vaistai.lt

Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centras informuoja apie maudyklų vandens kokybę Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centras, įvertinęs gautus rugpjūčio mėnesio pirmos pusės maudyklų vandens kokybės tyrimų rezultatus, informuoja, kad keletoje maudyklų buvo nustatyta trumpalaikė tarša. Gauti 104 maudyklų iš 120 į stebėsenos sąrašą įtrauktų maudyklų vandens tyrimų rezultatai. Vandens kokybė neatitiko Lietuvos higienos normoje HN 92:2007 „Paplūdimiai ir jų maudyklų vandens kokybė“ nustatytų mikrobiologinių parametrų reikalavimų...

daugiau

Lietuvos mokslininkų kuriama IT naujovė leis efektyviau aptikti balso patologijasBalso praradimas ar pakitimas po sunkaus peršalimo ar mėgstamo atlikėjo koncerto yra kamavęs, tikriausiai, ne vieną. Bet ar kada susimastėme, kas būtų, jeigu balsas pakistų amžiams? Siekdama pagerinti pacientų gyvenimo kokybę po gerklų pašalinimo operacijos, KTU ir LSMU mokslininkų komanda atliko tyrimą, kurio metu, naudodamiesi dirbtiniu intelektu (DI), ieškojo patologijų pacientų balsuose.  KTU tyrėjams vadovavo prof. Rytis  Maskeliūnas, o LSMU – prof. Virgilijaus Ulozas.

daugiau

Viešojo maitinimo įstaigose vis dar pasitaiko pažeidimųValstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) pirmąjį šių metų pusmetį atliktos patikros parodė, kad dalis viešojo maitinimo veiklą vykdančiųjų nesilaiko žaliavų kontrolei būtinų maisto saugos sąlygų: nepaiso temperatūros režimų, tinkamumo vartoti terminų ir laikymo sąlygų, nepateikia produktų kilmę ir atsekamumą įrodančių dokumentų, o tai turi tiesioginės įtakos gaminamų patiekalų saugai bei kokybei.

daugiau

Artėjant šaltajam sezonui svarbu pasirūpinti vėdinimuArtėjant rudeniui, kai į mokyklas sugužės vaikai, ir visi daugiau laiko praleisime uždarose patalpose, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) primena, kad viena iš efektyviausių priemonių, padedančių apsisaugoti nuo COVID-19 ir kitų oru plintančių užkrečiamųjų ligų plitimo, yra vėdinimas. Specialistai primena, kad uždarose patalpose, pilnose žmonių, sąlygos užkrečiamosioms ligoms plisti yra itin palankios, todėl labai svarbu jas pakankamai ir tinkamai vėdinti, o naudojantiems vėdinimo įrenginius patariama jau dabar įvertinti jų būklę.

daugiau

Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centras informuoja apie maudyklų vandens kokybęHigienos instituto Sveikatos stiprinimo centras, įvertinęs gautus liepos mėnesio antrosios pusės maudyklų vandens kokybės tyrimų rezultatus, informuoja, kad liepos 18 d. Neries upės Žirmūnų paplūdimio maudykloje vandens kokybė neatitiko Lietuvos higienos normos HN 92:2018 „Paplūdimiai ir jų maudyklų vandens kokybė“ reikalavimų.

daugiau

„Vėžio dienos suskaičiuotos. Yra svarios priežastys manyti, kad vaistai nuo jo bus išrasti per kitus 10 metų“Peter Diamandis apie šešias naujausias vėžio gydymo technologijas.

„Vėžio dienos suskaičiuotos. Yra svarios priežastys manyti, kad vaistai nuo jo bus išrasti per kitus 10 metų“, — taip straipsnį savo bloge pradeda garsus verslininkas ir rašytojas (o taip pat X-Prize fondo įkūrėjas ir vadovas, Tarptautinio kosmoso universiteto, aviakompanijos Zero Gravity, pirmosios kosminio turizmo įmonės Space Adventures, pramoninio asteroidų eksploatavimo technologijos kūrimo kompanijos Planetary Resources, medicinos kompanijos Human Longevity ir daugelio kitų projektų, susijusių kosmoso, medicinos ir pažangių technologijų vienas iš įkūrėjų) Peter H. Diamandis.

daugiau

Klausiate – atsakome: Ar afrikinio kiaulių maro virusas pavojingas žmonėms?Afrikinio kiaulių maro (AKM) virusas nėra pavojingas žmonėms, šiuo virusu serga tik kiaulės ir šernai. AKM yra labai užkrečiama liga, todėl labai svarbu kuo greičiau šią ligą diagnozuoti ir sustabdyti jos plitimą kiaulių ir šernų tarpe, sergančios ir užsikrėtusios kiaulės ar šernai turi būti tinkamai sunaikinti. Įtarus AKM, privaloma kuo greičiau kreiptis į savo vietos veterinarijos gydytoją arba Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT) ir imtis reikalingų prevencinių priemonių.

daugiau

[Žinios trumpai] Mokslininkai sukūrė kramtomąją gumą nuo koronaviruso: efektyvumas neįtikėtinas – net 95 proc.Eksperimento metu kramtomoji guma sumažino „Omicron“ ir „Delta“ virusų kiekį seilėse 95 proc.

Britų mokslininkai sukūrė eksperimentinę kramtomąją gumą, kuri, remiantis tyrimo rezultatais, gali sumažinti koronaviruso dalelių, ypač „Omicron“ atmainos, skaičių seilėse.

daugiau

[Žinios trumpai] Rusijos pasienyje keistas infekcijos protrūkis: SSRS ją naudojo kaip biologinį ginklą20 Rostovo srities gyventojų užsikrėtė Q karštine po erkės įkandimo. Rusijos Federacijoje – SSRS laikų karštligės protrūkis, kupinas lemtingų baigčių. Antrojo pasaulinio karo metais SSRS Q karštligę (Q karštligė yra zoonozė, kurios sukėlėjas – ritkesija Coxiella burnetii) naudojo kaip biologinį ginklą. O neseniai tapo žinoma, kad su Ukraina besiribojančioje Rostovo srityje šia liga užsikrėtė mažiausiai 20 rusų.

daugiau

Klausiate – atsakome: Ar kavinių meniu privalo būti nurodyti alergenai?Nacionaliniai teisės aktai nenurodo, jog viešojo maitinimo įmonės privalo savo pateikiamame meniu nurodyti patiekaluose esančius alergenus, tačiau informacija apie medžiagas, sukeliančias alergijas ar netoleravimą, kurios naudojamos gaminant ar ruošiant maisto produktą ir išliekančios galutiniame produkte, nors ir pakitusiu pavidalu, viešojo maitinimo įmonėse turi būti pateikiama raštu arba elektroninėmis priemonėmis bent vienoje informacijos apie siūlomus maisto produktus teikimo vietoje, leidžiančioje vartotojams susipažinti su informacija apie maistą iki jo įsigijimo, ir turi būti pateikta taip, kad nebūtų įmanoma supainioti, su kuriuo maistu ji susijusi.

daugiau
181 - 190 iš 3348 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  11 12 13 14 15 16 17 18 19 20  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos