vaistai.lt

Klaipėdos, Kretingos ir Šilutės rajono gyventojams rekomenduojama maistui nevartoti užlietų šulinių vandensKlaipėdos, Kretingos, Šilutės rajonuose ištvinus upėms ir upėse vandens lygiui artėjant prie stichinio lygio, kyla pavojus, kad gali būti užpilti ir šuliniai. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), reaguodamas į šią situaciją, ragina gyventojus nevartoti užlietų šulinių vandens maistui, kadangi toks vanduo gali būti užterštas cheminėmis medžiagomis (nitritais, nitratais ir kt.), mikrooganizmais (atsirandančiais dėl užteršto dirvožemio, žuvusių gyvūnų, pavyzdžiui, graužikų) ir kt. Patariama maistui vartoti fasuotą geriamąjį vandenį ir vadovautis šiame pranešime pateiktomis rekomendacijomis.

daugiau

Lietuvos mokslininkai chirurgines kaukes verčia vandenilio prisotintomis dujomisCOVID-19 pandemijos metu kas mėnesį buvo išmetama tūkstančiai tonų panaudotų chirurginių kaukių, be aiškios vizijos, kaip jas perdirbti. Nors pasaulis sėkmingai įveikė kritinį laikotarpį, pramoninio tvaraus spendimo panaudotų chirurginių kaukių perdirbimui dar nėra.

daugiau

Pasirūpinkime, kad ant šventinio stalo maistas būtų ne tik skanus, bet ir saugusArtėjant šventėms, pirkinių krepšeliai prisipildys įvairiais mėsos, žuvies, kulinariniais gaminiais, tortais ar pyragaičiais. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad greitai gendantys maisto produktai yra gera terpė mikroorganizmams daugintis, todėl ruošiant šventinį stalą ragina nepamiršti kruopščiai laikytis asmens ir aplinkos higienos taisyklių. Kaip apsisaugoti per maistą, vandenį ir aplinką plintančių žarnyno užkrečiamųjų ligų, skaitykite pateiktose rekomendacijose.

daugiau

KTU profesorė apie naujausius vėžio gydymo būdus: CERN ir Baltijos šalių konsorciumas parengė ambicingą koncepcijąKas du metus vykstanti tarptautinė konferencija „Medicinos fizika Baltijos šalyse“, organizuojama KTU, suburia stipriausius regiono medicinos fizikus, kurie, dalindamiesi savo žiniomis, idėjomis ir mokslo naujienomis, ieško naujausių vėžio gydymo būdų. Deja, šiandien Lietuvoje dar nėra pačios pažangiausios vėžio gydymo technologijos – hadronų terapijos.

daugiau

KTU mokslininkė apie šventinio stalo chemiją: visa tiesa apie silkių kaulusNesvarbu, ar silkę mėgstame, ar ne, patiekalų su šia žuvimi ant kiekvieno Kūčių stalo tikrai rasime. Tai – nuo seno Baltijos ir Skandinavijos šalių gyventojų maisto racione randama omega-3 riebalų rūgštimis gausi žuvis. Silkė, šiuo atžvilgiu vertingesnė net už tuną ar lašišą, lietuvių mėgstama ne tik dėl skonio, bet ir dėl to, kad ją lengva paruošti.

daugiau

Pirmą kartą Lietuvos istorijoje paukščių gripas – komerciniame paukščių ūkyjeNeretai turgavietėse galime sutikti prekiautojų prekiaujančių konditerijos gaminiais, tokiais kaip sausainiai, daugelio mėgstamais „grybukais“ ir t.t., kurie dažniausiai prieš atiduodant pirkėjui yra supakuojami į maišelius. Tačiau, kur vartotojui rasti svarbią informaciją apie maistą ir jo sudėtį kurią esame įpratę rasti ant supakuotų produktų etikečių?  Išimčių nėra –vartotojai turi būti informuojami apie produktą, siekiant jam padėti išsirinkti poreikius atitinkančius produktus taip pat informuoti apie galimus alergenus, kurių nenurodymas gali turėti labai skaudžių pasekmių. 

daugiau

Situacija dėl paukščių gripo Marijampolės savivaldybėje stebimaNacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Marijampolės departamentas gruodžio 18 d. gavęs informaciją iš Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Marijampolės departamento apie Marijampolės savivaldybėje Liudvinavo seniūnijoje kalakutų ūkyje nustatytus  paukščių gripo atvejus, nedelsdamas ėmėsi prevencinių priemonių. Išsiaiškinti visi sąlytį su nugaišusiais paukščiais turėję asmenys (darbuotojai), jiems nurodyta 14 dienų atidžiai stebėti sveikatą ir pajutus simptomus (karščiavimas, kosulys, dusulys), nedelsiant kreiptis į gydytoją.

daugiau

Europos vaistų agentūra: šalys turi ieškoti sprendimų rinkti kuo tikslesnius duomenis apie antibiotikų sunaudojimą gyvūnų gydymuiŠiemet baigėsi Europos vaistų agentūros (EMA) įgyvendintas projektas - Veterinarinių antimikrobinių medžiagų suvartojimo priežiūra Europoje (angl. European Surveillance of Veterinary Antimicrobial Consumption – ESVAC). Įgyvendindamos šį projektą visos Europos šalys rinko ir teikė duomenis apie tai, kiek veterinarinių antimikrobinių medžiagų buvo parduota per tam tikrą laikotarpį. 

daugiau

KTU alumno, geriausios šalies disertacijos laureato vykdomi tyrimai gali pakeisti sunkių genetinių ligų gydimo procesąKauno technologijos universiteto (KTU) Cheminės technologijos fakulteto alumnas Karolis Norvaiša keičia pasaulį. Absolventas, baigęs doktorantūros studijas Airijoje, šiuo metu dirba Belgijoje, vienoje iš geriausių tyrėjų grupių Europoje. Naujausias jo tyrimų rezultatas – mažos neutralios molekulės, leidžiančios pernešti fosfatus pro membraną, taip atveriant duris naujiems tyrimams sunkių genetinių ligų gydimui.

daugiau

KTU mokslininkė Asta Pundzienė: skaitmeninės sveikatos priežiūros paslaugos gali, bet dar neprisideda prie pacientų gyvenimo kokybės gerinimoNuotolinės sveikatos priežiūros paslaugos, tokios kaip, pavyzdžiui, nuotolinė pacientų stebėsena namuose gali ne tik išgelbėti gyvybę, bet turi ir prevencinį poveikį sveikatai. Dėl to, kad jaučiasi „stebimi“ gydytojo, pacientai ima aktyviau gyventi, sveikiau maitintis ir rūpintis savo sveikata – tai rodo mokslininkų atliekami tyrimai.

daugiau
31 - 40 iš 3348 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos