Kinija tapo pirmąja šalimi, patvirtinusia Tiandzine įsikūrusios „CanSino Biologics Inc.“ pagamintos vakcinos nuo Covid-19 „be adatų“ įkvepiamą versiją, o pirmadienio rytą Honkonge bendrovės akcijos pabrango net 14,5 proc. Kinijos nacionalinė medicinos produktų administracija patvirtino „CanSino“ Ad5-nCoV vakciną, skirtą skubiai naudoti revakcinacijai, sekmadienį teigiama bendrovės pranešime Honkongo vertybinių popierių biržai. |
daugiau
|
|
|
|
|
Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centras primena, kad 2022 m. rugsėjo 16–22 d., kaip ir kasmet, visose Europos Sąjungos šalyse rengiama Europos judumo savaitė – didžiausia darnaus judumo kampanija pasaulyje. Ši Europos iniciatyva ragina didelius ir mažus miestus naudoti bei remti tvarias transporto priemones bei siūlyti žmonėms išbandyti alternatyvas automobiliams. Diena be automobilio, rugsėjo 22-oji, tradiciškai vainikuoja visą judumo savaitę. Jos metu iniciatyvoje dalyvaujantys miestai paskiria vieną ar kelias erdves, kuriomis visą dieną naudotis gali tik pėstieji, dviratininkai ir viešasis transportas. |
daugiau
|
| | | |
Argentinietė Paula Estrada, kuriai 2009 m., kai jai buvo diagnozuotas krūties vėžys, buvo 41 metai, nusprendė, kad ji ne tik išgyvens šią ligą, bet ir išvengs chemoterapijos proceso metu savo ilgų auksinių plaukų sunaikinimo. Siekdama išvengti plaukų slinkimo grafikė P. Estrada savo namuose Buenos Airėse sumanė iš ledo paketų sukonstruoti laikiną šalmą. |
daugiau
|
| | | |
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad Europos Komisija (EK) teikia siūlymą dėl glicidilo esterių ir 3- MCPD esterių didžiausių koncentracijų tam tikruose maisto produktuose. Čia siūlomos didžiausios koncentracijos naujoms produktų grupėms, iki dabar šiose produktų grupėse 3-MCPD ir glicidolio esterių didžiausios koncentracijos nebuvo reglamentuotos. Dabar domimasi šalių maisto tvarkymo subjektų nuomone - ar Lietuvai yra priimtinas toks siūlymas. |
daugiau
|
| | | |
Darželiuose paliekami vaikai turi jaustis saugūs, jiems turi būti užtikrinta sveikatos saugos reikalavimus tiek patalpose, tiek lauke atitinkanti aplinka – artėjant Rugsėjo 1-ajai primena Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento specialistai. |
daugiau
|
| | | |
Ugdymo įstaigose vaikai praleidžia didžiąją dalį dienos, todėl artėjant naujiems mokslo metams Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai pataria atidžiai peržiūrėti, ar sąlygos mokykloje atitinka sveikatos saugos reikalavimus, nustatytus Lietuvos higienos normoje HN 21:2011 „Mokykla, vykdanti bendrojo ugdymo programas. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“. |
daugiau
|
| | | |
Žurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences“ paskelbtas naujas įdomus tyrimas, susiejęs vieną populiarų laisvalaikio praleidimo būdą su senatvinės demencijos rizika. Nauji duomenys rodo, kad televizijos žiūrėjimas tikriausiai yra daug blogesnis ilgalaikiams protiniams gebėjimams nei daugelis kitų įprastų laisvalaikio užsiėmimų. |
daugiau
|
| | | |
Daugiau nei prieš dešimtmetį Valstybinės maisto ir veterinarijos (VMVT) pradėtas higienos sąlygų viešojo maitinimo įstaigose vertinimas bei reitingavimas padėjo ko ne perpus sumažinti užkrečiamųjų ligų protrūkius ir apsinuodijimo maistu atvejus. Kavinės, restoranai ir kitos viešojo maitinimo įstaigos stengiasi gauti kuo aukštesnius higienos būklės vertinimus, nes šitaip pelno didesnį lankytojų pasitikėjimą bei populiarumą. Numatoma, kad toks reitingavimas ateityje bus vykdomas ir ugdymo įstaigų valgyklose, nes čia pasitaiko daugiausia higienos pažeidimų. |
daugiau
|
| | | |
Vakar naktį Kaune, bendrovės „Žalvaris“ patalpose, įsiplieskė didelis gaisras, aitrūs dūmai buvo juntami daugelyje Kauno rajonų. Pranešama, kad gaisras kilo bendrovės patalpose, kuriose buvo laikomos popieriaus, polietileno atliekos bei alyvų talpos, o gyventojai girdėjo sprogimus. Veikiausiai, sproginėjo šios alyvų talpos. Panaudotos, atidirbusios alyvos ar tepalai priskiriami pavojingosioms atliekoms. |
daugiau
|
| | | |
Išsineštinis maistas – tai neatsiejama kasdienybės dalis. Nepaisant tokios paslaugos patogumo, dažnam vartotojui tenka susidurti su nemalonumais: netyčia prateka maisto turinys, patiekalas būna atšalęs, kartais pakuotė netinka pagal maisto dydį. KTU Maisto instituto mokslininkai kartu su Kauno gyventojais, pakavimo ekspertais iš bendrovės „Spaudos departamentas“ ir restoranu „Daugirdas“ bendromis jėgomis sukūrė išsineštinio maisto pakuotę, neturinčią nė gramo plastiko. |
daugiau
|
| | | |
|
|
|
|
|