vaistai.lt

[Žinios trumpai] Argentinietė sukūrė šalmą, kuris apsaugo nuo plaukų slinkimo chemoterapijos metu – kaip tai veikia?Argentinietė Paula Estrada, kuriai 2009 m., kai jai buvo diagnozuotas krūties vėžys, buvo 41 metai, nusprendė, kad ji ne tik išgyvens šią ligą, bet ir išvengs chemoterapijos proceso metu savo ilgų auksinių plaukų sunaikinimo. Siekdama išvengti plaukų slinkimo grafikė P. Estrada savo namuose Buenos Airėse sumanė iš ledo paketų sukonstruoti laikiną šalmą.

daugiau

Europos Komisija siūlo reglamentuoti glicidilo esterių ir 3-MCPD esterių didžiausias leistinas koncentracijas tam tikruose maisto produktuoseValstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad Europos Komisija (EK) teikia siūlymą dėl glicidilo esterių ir 3- MCPD esterių didžiausių koncentracijų tam tikruose maisto produktuose. Čia siūlomos didžiausios koncentracijos naujoms produktų grupėms, iki dabar šiose produktų grupėse 3-MCPD ir glicidolio esterių didžiausios koncentracijos nebuvo reglamentuotos. Dabar domimasi šalių maisto tvarkymo subjektų nuomone - ar Lietuvai yra priimtinas toks siūlymas.

daugiau

Specialistai: darželiuose – visas dėmesys vaikų saugumuiDarželiuose paliekami vaikai turi jaustis saugūs, jiems turi būti užtikrinta sveikatos saugos reikalavimus tiek patalpose, tiek lauke atitinkanti aplinka – artėjant Rugsėjo 1-ajai primena Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento specialistai.

daugiau

Naujus mokslo metus svarbu sutikti saugiose mokykloseUgdymo įstaigose vaikai praleidžia didžiąją dalį dienos, todėl artėjant naujiems mokslo metams Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai pataria atidžiai peržiūrėti, ar sąlygos mokykloje atitinka sveikatos saugos reikalavimus, nustatytus Lietuvos higienos normoje HN 21:2011 „Mokykla, vykdanti bendrojo ugdymo programas. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“. 

daugiau

[Žinios trumpai] Mokslininkai skelbia patį blogiausią laisvalaikio praleidimo būdą - tiesiog žiauriai stipriai padidėja senatvinės demencijos rizikaŽurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences“ paskelbtas naujas įdomus tyrimas, susiejęs vieną populiarų laisvalaikio praleidimo būdą su senatvinės demencijos rizika. Nauji duomenys rodo, kad televizijos žiūrėjimas tikriausiai yra daug blogesnis ilgalaikiams protiniams gebėjimams nei daugelis kitų įprastų laisvalaikio užsiėmimų.

daugiau

Maitinimo įstaigų reitingavimas pagal higienos būklę padeda mažinti užkrečiamųjų ligų protrūkiusDaugiau nei prieš dešimtmetį Valstybinės maisto ir veterinarijos (VMVT) pradėtas higienos sąlygų viešojo maitinimo įstaigose vertinimas bei reitingavimas padėjo ko ne perpus sumažinti užkrečiamųjų ligų protrūkius ir apsinuodijimo maistu atvejus. Kavinės, restoranai ir kitos viešojo maitinimo įstaigos stengiasi gauti kuo aukštesnius higienos būklės vertinimus, nes šitaip pelno didesnį lankytojų pasitikėjimą bei populiarumą. Numatoma, kad toks reitingavimas ateityje bus vykdomas ir ugdymo įstaigų valgyklose, nes čia pasitaiko daugiausia higienos pažeidimų.

daugiau

KTU mokslininkė apie „Žalvario“ gaisrą: į orą galėjo išsiskirti ypatingai pavojingi teršalaiVakar naktį Kaune, bendrovės „Žalvaris“ patalpose, įsiplieskė didelis gaisras, aitrūs dūmai buvo juntami daugelyje Kauno rajonų. Pranešama, kad gaisras kilo bendrovės patalpose, kuriose buvo laikomos popieriaus, polietileno atliekos bei alyvų talpos, o gyventojai girdėjo sprogimus. Veikiausiai, sproginėjo šios alyvų talpos. Panaudotos, atidirbusios alyvos ar tepalai priskiriami pavojingosioms atliekoms.

daugiau

KTU mokslininkų, kauniečių ir verslo sukurta inovacija: išsineštinio maisto pakuotė, neturinti nė gramo plastikoIšsineštinis maistas – tai neatsiejama kasdienybės dalis. Nepaisant tokios paslaugos patogumo, dažnam vartotojui tenka susidurti su nemalonumais: netyčia prateka maisto turinys, patiekalas būna atšalęs, kartais pakuotė netinka pagal maisto dydį. KTU Maisto instituto mokslininkai kartu su Kauno gyventojais, pakavimo ekspertais iš bendrovės „Spaudos departamentas“ ir restoranu „Daugirdas“ bendromis jėgomis sukūrė išsineštinio maisto pakuotę, neturinčią nė gramo plastiko.

daugiau

[Žinios trumpai] Mokslininkai netyčia atrado, kad yra centus kainuojantis vaistas, kuris stabdo plikimą ir veikia labai efektyviaiKai kurie gydytojai teigia, kad mažos veikliosios medžiagos dozės garsiame plaukų slinkimą mažinančiame preparate gali labai pigiai panaikinti nuplikimą, tačiau tik retais atvejais jis skiriamas tokia forma. Kaip praneša „New York Times“, mažos minoksidilio dozės, kuri yra veiklioji nereceptinio plaukų slinkimą mažinančio vaisto „Rogaine“ sudedamoji dalis, veikia geriau, kai yra vartojamos per burną. Įprastai minoksidilis tepamas ant galvos odos. Tiesa, minoksidilis yra vartojamas per burną, bet ne plaukų slinkimui mažinti.

daugiau

Kodėl egzistuoja virusai?Virusai gali apversti pasaulį aukštyn kojomis – ir sėkmingai tai daro. Bet jie taip pat pavertė mus tuo, kuo esame. Virusai pastaruoju metu įkyrėjo iki kaklo – noromis nenoromis kyla klausimas – ar yra iš jų kokia nors, nesikeikiant, nauda? Tapo smalsu, kodėl virusai egzistuoja iš viso, ir iš kur jie radosi. Tad, skirkime kelias minutes pakalbėti apie virusus. Ne liūdnai pagarsėjusį SARS-CoV-2 pastaruosius porą metų jaukiantį mūsų gyvenimus, o virusus kaip agentus, egzistuojančius mūsų planetos gyvybės fone.

daugiau
171 - 180 iš 3348 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  11 12 13 14 15 16 17 18 19 20  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos