vaistai.lt

Žemas smegenų spaudimas gali būti susijęs su rizika susirgti glaukomaGlaukoma – progresuojanti regos nervo liga – yra viena iš pagrindinių vyresnių nei 60 metų žmonių aklumo priežasčių. Nors glaukoma sergantiems pacientams dažnai nustatomas padidėjęs akispūdis, apie 50 proc. ligos atvejų pasitaiko esant normaliam spaudimui akies obuolio viduje. Naujas klinikinis Lietuvos ir tarptautinės mokslininkų komandos tyrimas rodo, jog normalaus spaudimo glaukomos atveju, rizikos veiksniu gali būti per žemas smegenų spaudimas.

daugiau

Pasaulinė vandens diena ‒ spartėjantys pokyčiai	Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centras primena, kad kovo 22 d. minima Pasaulinė vandens diena. Pasaulinės vandens dienos minėjimą 1992 m. inicijavo Jungtinių Tautų (JT) Generalinė Asamblėja, kuri vyko Rio de Žaneire, Brazilijoje. Lietuvoje ši diena Aplinkos ministerijos iniciatyva minima nuo 2000-ųjų. Šių metų Pasaulinės vandens dienos tema – „Spartėjantys pokyčiai“ (angl. Accelerating Change). 

daugiau

Vos trečias kartas istorijoje – skelbiamas dar vienas nuo ŽIV išgydytas pacientasMokslininkams pavyko išgydyti jau trečią žmogų nuo ŽIV. Diuseldorfo pacientu vadinamas vyras buvo išgydytas nuo gyvybei pavojingos ligos po kamieninių ląstelių transplantacijos, kurios metu taip pat buvo išgydyta ir jo leukemija. Anksčiau dar du pacientai buvo išgydyti atlikus aukštos rizikos procedūrą. Berlyno ir Londono pacientai taip pat sirgo šiomis dviem ligomis.

daugiau

Smalkės mūsų namuose ir jų keliamas pavojus sveikataiSmalkės yra degi, lengvesnė už orą dujinė medžiaga, neturinti nei kvapo, nei spalvos, todėl labai sunku laiku pastebėti jų nuotėkį. Nevisiško degimo produktai, patekę į nevėdinamas patalpas, užteršia orą, kuriuo kvėpuojant galima apsinuodyti ir sukelti pavojų gyvybei.

daugiau

KTU profesorius L. Kliučininkas. Plastikas okupuoja Žemės planetą: kaip tai suvaldysime?Gamtoje, kol neįsikiša žmogus, atliekų nėra – viskas vyksta cikliškai. Fenomeną, kurį vadiname „atliekos“, sukūrė žmonės. Visgi jie kol kas sunkiai dorojasi su šiuo pačių sukurtu iššūkiu. Tad šiandien prastas atliekų tvarkymas ženkliai prisideda prie klimato kaitos ir oro taršos bei tiesiogiai veikia daugelį ekosistemų ir rūšių. Ypač aktuali plastiko atliekų gausa.

daugiau

VMVT rekomenduoja žalią pieną vartoti tik virintąValstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau - VMVT) sulaukė vartotojų klausimų ar vartoti žalią (nepasterizuotą) pieną yra saugu. Specialistai primena, kad žalią pieną prieš vartojant reikia pakaitinti iki virimo, nes nepasterizuotas  - žalias pienas, pasikeitus aplinkos temperatūrai ar laikymo sąlygoms, labai greitai rūgsta. O taip pat reikia nepamiršti, kad karvės natūraliai nešioja tam tikras ligas sukeliančias bakterijas, kurios gali patekti į pieną. Bakterijos gali nepakenkti karvei, tačiau žmonės, vartojantys nepasterizuotą pieną, gali užsikrėsti sunkiomis ligomis. Todėl vartotojai turi įsidėmėti, žalio pieno vartoti nevirinto - nerekomenduojama.

daugiau

Mokslininkai sukūrė programėlę, kuri mokys rūpintis asmeniu po insultoStatistika rodo, kad beveik 10 milijonų žmonių Europos Sąjungoje gyvena jausdami sunkias insulto pasekmes. Tai – tokia liga, po kurios pacientas dažniausiai lieka neįgalus, neretai – tokios būklės, kuri reikalauja nuolatinės priežiūros. KTU Informatikos fakulteto mokslininkas Rytis Maskeliūnas kartu su tarptautine komanda sukūrė programėlę, kuri virtualioje aplinkoje mokys rūpintis asmeniu, kurį buvo ištikęs insultas.

daugiau

KTU tyrėjas Florian Rabitz: ar stabdysime globalinį atšilimą užstodami saulę?Kad visuotinis klimato atšilimo lygis nepasiektų pavojingos ribos, reikia užkirsti kelią vidutinės temperatūros kilimui – iki XXI a. pabaigos ji negali padidėti daugiau kaip 1,5℃, lyginant su priešindustriniu laikotarpiu. Šiam tikslui pasiekti reikia itin sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą, tačiau tai atrodo vis mažiau realu. Per mažiau nei 7 metus iškastinio kuro ir kitų šaltinių išmetamo anglies dioksido kiekį visame pasaulyje reikėtų sumažinti perpus.

daugiau

Kaip yra prižiūrima kokie nauji maisto produktai patenka ant vartotojų stalo?Europos Komisija (toliau – EK) reaguodama į išaugusį vartotojų susidomėjimą naujuoju maistu – vabzdžiais ir jų miltais, parengė pranešimą, kuriame pateikia atsakymus į dažniausiai vartotojų užduotus klausimus daugelyje Europos šalių. „Vartotojai patys sprendžia ką valgyti, kuriuos maisto produktus įsigyti. Tačiau labai svarbu, kad vartotojai žinotų, jog tai, ką jie valgo, yra saugu. Reglamentu dėl naujų maisto produktų EK užtikrina, kad nauji maisto produktai, pavyzdžiui, vabzdžiai, yra saugūs vartotojams ir yra tinkamai paženklinti. 

daugiau

Ligoninės vaistininkei į darbą tenka skubėti ir naktį„Priemonė, kurios ligoninėje sunaudojama daugiausiai, – pirštinės. Jų kiekvieną mėnesį išduodame apie pusę milijono, kitaip tariant, 250 tūkstančių porų. O štai chirurgai per mėnesį sunaudoja net 400 km chirurginių siūlų“, – pasakoja Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) vaistinės vedėjo pavaduotoja Kristina Indriūnienė. Ji atskleidžia ligoninės ir visuomenės vaistinių skirtumus, įdomius faktus ir kasdienius darbe laukiančius iššūkius.

daugiau
101 - 110 iš 3341 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  11 12 13 14 15 16 17 18 19 20  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos