ir slepiasi, ir klaidinaRespublikinės Šiaulių ligoninės (RŠL) Chirurgijos korpuso Didžiojoje auditorijoje surengta konferencija „Vaikų endokrininės problemos“, skirta vaikų endokrinologams, pediatrams, šeimos gydytojams, bendrosios praktikos slaugytojoms. Visi šie gydytojai specialistai atsakingi ne tik už tai, kad būtų tinkamai diagnozuojamos bei gydomos endokrininės vaikų ligos. Pasak pranešėjų, jiems bei vaikų tėveliams atsakomybė tenka ir dėl to, kad vaikas laiku sulauktų medikų pagalbos, mat dažna endokrininės sistemos liga diagnozuojama per vėlai.
daugiau
Rūpinkitės savo sveikata – prisidėkite prie oro taršos mažinimoSveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras praneša, kad, Aplinkos apsaugos agentūros oro kokybės tyrimų duomenimis, pastarosiomis dienomis, kietųjų dalelių (KD10) koncentracija daugelio miestų aplinkos ore buvo padidėjusi, o kai kuriuose miestuose viršijo 50-ies µg/m³ paros ribinę vertę. Vyraujant nepalankioms teršalų išsisklaidymo sąlygoms didžiausią įtaką oro užterštumo padidėjimui galėjo turėti vietiniai taršos šaltiniai (energetikos įmonės, individualių namų šildymo įrenginiai, transportas), be to, dalis teršalų pietų krypties oro masių pernašos galėjo būti atnešti iš kitų Europos šalių.
daugiau

Parengtos metodinės rekomendacijos apie įvežtines, tropines keliautojams aktualias ligasParengtos naujos metodinės rekomendacijos „Ypač pavojingos įvežtinės, retos keliautojų užkrečiamosios ligos“ bei „Įvežtinės tropinės parazitinės ligos“. Metodinėse rekomendacijose pateikta glausta informacija apie tai, kaip tinkamai pasiruošti kelionei, ar reikia skiepytis, kokios užkrečiamosios ligos yra vienoje ar kitoje šalyje ar žemyne. Vadovaujantis rekomendacijomis sveikatos priežiūros specialistams bus lengviau konsultuoti gyventojus, vertinti kiekvieno keliautojo individualią riziką bei nustatyti, kokie skiepai ar kitos profilaktikos priemonės reikalingos ar rekomenduotinos siekiant išvengti užkrečiamų ligų.

daugiau
4541 - 4550 iš 5596 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  451 452 453 454 455 456 457 458 459 460  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos