vaistai.lt
Vakcinomis valdomos ligos – dar nepamirštosPasaulyje tebesitęsiant dideliam sergamumui tymais, labai svarbu nepamiršti paskiepyti vaikus nuo šios pavojingos užkrečiamosios ligos, kuri yra valdoma tik vakcina. Tymai yra oro lašeliniu būdu plintanti infekcija, prasidedanti karščiavimu, viršutinių kvėpavimo takų, akių junginės uždegimu. Vėliau išberia odą. Gali kilti plaučių, pūlingas ausies uždegimas, sinusitas, laringitas, smegenų uždegimas (encefalitas), žarnyno uždegimas (enterokolitas). Liga dažniau komplikuojasi silpnesnio imuniteto asmenims, sergantiems rachitu, mažakraujyste, vyresniems vaikams. Tuomet reikalingas gydymas ligoninėje.
daugiau
Rūpinkitės savo sveikata – prisidėkite prie oro taršos mažinimoSveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras praneša, kad, Aplinkos apsaugos agentūros oro kokybės tyrimų duomenimis, pastarosiomis dienomis, kietųjų dalelių (KD10) koncentracija daugelio miestų aplinkos ore buvo padidėjusi, o kai kuriuose miestuose viršijo 50-ies µg/m³ paros ribinę vertę. Vyraujant nepalankioms teršalų išsisklaidymo sąlygoms didžiausią įtaką oro užterštumo padidėjimui galėjo turėti vietiniai taršos šaltiniai (energetikos įmonės, individualių namų šildymo įrenginiai, transportas), be to, dalis teršalų pietų krypties oro masių pernašos galėjo būti atnešti iš kitų Europos šalių.
daugiau
Apie juodą katę, agurkų valgymą ir hormoninės spiralės „pavojus“Prieš savaitę internete pasirodęs straipsnis apie hormoninių spiralių šalutinį poveikį sukėlė audringas diskusijas tarp medikų, kurie savo darbe vadovaujasi įrodymais pagrįstos medicinos principais ir Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis. Jūsų dėmesiui – Santariškių ir Kauno klinikų gydytojų komentaras. Ar tikrai „Lietuva – drąsi, inovatyvi šalis“, kaip teigia oficialiai formuojamas šalies įvaizdis? Kai pasiskaitai viešoje erdvėje straipsnius apie moterų sveikatą, rimtai tuo suabejoji. Susidaro įspūdis, lyg gyventume tamsioje, nuo likusio pasaulio aklinai atitvertoje erdvėje. Kitų šalių piliečiai tiki ne paskalomis, o Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijomis, Europos Sąjungos (ES) šalių metodiniais nurodymais, ekspertų nuomonėmis.
daugiau
Šeimos gydytoja: normaliai vaiko raidai mėsa būtinaRemiantis statistiniais duomenimis, daugelyje Vakarų Europos valstybių apie 20 proc. gyventojų yra vegetarai, Lietuvoje – apie 5 proc. ir šis skaičius auga. Atsisakyti mėsos gali mitybą subalansavę ir pakankamą organizmui reikiamų medžiagų kiekį iš kitų produktų ar papildų gaunantys suaugusieji, tačiau gydytojai atkreipia dėmesį, kad vaikams mėsos duoti būtina, kitaip jų vystymasis gali sutrikti. Šeimos gydytoja Dalia Jurevičiūtė pataria kūdikį pradėti pratinti nuo liesos mėsos, pavyzdžiui, paukštienos ar triušienos.
daugiau

Lietuvoje registruota daugiau gripo atvejų, palyginus su praėjusia savaite2015 m. 9 sav. (vasario 23 – kovo 1 d.) bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis 95,2 atv./10 tūkst. gyventojų. Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų 9 savaitę registruotas Šiaulių administracinėje teritorijoje, o didžiausias – Vilniaus administracinėje teritorijoje. Palyginus pastarosios savaitės sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklį su 8 savaitės duomenimis mažesnis sergamumas gripu ir ŪVKTI registruotas Alytaus ir Marijampolės administracinėse teritorijose. Nuo 2014 m. 40 sav. pradėti rinkti duomenys apie dėl gripo hospitalizuotus asmenis 2014-2015 m. gripo sezonu. 9-ąją metų savaitę visoje Lietuvoje dėl gripo buvo hospitalizuota 111 asmenų: 15 – iki 2 m. amžiaus, 55 – 2 – 17 m ir 41 – virš 18 m.; hospitalizuota 2 nėščiosios; 8 asmenys gydomi intensyvios terapijos skyriuje (1 asmuo – iki 2 m. amžiaus, 3 – 2-17 m., 4 – virš 18 m.).

daugiau
Tvarkingi ir švarūs namai gali padėti išvengti nemalonių infekcijųNamų aplinka vaidina svarbų vaidmenį perduodant infekcines ligas. Kiekvienais metais 76 milijonai amerikiečių apsinuodija maistu, maždaug 20 proc. apsinuodijimų yra susiję su namų aplinka. 70–90 proc. salmoneliozės atvejų, manoma, yra susiję su netinkamu maisto apdorojimu namuose. Kokių higienos taisyklių laikydamiesi namuose galėtume išvengti tam tikrų infekcinių ligų, klausiame Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Infekcinių, krūtinės ligų, dermatovenerologijos ir alergologijos klinikos gydytojos Audronės Marcinkutės ir Medicinos fakulteto rezidentės Linos Ščerbavičiūtės.
daugiau
Vilniuje vykdoma širdies ir kraujagyslių ligų prevencinė programa „Mano širdis – mano gyvenimas“Ar jums žinoma baisi statistika? Pasirodo, maždaug kas antras Lietuvos gyventojas miršta nuo kraujotakos sistemos ligų, o dauguma jų palieka šį pasaulį gerokai per anksti. Deja, sergamumas širdies ir kraujagyslių ligomis (ŠKL) mūsų šalyje nemažėja. Tačiau yra ir paguodžiančių faktų: pietų Europos šalyse šiomis ligomis serga kur kas mažiau žmonių, o Šiaurės šalyse (geriausias pavyzdys – Suomija) širdies ligų epidemiją pavyko įveikti. Pasirodo, tai – įmanoma! Ko reiktų griebtis tam, kad mūsų šalies gyventojai neišeitų iš gyvenimo gerokai per anksti?
daugiau

Kas trys dienos pranešimas apie donorą: organus transplantuosime ar leisime pavirsti dulkėmis?Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – Biuras) informuoja, kad vis daugiau mūsų šalies žmonių išreiškia valią dėl organų donorystės – pasirašo sutikimą po mirties tapti organų ir audinių donoru: 2014-aisiais sutikimą elektroriniu būdu pasirašė 1909 žmonės, pirmąjį šių metų mėnesį – 86. Ši statistika nuteikia optimistiškai. Sausio mėnesį Lietuvoje buvo užregistruota 10 potencialių organų ir (ar) audinių donorų. Matematiškai skaičiuojant, tai – džiuginantis skaičius: kas trys dienos registruojamas potencialus donoras. Tačiau efektyvūs donorai gerąją statistiką „tempia“ ne donorystės naudai.

daugiau

Tuberkulino mėginių atlikimas Panevėžio apskrityjeSavalaikė tuberkuliozės diagnostika, tinkamas gydymas ir profilaktika yra vieni aktualiausių medicinos uždavinių, siekiant sėkmingos tuberkuliozės kontrolės. Tuberkulino odos mėginys naudojamas nustatyti, ar žmogus yra infekuotas tuberkulioze. Nuo 2014 m. sausio 1 d. asmens sveikatos priežiūros įstaigos (toliau - ASPĮ) visuomenės sveikatos centrams apskrityse teikia metinę ataskaitą apie tuberkulino mėginių atlikimą. Vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2013 m. gruodžio 27 d. įsakymu Nr. V-1249 „Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. rugpjūčio 6 d. įsakymo Nr. 399 „Dėl tuberkulino mėginių atlikimo“ pakeitimo“, ASPĮ kiekvienais metais tuberkulino mėginius turi atlikti 7 metų amžiaus ir nurodytų rizikos grupių vaikams...

daugiau

Kaip įsitikinti, kad paslaugos saugiosNaudodamiesi grožio salono, baseino, soliariumo ar kitomis paslaugomis norime gauti tik tai, už ką sumokame – jokiu būdu nepageidaujame papildomai įsigyti kokią nors traumą ar infekciją dėl netinkamai teikiamų paslaugų. Kaip įsitikinti, kad paslaugos bus teikiamos kokybiškai ir veiklos sąlygos atitinka reikalavimus? Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistai pataria – apsilankę paslaugas teikiančioje įstaigoje dairykitės leidimo-higienos paso – dokumento, kuris liudija, kad ūkinės komercinės veiklos sąlygos atitinka visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimus.

daugiau
4571 - 4580 iš 5605 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  451 452 453 454 455 456 457 458 459 460  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos