Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centras (HI SSC) informuoja, kad birželio 1 d. Lietuvoje prasideda maudymosi sezonas, kuris tęsis iki rugsėjo 15 d. Ne anksčiau kaip 10 dienų iki maudymosi sezono pradžios turi būti atliekami ir reguliariai kas dvi savaites kartojami maudyklų vandens kokybės tyrimai (birželio, liepos, rugpjūčio mėnesiais, iki rugsėjo 15 d.). Savivaldybių institucijos gali koreguoti tiek maudymosi sezono pradžią, tiek pabaigą, atsižvelgdamos į besimaudančiųjų skaičių. Nustačius, kad vanduo neatitinka higienos normos reikalavimų, turi būti atliekami papildomi tyrimai. |
daugiau
|
| | | |
Higienos institutas primena, kad kiekvienais metais birželio 5-ąją minima Pasaulinė aplinkos apsaugos diena. Imta minėti nuo 1974 m., ji išaugo į pasaulinę aplinkos apsaugos platformą, kurioje milijonai žmonių iš viso pasaulio siekia apsaugoti planetą. 2023 metų Pasaulinė aplinkos apsaugos diena – penkiasdešimtoji kasmetinė planetos šventė – skirta plastiko taršos krizei spręsti. Žmonija kasmet pagamina daugiau nei 430 milijonų tonų plastiko, iš kurių du trečdaliai yra trumpalaikiai produktai, kurie greitai tampa atliekomis, užpildo vandenynus, dažnai patenka į maisto grandinę. |
daugiau
|
| | | |
Artėjant vasarai ir atostogų metui, vaiko teisių gynėjai ir kiti specialistai, dirbantys vaiko gerovės srityje, primena tėvams ir vasaros stovyklų organizatoriams, jog svarbu tinkamai pasirūpinti vaikų poilsiu. Vasaros stovyklose siūlomų veiklų įvairovė, įgūdžių lavinimas ir bendravimas su bendraamžiais – tik dalis smagaus vaikų laisvalaikio sąlygų, tad siūloma nepamiršti ir saugumo reikalavimų – saugios ir tvarkingos aplinkos, kokybiško maitinimo, individualiai subalansuoto fizinio krūvio bei galimybės gauti reikiamą medicininę pagalbą. |
daugiau
|
| | | |
Naujasis reglamentas papildytas naujomis leidžiamomis maiste teršalų koncentracijomis. Įtraukti nauji teršalai: pirolizidino alkaloidai žolelių užpiluose, arbatoje, maisto papilduose, džiovintuose prieskoniuose; opijaus alkaloidai aguonų sėklose ir kepiniuose, kurių sudėtyje yra aguonų sėklų; delta-9-tetrahidrokanabinolis (Δ9-THC) kanapių sėklose ir iš jų pagamintuose produktuose; perfluoralkilintos medžiagos kiaušiniuose, žuvininkystės produktuose ir žuvyse, mėsoje ir jos subproduktuose. |
daugiau
|
| | | |
Artėjant vasarai ir atostogų metui, vaiko teisių gynėjai ir kiti specialistai, dirbantys vaiko gerovės srityje, primena tėvams ir vasaros stovyklų organizatoriams, jog svarbu tinkamai pasirūpinti vaikų poilsiu. Vasaros stovyklose siūlomų veiklų įvairovė, įgūdžių lavinimas ir bendravimas su bendraamžiais – tik dalis smagaus vaikų laisvalaikio sąlygų, tad siūloma nepamiršti ir saugumo reikalavimų – saugios ir tvarkingos aplinkos, kokybiško maitinimo, individualiai subalansuoto fizinio krūvio bei galimybės gauti reikiamą medicininę pagalbą. |
daugiau
|
| | | |
Per COVID-19 pandemiją žmonės išmoko dirbti iš namų. Tačiau dabar daugybė įmonių kviečia savo darbuotojus sugrįžti į biurus. Bet gal būtų sveikiau kasdien nekeliauti į darbą? „ScienceAlert“ rašo, kad nors darbas biure gali būti naudingas dėl socialinių ryšių, bet ilgos kelionės į darbą siejamos su mažesniu fiziniu aktyvumu, antsvoriu ir miego problemomis. |
daugiau
|
| | | |
Nuo šių metų liepos 1-osios įsigalios ne kartą atidėtas reikalavimas vairuotojams automobiliuose turėti naujos komplektacijos pirmosios pagalbos rinkinius. Iki šio termino likus vos dviem mėnesiams, vaistininkai sako, kad naujų vaistinėlių turi pakankamai, tačiau jų pirkimo vis tiek nereikėtų atidėti termino išvakarėms. |
daugiau
|
| | | |
2023 m. balandžio mėn. 19 d. įvykusiame Aplinkosauginio švietimo fondo (angl. Foundation for Environmental Education, FEE) Mėlynosios vėliavos programos Tarptautinės tarybos posėdyje buvo įvertinti kandidatai, pretendavę gauti prestižinį Mėlynosios vėliavos apdovanojimą šių metų vasaros sezonui. Tarptautinės Mėlynosios vėliavos tarybos sprendimu, 2023 metų Lietuvos vasaros sezonu, Mėlynąsias vėliavas iškels devyni paplūdimiai. |
daugiau
|
| | | |
Neretai turgavietėse galime sutikti prekiautojų prekiaujančių konditerijos gaminiais, tokiais kaip sausainiai, daugelio mėgstamais „grybukais“ ir t.t., kurie dažniausiai prieš atiduodant pirkėjui yra supakuojami į maišelius. Tačiau, kur vartotojui rasti svarbią informaciją apie maistą ir jo sudėtį kurią esame įpratę rasti ant supakuotų produktų etikečių? Išimčių nėra –vartotojai turi būti informuojami apie produktą, siekiant jam padėti išsirinkti poreikius atitinkančius produktus taip pat informuoti apie galimus alergenus, kurių nenurodymas gali turėti labai skaudžių pasekmių. |
daugiau
|
| | | |
|