vaistai.lt

Kodėl ultragarsinis tyrimas nėštumo metu yra itin svarbus?Ultragarsinis tyrimas, dažniau vadinamas tiesiog echoskopija, yra neinvazinis ir vienas pagrindinių tyrimų nėštumo metu, leidžiantis įvertinti vaisiaus raidą, augimą ir būklę, ar nėra jokių nukrypimų nuo įprastos nėštumo eigos. Taip pat jo dėka galima pastebėti negimdinį nėštumą, kai apvaisinta kiaušialąstė vystosi ne gimdos ertmėje, o už jos ribų – tai gali būti pavojinga ne tik moters sveikatai, bet ir gyvybei.

daugiau

Pandemijos mastui prilyginama liga – vaikų nutukimasRemiantis Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, per pastaruosius keturis dešimtmečius perteklinė kūno masė, arba kitaip vadinamas nutukimas, pasaulyje išaugo daugiau nei penkis kartus. 1990 metais su nutukimu gyveno 31 milijonas vaikų ir paauglių, 2022 – daugiau kaip 160 milijonų pasaulio vaikų ir paauglių turėjo antsvorį ar buvo nutukę. Nerimą kelia ir Pasaulio nutukimo atlaso (World Obesity Atlas) prognozė, jog 2035 metais nutukimu gali sirgti daugiau nei 4 mlrd. žmonių.

daugiau

Rankų higiena svarbi visais metų laikaisVasarą COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) (COVID-19 liga), gripu ir kitomis ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) sergama nepalyginamai mažiau, nes šioms ligoms būdingas sezoniškumas. Tačiau pastarąją savaitę Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai registruoja daugiau COVID-19 ligos atvejų, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai. Tikėtina, kad didesnis sergamumas šiomis ligomis prasidės rudenį, o sergamumo pakilimas, kaip įprasta, bus fiksuojamas žiemos mėnesiais.

daugiau

Vasaros maudynės gali pakenkti lytinei sveikataiSunku įsivaizduoti vasarą ir atostogas be poilsio prie vandens telkinių, tačiau ir šiltuoju metų laikotarpiu mūsų sveikatos tyko įvairūs pavojai, o vienas dažniausių nusiskundimų – šlapimo takų uždegimas. Specialistės atskleidžia, kokie veiksniai gali nulemti lytinės sveikatos sutrikimus, kokie simptomai juos išduoda ir kaip tinkamai rūpintis sveikata vasarą leidžiant laiką prie vandens.

daugiau

Išprakaituoti mikroelementai ir vitaminai – kokie simptomai išduoda jų disbalansą?Vasara – puikus metas pasirūpinti savo sveikata. Šiuo laikotarpiu gausu šviežių vaisių ir daržovių, o saulės spinduliai, veikdami odą, padidina vitamino D atsargas. Vis dėlto svarbu nepamiršti, kad ir šiltuoju metų sezonu kyla tam tikra grėsmė, galinti išbalansuoti organizmo veiklą, – tai kartu su didesniu prakaitavimu prarandami mikroelementai ir vitaminai. Kokie simptomai leidžia jų disbalansą pastebėti laiku ir kaip užtikrinti, kad organizmui šių elementų nepritrūktų?

daugiau

NVSC: kad nerizikuotume savo sveikata – kelionėms patariama ruoštis iš ankstoVasara – atostogų metas, kai dažnas keliauja į užsienio šalis. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai primena, kad keliaujant į kai kurias šalis, kyla reali grėsmė ir į Lietuvą atvežti tokias ligas, kurios mūsų šalyje nepaplitusios ar net išnykusios. Pavyzdžiui, šią savaitę Estijoje pranešta apie įtariamą įvežtinį choleros atvejį. Lietuvoje šios ligos atvejų nefiksuojama jau daugiau kaip šimtmetį. NVSC specialistai pataria prieš kelionę į tolimas šalis pasidomėti, kokios ligos jose paplitusios, kaip jų saugotis ir nuo kokių ligų būtina ar rekomenduojama pasiskiepyti.

daugiau

Pūslelinės pančiuose: ką galime padaryti, kad infekcija nebeatsinaujintųDaugybei žmonių ne kartą teko patirti nemalonų dilgčiojimą prie lūpų ir vėliau išvysti atsiradusias pūsleles. Nors skausminga paprastoji pūslelinė gali erzinti ir varginti gana ilgą laiką, vaistinių tinklo „Camelia" vaistininkė Julija Aganauskaitė-Žukaitė pranešime žiniasklaidai atskleidžia, jog teisingai pasirinkus gydymą ir stiprinant bendrą organizmo sveikatą, šio viruso sukeliamą žalą galima gerokai sumažinti.

daugiau

Savaitgalis prie vandens telkinio: kaip saugotis infekcijųVasaros dienomis tesinori gulėti ant ežero ar jūros kranto ir nuolat maudytis. Bet jei neužtikrinsime tinkamos intymios higienos, vandens pramogos gali pasibaigti ir nemaloniomis infekcijomis ar uždegimais. Kaip užkirsti kelią nepageidaujamoms ligoms bei saugiai džiaugtis maudynių sezonu?

daugiau

Vandens organizme trūkumas gali sukelti ir hemorojųAtšilus orams dauguma skuba naudotis visais lauko malonumais. Tiesa, gydytojai pastebi, kad aktyviai leidžiant laisvalaikį, svarbu nepamiršti gerti vandenį. Jo trūkumas gali sukelti sveikatos problemų. Viena iš tokių – vandens stygius gali prisidėti prie vidurių užkietėjimo, o tai yra viena iš dažniausių aplinkybių, skatinančių stenėjimą tuštinimosi metu. Nuolatinis stenėjimas tuštinantis gali būti viena iš hemorojaus priežasčių, – pranešime žiniasklaidai sako gydytojas koloproktologas dr. Saulius Švagždys.

daugiau

Gydytojas kardiologas: kodėl svarbu reguliariai matuoti kraujo spaudimąHipertenzija, arba padidėjęs kraujospūdis, – viena dažniausių sveikatos problemų ir pagrindinis kardiovaskulinių ligų rizikos veiksnys tiek mūsų šalyje, tiek visame pasaulyje. Jeigu hipertenzija yra nediagnozuota ir neužtikrinta tinkama jos kontrolė, ji gali nulemti daugybės pavojingų būklių išsivystymą. Tuo tarpu daugelio šalių patirtis rodo, kad gerėjant arterinio kraujospūdžio kontrolei, mažėja sergamumas ir mirtingumas nuo galvos smegenų insulto, miokardo infarkto ir kitų širdies bei kraujagyslių ligų. Todėl labai svarbu žinoti savo kraujospūdį, reguliariai jį matuoti, o pastebėjus jo padidėjimą, nedelsti ir kreiptis į gydytoją. Plačiau apie hipertenziją ir ją suvaldyti padedančias priemones pranešime žiniasklaidai pasakoja klinikos „Nefrida“ gydytojas kardiologas dr. Arūnas Maksvytis.

daugiau
1 - 10 iš 5649 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos