vaistai.lt

Žemo dažnio ultragarsas gali padidinti deguonies kiekį kraujyjeTyrimai, kuriuos atliko Kauno universitetų mokslininkų komanda, atskleidė, kad žemo dažnio ultragarsas paveikia kraujo parametrus. Gauti rezultatai rodo, kad ultragarso poveikis hemoglobinui gali pagerinti deguonies pernašą iš plaučių į kūno audinius. Tyrimas buvo atliktas ištyrus 300 kraujo mėginių, paimtų iš 42 plaučių ligomis sergančių pacientų. Kauno technologijos universiteto (KTU) Mechatronikos institute mėginiai buvo tiriami šešiais skirtingais žemo dažnio ultragarso režimais.

daugiau

NVSC atstovė dalyvavo Europos nuotekų priežiūros konferencijoje AtėnuoseVasario 6-7 dienomis Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos ir Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos atstovai dalyvauja projekto „EU Wastewater Integrated Surveillance for Public Health“ įvadinėje konferencijoje, Atėnuose. Pagrindinis projekto tikslas – padėti dalyvaujančioms šalims stiprinti, plėsti ir konsoliduoti nuotekų priežiūrą visuomenės sveikatos labui. Projekto metu bus siekiama parengti metodinę informaciją dėl SARS-CoV2 bei kitų užkrečiamųjų ligų sukėlėjų, antimikrobinio atsparumo ir cheminių medžiagų stebėsenos nuotekose.

daugiau

Pergalingoje „Irklais per Atlantą“ kelionėje – KTU mokslininkų įrangaVienviete irkline valtimi Atlanto vandenyną per 4 mėnesius perplaukęs ir Lietuvos rekordą pasiekęs garsus keliautojas, Kauno technologijos universiteto (KTU) Statybos ir architektūros fakulteto alumnas Aurimas Valujavičius šiuo metu intensyviai ruošiasi naujam iššūkiui, kuomet kovo mėnesį dviračiu leisis po Naująją Zelandiją. Kartu su Aurimu kelionėje po Atlantą dalyvavo ir KTU mokslininkų paruošta speciali įranga, kuria Biomedicininės inžinerijos instituto mokslininkai dr. Andrius Rapalis ir dokt. Rimvydas Eitminavičius sekė ir analizavo keliautojo duomenis

daugiau

Klaipėdos, Kretingos ir Šilutės rajono gyventojams rekomenduojama maistui nevartoti užlietų šulinių vandensKlaipėdos, Kretingos, Šilutės rajonuose ištvinus upėms ir upėse vandens lygiui artėjant prie stichinio lygio, kyla pavojus, kad gali būti užpilti ir šuliniai. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), reaguodamas į šią situaciją, ragina gyventojus nevartoti užlietų šulinių vandens maistui, kadangi toks vanduo gali būti užterštas cheminėmis medžiagomis (nitritais, nitratais ir kt.), mikrooganizmais (atsirandančiais dėl užteršto dirvožemio, žuvusių gyvūnų, pavyzdžiui, graužikų) ir kt. Patariama maistui vartoti fasuotą geriamąjį vandenį ir vadovautis šiame pranešime pateiktomis rekomendacijomis.

daugiau

Lietuvos mokslininkai chirurgines kaukes verčia vandenilio prisotintomis dujomisCOVID-19 pandemijos metu kas mėnesį buvo išmetama tūkstančiai tonų panaudotų chirurginių kaukių, be aiškios vizijos, kaip jas perdirbti. Nors pasaulis sėkmingai įveikė kritinį laikotarpį, pramoninio tvaraus spendimo panaudotų chirurginių kaukių perdirbimui dar nėra.

daugiau

Pasirūpinkime, kad ant šventinio stalo maistas būtų ne tik skanus, bet ir saugusArtėjant šventėms, pirkinių krepšeliai prisipildys įvairiais mėsos, žuvies, kulinariniais gaminiais, tortais ar pyragaičiais. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad greitai gendantys maisto produktai yra gera terpė mikroorganizmams daugintis, todėl ruošiant šventinį stalą ragina nepamiršti kruopščiai laikytis asmens ir aplinkos higienos taisyklių. Kaip apsisaugoti per maistą, vandenį ir aplinką plintančių žarnyno užkrečiamųjų ligų, skaitykite pateiktose rekomendacijose.

daugiau

KTU profesorė apie naujausius vėžio gydymo būdus: CERN ir Baltijos šalių konsorciumas parengė ambicingą koncepcijąKas du metus vykstanti tarptautinė konferencija „Medicinos fizika Baltijos šalyse“, organizuojama KTU, suburia stipriausius regiono medicinos fizikus, kurie, dalindamiesi savo žiniomis, idėjomis ir mokslo naujienomis, ieško naujausių vėžio gydymo būdų. Deja, šiandien Lietuvoje dar nėra pačios pažangiausios vėžio gydymo technologijos – hadronų terapijos.

daugiau

KTU mokslininkė apie šventinio stalo chemiją: visa tiesa apie silkių kaulusNesvarbu, ar silkę mėgstame, ar ne, patiekalų su šia žuvimi ant kiekvieno Kūčių stalo tikrai rasime. Tai – nuo seno Baltijos ir Skandinavijos šalių gyventojų maisto racione randama omega-3 riebalų rūgštimis gausi žuvis. Silkė, šiuo atžvilgiu vertingesnė net už tuną ar lašišą, lietuvių mėgstama ne tik dėl skonio, bet ir dėl to, kad ją lengva paruošti.

daugiau

Pirmą kartą Lietuvos istorijoje paukščių gripas – komerciniame paukščių ūkyjeNeretai turgavietėse galime sutikti prekiautojų prekiaujančių konditerijos gaminiais, tokiais kaip sausainiai, daugelio mėgstamais „grybukais“ ir t.t., kurie dažniausiai prieš atiduodant pirkėjui yra supakuojami į maišelius. Tačiau, kur vartotojui rasti svarbią informaciją apie maistą ir jo sudėtį kurią esame įpratę rasti ant supakuotų produktų etikečių?  Išimčių nėra –vartotojai turi būti informuojami apie produktą, siekiant jam padėti išsirinkti poreikius atitinkančius produktus taip pat informuoti apie galimus alergenus, kurių nenurodymas gali turėti labai skaudžių pasekmių. 

daugiau

Situacija dėl paukščių gripo Marijampolės savivaldybėje stebimaNacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Marijampolės departamentas gruodžio 18 d. gavęs informaciją iš Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Marijampolės departamento apie Marijampolės savivaldybėje Liudvinavo seniūnijoje kalakutų ūkyje nustatytus  paukščių gripo atvejus, nedelsdamas ėmėsi prevencinių priemonių. Išsiaiškinti visi sąlytį su nugaišusiais paukščiais turėję asmenys (darbuotojai), jiems nurodyta 14 dienų atidžiai stebėti sveikatą ir pajutus simptomus (karščiavimas, kosulys, dusulys), nedelsiant kreiptis į gydytoją.

daugiau
21 - 30 iš 3341 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos