vaistai.lt
Giliai smegenyse atrastas sąmonės įjungimo ir išjungimo jungiklisTūkstančius metų filosofai laužė galvas, kas yra sąmonė. Į šį klausimą taip pat nelengva atsakyti ir dabar. Tačiau kurioje smegenų vietoje sąmonės įjungimo raktelis glūdi – galime nurodyti. Vieną akimirką jūs sąmoningas, kitą – jau nebe. Pirmą kartą mokslininkams pavyko išjungti sąmonę, elektra stimuliuojant vieną smegenų regioną. Mokslininkai ilgiau nei šimtmetį tyrė įvairias smegenų sritis, aiškindamiesi jų funkcijas, paveikdami jas elektra ir ir laikinai nutraukdami jų veikimą. Tačiau jiems niekada neišėjo išjungti sąmonės – iki šiol. Nors tirtas tik vienas žmogus, atradimas rodo, kad viena sritis – užtvara (claustrum) – gali apjungti atskirų smegenų dalių veikimą į nematomą minčių, pojūčių ir emocijų paketą. Tai dar žingsniu priartina prie atsakymo į klausimą, neraminusį mokslininkus ir filosofus tūkstančius metų – o būtent, kaip randasi sąmoningas suvokimas.
daugiau
Saulės vonios – kaip narkotikaiNegalite atsispirti pagundai pasideginti, nors ir žinote riziką? Gali būti, kad tai daugiau nei įprotis. Tokios išvados padarytos, su pelėmis atlikus tyrimus, parodžiusius, jog ultravioletinės šviesos poveikis panašus į narkomanijos. UV poveikis gerokai padidina odos vėžio riziką, kuris yra vienas iš labiausiai paplitusių, nors ir galimų išvengti, vėžio rūšių. Visgi, susirgimų skaičius šiuo vėžiu auga kur kas greičiau nei bet kuriuo kitu - maždaug 3 proc. kasmet. David Fisher iš Harvardo medicinos mokyklos ir Masačiusetso Pagrindinės ligoninės Bostone kartu su savo kolegomis norėjo sužinoti ar dažną deginimąsi lemia tuštybė ar biologinė priklausomybė.
daugiau
„Naisių vasara“ parodo – šventė ir alkoholis nėra sinonimaiPraėjusį savaitgalį vykęs „Naisių vasaros“ festivalis visai šeimai sutraukė per 30 tūkstančių žmonių. Jau  5 kartą organizuojamas festivalis unikalus tuo, kad jame nevartojamas alkoholis, dalyviai blaivia galva gali kultūrinėje ir pramoginėje programoje saugiai leisti laiką pasirinkdami iš gausybės veiklų sau mieliausią. 2015 metais festivalio sumanytojo Ramūno Karbauskio iniciatyva Naisiai (Šiaulių raj.) taps mažąj kultūros sostine. Festivalio metu pasirašyta sutartis su Kultūros ministerija, kad konkursai gyvenvietėms būtų skelbiami kiekvienais metais. Tokių kultūros sostinių pagalba būtų galima plėsti blaivaus ir kultūringo šventimo pavyzdžius. Festivalio visai šeimai „Naisių vasara“ proga pakalbinome jo iniciatorių ir organizatorių R. Karbauskį.
daugiau
Esate D tipo asmenybė? Verta susirūpinti savo sveikata!Pastaruoju metu vis daugiau dėmesio yra skiriama psichologiniams ligų aspektams, kadangi ligos priežastys gali būti ne tik fiziologinės, bet ir psichologinės. Be to, tradiciniai rizikos veiksniai (rūkymas, alkoholio vartojimas, fizinio aktyvumo stoka, nesveika mityba ir pan.) nevisiškai gali paaiškinti sergamumą ar mirtingumą nuo tam tikrų ligų. Vienas iš psichologinių rizikos veiksnių yra žmogaus asmenybės tipas. D tipo asmenybė yra vienas vėliausiai atrastų ir pradėtų tyrinėti asmenybės konstruktų. Šią sąvoką įvedė ir asmenybės D tipui būdingas savybes 1996 metais išskyrė J. Denollet su kolegomis. Jie teigė, kad šis asmenybės tipas prognozuoja neilgą gyvenimo trukmę sergant širdies ligomis nepriklausomai nuo įprastinių biomedicininių rizikos veiksnių.
daugiau
Kurdami vaistą nuo alkoholizmo, JAV genetikai sukūrė neapgirstančią kirmėlę-mutantęManipuliuodami apvaliosios kirmėlės "Caenorhabditis elegans" genomu, Teksaso universiteto mokslininkai išvedė kirmėlių-mutančių atmainą, kuri visiškai atspari alkoholio poveikiui. Tyrimo rezultatai pristatomi žurnale "The Journal of Neuroscience". Į kirmėlės genomą mokslininkai įterpė molekulę, kuri visiškai blokuoja alkoholio poveikį. Ši kirmėlių rūšis genetiniams eksperimentams pasirinkta todėl, kad apkvaitę nuo alkoholio šios rūšies individai nustoja raičiotis. Tyrimui vadovavęs Jonas Pierce-Shimomura vaizdžiai pareiškė, kad vaistas, kurį kuria JAV mokslininkai, ateityje galėtų tapti savotišku Džeimso Bondo vaistu: išgėręs jo, žmogus galėtų "apgerti" bet kurį konkurentą ir likti visiškai blaivus.
daugiau
Galingiausias planetoje magnetinio rezonanso (MRI) aparatas sulaikys ir tankąKuo galingesnis MRI aparato magnetinis laukas, tuo geresnis stebimų kūno audinių vaizdas. Daugelis pasaulio ligoninėse naudojamų MRI aparatų yra nuo 1,5 iki 3 teslų galingumo (teslomis matuojamas magnetinio lauko stiprumas). Bendrovė "General Electrics" (GE) neseniai sukūrė aparatą, generuojantį net 7 teslų stiprumo magnetinį lauką. Vis dėlto tai yra niekis, palyginus su INUMAC. Žinoma, 7 teslų galios MRI aparatas yra tikras medicinos stebuklas. Juk jis generuoja magnetinį lauką, kuris yra 140 tūkst. kartų galingesnis už tą, kuris gaubia Žemę. 7 teslų MRI aparatas yra penkis kartus galingesnis už bet kurį kitą komercinį MRI aparatą Žemėje. Ir nedaug nusileidžia galingiausiai planetoje magnetinei jėgainei – 8 teslų magnetams, įrengtiems Didžiajame hadronų greitintuve LHC.
daugiau
„Magiškieji grybukai“ veikia smegenis tarsi sapnas (Video)Psichodeliniai grybai – tai daugiau negu galimybė pažvelgti į pasaulį tarsi pro kaleidoskopą. Mokslininkai tvirtina, kad jose esantys haliucinogenai teigiamai veikia žmogaus smegenis ir leidžia joms panirti į sapno būseną.

Magnetinio rezonanso tomografo (MRI) pagalba mokslininkai nuskenavo 15 savanorių smegenis, kuriems buvo duodama psilocibino – veikliosios psichodelinių grybų medžiagos. Gauti duomenys atskleidė, kad neuronų tinklai, susiję su aukšto lygio mąstymu (pavyzdžiui, savęs suvokimu) tapo nesinchronizuoti ir neorganizuoti, o tinklai daugiau susiję su bazinėmis galvos smegenų funkcijomis (pavyzdžiui, emocijomis ir atmintimi) tapo labiau koordinuotais.

daugiau
Įrodyta: blogos mintys kenkia sveikatai ir išvaizdaiAr dažnai pasiduodate blogoms mintims ir leidžiate joms užvaldyti jūsų gyvenimą? Mokslininkų manymu, posakis, kad „visos ligos prasideda nuo nervų“, yra gryna tiesa. Neseniai Ohajo universiteto atliktame tyrime, kuriame dalyvavo 34 jaunos sveikos moterys, buvo aiškinamasi, kaip realiai negatyvios mintys ir stresinės situacijos veikia žmogaus organizmą ir kūną. Pasirodo, vos tik pasiduodame neigiamoms emocijoms ir prisiminimams, mūsų kūne kaipmat šokteli C reaktyvaus baltymo, kuris siejamas su įvairiais uždegimais, kiekis. Taigi, nervuojantis ar tiesiog pasiduodant neigiamoms mintims, emocijoms, didėja įvairių uždegimų rizika ir ne tik...
daugiau
Keisčiausi sindromai medicinos istorijojeMedicinoje egzistuoja daugybė keisčiausių sindromų, apie kuriuos retas kada nors yra girdėjęs. Juos sunku paaiškinti ir suvokti, nepaisant to, kad kai kurie žmonės neišvengia jų. Pasmalsaukime, kokių retų ir neregėtų sindromų esama šiame pasaulyje.

► Sprogstančios galvos sindromas
Pirmą kartą jis buvo aprašytas dar 1920 metais gydytojo ir psichiatro Roberto Armstrongo-Joneso. Jis šį sindromą apibūdino kaip miego sutrikimą, tiksliau tariant, pacientai, prieš užmigdami arba miego metu, patirdavo nemalonių išgyvenimų, t. y. juos pažadindavo sprogimą, šūvius iš ginklo, vandenyno, skalaujančio uolas, žmonių balsus primenantys garsai. Teigiama, kad garsas būna gana garsus, tačiau nelydimas skausmo. Visgi jį patiriantys žmonės paprastai jaučiasi išsigandę, nerimastingi, padidėja jų kraujospūdis ir pan.

daugiau
5 sakiniai, kuriais užkertate sau kelią į laimę ir sėkmęVisą gyvenimą svajojate nuvykti į Tailandą, bet tokiai kelionei vis neatsiranda nei laiko, nei pinigų, o gal tiesiog pritrūksta ryžto... Mes daug svajojame, puosialėjame pačias įvairiausias viltis ir štai, kai ateina momentas, kai tikrai galime jas įvykdyti, staiga susvyruojame ir nežinia kodėl – ar dėl ryžto trūkumo ar dėl baimės – sugalvojame kokį nors pasiteisinimą ir šios galimybės atsisakome. „Nėra pinigų“, „Gal kitą kartą“, „Aš per daug užsiėmęs“ – patys populiariausi mūsų naudojami pasiteisinimai. Negi jūs iš tiesų manote, kad šie sakiniai jums gali padėti gyventi laimingai? Stipriai klystate – juos vartodami jūs užtrenkiate visas duris tiek laimei, tiek sėkmei.
daugiau
3071 - 3080 iš 3348 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  301 302 303 304 305 306 307 308 309 310  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos