vaistai.lt

Ruošiantis kelionei nepamirškite užsukti pas gydytojąUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai planuojantiems atostogas ir besiruošiantiems į kelionę pataria užsukti pas šeimos gydytoją, kuris padės įvertinti infekcinių ligų riziką ir rekomenduos, nuo kokių ligų reikėtų pasiskiepyti. Nuo maliarijos – uodų platinamos ligos - skiepų nėra, todėl reguliarus antimaliarinių preparatų vartojimas ir apsisaugojimas nuo uodų įkandimo yra svarbiausios maliarijos profilaktikos priemonės.

daugiau
Sergančių gripu vis daugiau – kaip saugotisPraėjusią – 6-ąją šių metų savaitę sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) tiek Vilniuje, tiek visoje Vilniaus apskrityje dar labiau išaugo lyginant su ankstesne savaite. Tačiau gripo atvejai beveik visoje apskrityje sudaro nedidelę dalį, išskyrus Ukmergės rajoną, kur sergantys gripu sudaro 30 proc. visų užregistruotų atvejų. Kaip sergamumo pakilimo metu neužsikrėsti gripu, o sergant neužkrėsti kitų, pataria Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistai.
daugiau
Specialistai: į slogą numoti ranka nevertėtųNors slogą priimta laikyti nerimtu negalavimu, varvanti ir užsikimšusi nosis visgi gali gerokai apkartinti savijautą ir paskatinti sunkesnių ligų atsiradimą. Vaistininkų teigimu, ypač pavojinga sloga tampa, kai gydomasi neteisingai. Pavyzdžiui, pernelyg ilgai vartojant lašiukus nuo slogos, galima „užsidirbti“ ne tik dar didesnę slogą, bet ir vizitą pas chirurgą. „Sloga yra dažnas bendrojo peršalimo simptomas, o pastarąjį paprastai sukelia viršutinius kvėpavimo takus atakuojantys virusai, kurių mūsų aplinkoje šiuo metų laiku gausiai knibžda. Tinkamai valdoma sloga nėra pavojinga, tačiau numojus į ją ranka ar padarius klaidų gydant ją, sloga gali virsti išties grėsminga ir pridaryti problemų“, – sakė vaistininkė Jūratė Švarcaitė.
daugiau
LSMU mokslininkų tikslas – sveika ir pajėgi jaunųjų krepšininkų kartaLietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) mokslininkai ir Lietuvos krepšinio federacija (LKF) išsikėlė sau svarbų tikslą. Suvieniję jėgas jie ketina išsaugoti jaunų Lietuvos krepšinio talentų sveikatą ir garantuoti, kad jų karjeros nesustabdytų traumos.

Veiksminga traumų profilaktika
Kaip teigia LSMU Sporto instituto vadovas profesorius Rimtautas Gudas, norint užkirsti kelią sportininkų traumoms, itin svarbus yra duomenų klasifikavimas ir surinkimas.

daugiau

23-ose Lietuvos savivaldybėse sergamumas gripu ir peršalimo ligomis peržengė epidemijos slenkstįUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Lietuvoje sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) 2015 m. 6 sav. (vasario 2-8 d.)   siekė 101,6 atv./10 tūkst. gyventojų. 5-ąją metų savaitę šis sergamumo rodiklis siekė 92,1 atv./ 10 tūkst. gyventojų. Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų 6 savaitę registruotas Šiaulių administracinėje teritorijoje, o didžiausias – Alytaus. Pernai tuo pačiu metu bendras Lietuvos sergamumo rodiklis siekė 66,8 atv./10 tūkst. gyventojų. Palyginus pastarosios savaitės sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklį su 5 savaitės duomenimis, didesnis sergamumas gripu ir ŪVKTI registruotas visose administracinėse teritorijose.

daugiau
Kaip įsitikinti, kad paslaugos saugiosNaudodamiesi grožio salono, baseino, soliariumo ar kitomis paslaugomis norime gauti tik tai, už ką sumokame – jokiu būdu nepageidaujame papildomai įsigyti kokią nors traumą ar infekciją dėl netinkamai teikiamų paslaugų. Kaip įsitikinti, kad paslaugos bus teikiamos kokybiškai ir veiklos sąlygos atitinka reikalavimus? Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistai pataria – apsilankę paslaugas teikiančioje įstaigoje dairykitės leidimo-higienos paso – dokumento, kuris liudija, kad ūkinės komercinės veiklos sąlygos atitinka visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimus.
daugiau

YouTube kanale - informacija apie užkrečiamąsias ligasUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) YouTube kanale pateikiama naujausia informacija apie užkrečiamąsias ligas.  Čia galite rasti pranešimus iš ULAC organizuotų mokslinių konferencijų bei seminarų, kurių metu aktualiausia informacija dalinosi akademinės bendruomenės, Pasaulio sveikatos organizacijos, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro, bei Lietuvos ekspertai. Online konferencijų video medžiagoje pateikti  imunoprofilaktikos ekspertų atsakymai į visuomenei  rūpimus klausimus apie skiepus, gripą ir kitas vakcinomis valdomas ligas.

daugiau
Miokardo infarktą kardiologai diagnozuoja daug dažniauNėra žmogaus, kurio negali ištikti miokardo infarktas, pažeidžiantis pagrindinį žmogaus gyvybės židinį – širdį. Respublikinės Šiaulių ligoninės (RŠL) pacientai, atvykę į gydymo įstaigą dėl miokardo infarkto, sulaukia modernaus, šiuolaikiško gydymo. Tuo atveju, kai žmogui prireikia kardiochirurgų pagalbos, kuri Šiauliuose dar neteikiama, pacientai vežami į Kauno klinikų Širdies, krūtinės ir kraujagyslių chirurgijos kliniką, kur prireikus ne tik implantuojamas širdies stimuliatorius, bet ir persodinama širdis. Sparčiai modernėjanti pagalba – visos kardiologų komandos nuopelnas bei puikiai veikiančio kardiologijos klasterio rezultatas.
daugiau
Kas trys dienos pranešimas apie donorą: organus transplantuosime ar leisime pavirsti dulkėmis?Vis daugiau mūsų šalies žmonių išreiškia valią dėl organų donorystės – pasirašo sutikimą po mirties tapti organų ir audinių donoru: 2014-aisiais sutikimą elektroniniu būdu pasirašė 1909 žmonės, pirmąjį šių metų mėnesį – 86. Ši statistika nuteikia optimistiškai. Sausio mėnesį Lietuvoje buvo užregistruota 10 potencialių organų ir (ar) audinių donorų. Matematiškai skaičiuojant, tai – džiuginantis skaičius: kas trys dienos registruojamas potencialus donoras. Tačiau efektyvūs donorai gerąją statistiką „tempia“ ne donorystės naudai.
daugiau

Lietuvoje šiemet užregistruotas antrasis trichineliozės protrūkisUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, Telšių rajone trichinelioze susirgo 5 asmenys. Atlikto epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, kad infekcijos šaltinis buvo šerniena, kuri prieš vartojimą dėl trichinelių tirta nebuvo. Visi asmenys, vartoję maistui šernienos, nukreipti konsultacijai į asmens sveikatos priežiūros įstaigas. Šiais metais tai jau antrasis trichineliozės protrūkis, kai žmonės užsikrečia valgydami infekuotą šernieną. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras atkreipia dėmesį, kad žmonės maistui turi vartoti tik veterinarijos specialistų patikrintą kiaulieną, šernieną ar kitą žvėrieną. Tik gavus neigiamą atsakymą galima vartoti mėsą maistui.

daugiau
4591 - 4600 iš 5596 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  451 452 453 454 455 456 457 458 459 460  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos