vaistai.lt

Klausiate – atsakome: Ar afrikinio kiaulių maro virusas pavojingas žmonėms?Afrikinio kiaulių maro (AKM) virusas nėra pavojingas žmonėms, šiuo virusu serga tik kiaulės ir šernai. AKM yra labai užkrečiama liga, todėl labai svarbu kuo greičiau šią ligą diagnozuoti ir sustabdyti jos plitimą kiaulių ir šernų tarpe, sergančios ir užsikrėtusios kiaulės ar šernai turi būti tinkamai sunaikinti. Įtarus AKM, privaloma kuo greičiau kreiptis į savo vietos veterinarijos gydytoją arba Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT) ir imtis reikalingų prevencinių priemonių.

daugiau

[Žinios trumpai] Mokslininkai sukūrė kramtomąją gumą nuo koronaviruso: efektyvumas neįtikėtinas – net 95 proc.Eksperimento metu kramtomoji guma sumažino „Omicron“ ir „Delta“ virusų kiekį seilėse 95 proc.

Britų mokslininkai sukūrė eksperimentinę kramtomąją gumą, kuri, remiantis tyrimo rezultatais, gali sumažinti koronaviruso dalelių, ypač „Omicron“ atmainos, skaičių seilėse.

daugiau

[Žinios trumpai] Rusijos pasienyje keistas infekcijos protrūkis: SSRS ją naudojo kaip biologinį ginklą20 Rostovo srities gyventojų užsikrėtė Q karštine po erkės įkandimo. Rusijos Federacijoje – SSRS laikų karštligės protrūkis, kupinas lemtingų baigčių. Antrojo pasaulinio karo metais SSRS Q karštligę (Q karštligė yra zoonozė, kurios sukėlėjas – ritkesija Coxiella burnetii) naudojo kaip biologinį ginklą. O neseniai tapo žinoma, kad su Ukraina besiribojančioje Rostovo srityje šia liga užsikrėtė mažiausiai 20 rusų.

daugiau

Klausiate – atsakome: Ar kavinių meniu privalo būti nurodyti alergenai?Nacionaliniai teisės aktai nenurodo, jog viešojo maitinimo įmonės privalo savo pateikiamame meniu nurodyti patiekaluose esančius alergenus, tačiau informacija apie medžiagas, sukeliančias alergijas ar netoleravimą, kurios naudojamos gaminant ar ruošiant maisto produktą ir išliekančios galutiniame produkte, nors ir pakitusiu pavidalu, viešojo maitinimo įmonėse turi būti pateikiama raštu arba elektroninėmis priemonėmis bent vienoje informacijos apie siūlomus maisto produktus teikimo vietoje, leidžiančioje vartotojams susipažinti su informacija apie maistą iki jo įsigijimo, ir turi būti pateikta taip, kad nebūtų įmanoma supainioti, su kuriuo maistu ji susijusi.

daugiau

Kvapų problematika. Kvapų kontrolės pagrindiniai ypatumaiVasara – atostogų, poilsio ir malonumų metas, todėl dauguma žmonių stengiasi kuo daugiau laiko praleisti lauke, pasimėgauti gamtos teikiamais malonumais, saulės voniomis bei grynu oru. Tačiau neretai nepatogumų ir nemalonių potyrių gali sukelti nemalonūs kvapai. Įvairūs kvapieji junginiai ne tik teršia aplinką – ilgalaikis kvapų poveikis gali sukelti įvairių sveikatos sutrikimų tiek emocinio pobūdžio (stresas, nerimas, depresija), tiek fizinio pobūdžio (akių dirginimas, galvos skausmas, kvėpavimo takų pakenkimas, pykinimas, vėmimas, mieguistumas).

daugiau

Tarp geriausių KTU pieno produktų kūrimo baigiamųjų darbų – netradicinių produktų kūrimas ir kitokie kefyro gėrimai tvariose pakuotėseLietuvos maisto pramonė aktyviai dalyvauja Kauno technologijos universiteto (KTU) Cheminės technologijos fakulteto (CTF) studijų veikose ir nuolat dairosi jaunų ir perspektyvių specialistų. Šiemet AB „Rokiškio sūris“ nusprendė, jog du geriausiai darbus pieno sektoriuje parengę studentai įgyja teisę į vienkartines 1000 eurų stipendijas bei gauna darbo pasiūlymą įmonėje.

daugiau

Lietuva prisidės kuriant „Pasaulinį maisto saugos almanachą“Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius Mantas Staškevičius ir Vokietijos Federalinio rizikos vertinimo instituto (Das Bundesinstitut für Risikobewertung – BfR) prezidentas Prof. Dr. Dr. Andreas Hensel birželio pabaigoje pasirašė bendradarbiavimo sutartį, kuria abi šalys įsipareigojo geranoriškumo ir abipusės naudos principu prisidėti prie „Pasaulinio maisto saugos almanacho“ kūrimo. Lietuvos specialistai teiks ir sistemins informaciją apie maisto saugą virtualioje platformoje Internete.

daugiau

Geriausi KTU fermentacijos darbai šiais metais – nuo giros su pluoštinių kanapių sėklomis iki gėrimų be dažikliųKasmet Kauno technologijos universiteto Cheminės technologijos fakulteto (KTU CTF) partneris AB „Volfas Engelman“ savo steigiamomis stipendijomis skatina bakalauro studijų programos „Maisto mokslo ir technologija“ studentus, kurie rengia baigiamuosius projektus fermentacijos produktų kūrimo srityje. Šiemet komisijos narius, tarp kurių buvo ir įmonės atstovai, nustebino keturios bakalaurės, kurios ne tik ieškojo naujų skonių, bet ir nebijojo eksperimentuoti siūlydamos Lietuvos rinkoje analogų neturinčius produktus.

daugiau

[Žinios trumpai] Ar galima tiesiog sportuojant pašalinti nesveiko maisto pasekmes?Argi tai nebūtų svajonė - valgote ką norite, bet sportuojate ir esate sveikas. Bet ar tai įmanoma? Ar tikrai galima išbėgioti nesveiką maistą? Tikriausiai jūs pažįstate tokių žmonių, kurie maitinasi ne visai sveikai, bet daug sportuoja ir atrodo puikios formos. Bet ar tai sveika?

daugiau

KTU mokslininkė A. Zabulionė apie mėsos analogą iš musių lervų: liežuvį apgauti lengviausiaAtsisakančiųjų mėsos gretoms augant milžinišku tempu, tobulėja ir sprendimai, keičiantys vartotojų valgymo įpročius. Mėsos analogai – anokia naujovė, bet ar teko girdėti apie mėsą iš musių lervų? Kauno technologijos universiteto Maisto instituto (KTU MI) mokslininkė Aelita Zabulionė atskleidžia, jog musių lervos itin vertingos kuriant mėsos analogus – jos praturtintos baltymais, labai greitai auga ir ilgai negenda.

daugiau
51 - 60 iš 3220 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos