vaistai.lt

Žmogaus papilomos virusas nesirenka lyties: skiepai svarbūs visiems vaikamsŽmogaus papilomos virusas (ŽPV) – dažniausia pasaulyje lytiniu keliu perduodama infekcija. Šiuo metu žinoma daugiau kaip 200 ŽPV tipų, iš kurių apie 40 tipų aptinkama lytinių organų gleivinėje. ŽPV tipai turi onkogeninių, t. y. galinčių sukelti vėžį, savybių. Vieni iš jų kelia mažą, kiti – didelę vėžio išsivystymo riziką. Galima užsikrėsti iš karto ne vienu, bet keliais ŽPV tipais. Nacionalinis visuomenės sveikatos (NVSC) primena, kad nuo pagrindinio gimdos kaklelio vėžio sukėlėjo – ŽPV svarbu laiku paskiepyti vaikus.

daugiau

Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijaPagalbos onkologiniams ligoniams asociacija (POLA) pristato naujai sukurtą įrankį, skirtą visiems, susidūrusiems su onkologinės ligos iššūkiu – internetinę navigacijos sistemą www.priesvezi.lt. Ši sistema buvo kurta daugiau nei metus, stengiantis struktūruotai pateikti informaciją iš „paciento batų“ pozicijų. Būtent todėl visa informacija šioje svetainėje yra sistemingai suskirstyta, atsižvelgiant į kelionės per ligą etapus: diagnozavimo, laukiant gydymo, gydantis, pasiekus remisiją ir kai gydymas nebeveikia.

daugiau

Specialistai apie skiepijimą: esame greta raudonos linijosNors didžioji dalis žmonių sutinka, kad skiepai apsaugo nuo infekcinių ligų, tačiau, vis dėlto, neretas abejoja skiepų saugumu ar nerimauja dėl skiepijimo sukeliamų šalutinių reakcijų, rodo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento atliktos apklausos duomenys. Joje dalyvavo daugiau nei 1 300 respondentų iš visos Lietuvos.

daugiau

Kodėl papildai ar jūros oras nepadeda apsisaugoti nuo skydliaukės veiklos sutrikimų?Padidėjęs kūno svoris, nuovargis, emocinis jautrumas ar sutrikęs menstruacijų ciklas – daugybė lyg ir nesusijusių simptomų, užpuolusių visai netikėtai. Gal kaltas stresas, metų laikas ar prasta mityba? Tačiau atvykus pas šeimos gydytoją, šis pirmiausia rekomenduoja išsitirti skydliaukę – išsiaiškinti, ar nėra jos veiklos sutrikimų.

daugiau

Slaugytoja dirbanti Vilė: su komanda pavyksta sukurti stebuklusApie mediciną svajojau dar vaikystėje“, – prisiminė senjorų namuose Vievyje nuo pat jų atidarymo dirbanti bendrosios praktikos slaugytoja Vilė Milkevičienė. Nors ne sykį sulaukė kvietimo dirbti ligoninėje ar poliklinikoje, ji pasirinko darbą globos namuose, kur kartu su kitais specialistais kasdien rūpinasi senjorais. Kaip teigia moteris, savęs kitame darbe neįsivaizduoja, o esamas – jos pašaukimas.

daugiau

Išplėstinės praktikos slaugytoja: „Galime ženkliai prisidėti prie pokyčių medicinoje“„Kartais būna liūdna skaityti pašiepiančius komentarus apie išplėstinės praktikos slaugytojus – neva dėl mūsų pas gydytojus visai nebus įmanoma patekti. Noriu pabrėžti, kad kiekvienas slaugos specialistas yra kompetentingas savo srityje ir gali pasirūpinti paciento slaugos poreikiais“, – teigia Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) Skubios pagalbos skyriuje dirbanti išplėstinės praktikos slaugytoja Miglė Didbalytė. Ji papasakojo apie šios srities studijas, darbo specifiką ir problemas, su kuriomis susiduria ne vienas išplėstinės praktikos slaugytojas.

daugiau

Ankstyva gerklų ligų diagnostika – misija įmanomaMūsų balsas yra vienas iš pagrindinių komunikacijos būdų: juo perduodame informaciją, išreiškiame jausmus ir bendraujame vieni su kitais. Viena iš svarbiausių balso aparato dalių yra gerklos. Kai jų veikla sutrinka, gali prasidėti gerklų ligos. Siekiant išvengti ligų ir komplikacijų, svarbu kuo anksčiau nustatyti balso pakitimus.

daugiau

Atėjo laikas pasitikrinti virškinimo sistemą: kokių tyrimų gali prireikti?Visuomenėje vis dar kyla nemažai baimių, susijusių su virškinimo sistemos tyrimais ir jų keliamu diskomfortu, todėl neretai žmonės yra linkę juos atidėlioti. Tačiau ar tikrai norint pasitikrinti virškinamojo trakto veiklą visada prireikia instrumentinių tyrimų? Kokiais atvejais užtenka laboratorinio kraujo ištyrimo ir kokią informaciją jis gali suteikti?

daugiau

Susirgimų peršalimo ligomis daugėja: kada skelbiama gripo epidemija ir taikomi kiti ribojimai?Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) primena, kad per pastarąsias savaites (palyginus 3-osios ir 4-osios šių metų savaičių duomenis), Lietuvoje išaugo ir gripo, ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų (ŪVKTI) atvejų skaičiai. Bendras sergamumo šiomis ligomis rodiklis auga, taip pat daugiau asmenų dėl gripo patenka į ligonines, tačiau toks sergamumo pakilimas yra įprastas šiam metų laikui. Situacija atidžiai vertinama ir kol kas nėra jokių rodiklių, kurie verstų sunerimti.

daugiau

Psichoterapija ar vaistai? Pataria psichiatrasGydytojui diagnozavus depresiją, nerimo sutrikimą ir išrašius vaistų ne vienam kyla baimių: gal priprasiu ir be jų negalėsiu gyventi, gal sutriks miegas, priaugsiu svorio ar išvis prarasiu asmens tapatumą, gebėjimą logiškai mąstyti, adekvačiai jausti. Atsisakyti vaistų ir pasikliauti psichoterapija taip pat atrodo pavojinga: o jei nepasveiksiu, jei simptomai tik stiprės?..

daugiau
111 - 120 iš 5540 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  11 12 13 14 15 16 17 18 19 20  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos