vaistai.lt

Lietuvoje ir pasaulyje mažėja sergamumas tuberkulioze: kokių pokyčių tikėtis?Visame pasaulyje ir Lietuvoje sergančiųjų tuberkulioze skaičiui nuolat mažėjant, Romainių tuberkuliozės ligoninė tapo Romainių ligonine ir yra skirta ne tik šia liga sergantiems pacientams. Daugiau apie ligoninės pokyčius ir mažėjantį sergamumą tuberkulioze pasakoja prof. Skaidrius Miliauskas, Romainių ligoninės direktorius.

daugiau

Sergančiųjų gripu ir ŪVKTI skaičius padidėjo, o COVID-19 liga – sumažėjoNacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis (NVSC), Lietuvoje sausio 15–21 d. (3-ąją šių metų savaitę) sergamumo gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) rodiklis padidėjo ir siekė 1309,9 atvejo 100 tūkst. gyventojų (2-ąją metų savaitę buvo 1200,9 atvejo 100 tūkst. gyventojų). Atsižvelgiant į sergamumo gripu ir kitomis ŪVKTI (išskyrus COVID-19) daugiametę dinamiką, šiuo metu matomas sezoniniam gripui būdingas sergamumo pakilimas. Iki pandemijos didžiausi sergamumo gripu ir kitomis ŪVKTI rodikliai buvo pasiekiami sausį–vasarį.

daugiau

Ausies uždegimas: jei per dažnai ir netinkamai valomės ausis, padidėja tikimybė juo susirgtiAusies uždegimo skausmas neretai gali būti sulyginamas su danties skausmu. Netikėtai atsiradęs jis ilgainiui stiprėja, o vaistai nuo skausmo nebūtinai gelbsti. Kas iš tiesų gali sukelti ausies uždegimą, kokiais mitais jis apipintas, kaip numalšinti patiriamą skausmą?

daugiau

Vienpusis nosies užgulimas: ar tai pavojinga ir kada sunerimtiPacientai į ausų, nosies ir gerklės ligų gydytojus kreipiasi dėl įvairiausių viršutinių kvėpavimo takų problemų. Viena jų – ilgalaikis vienpusis nosies užgulimas. Jis gali būti lydimas ir tokių simptomų, kaip pūlingo sekreto tekėjimas, kraujavimas iš nosies, nosies sausumas, skausmas ir kt.

daugiau

Kokliušas – itin greitai plintanti kvėpavimo takų liga: svarbu laiku skiepytisEuropos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, 2023 m. Europoje išaugo sergamumas kokliušu, pvz., Danijoje buvo užregistruotas 6 061 kokliušo atvejis (rodiklis siekė 102,2 atvejo 100 tūkst. gyv.), Kroatijoje – 4 851 (125,3 atvejo 100 tūkst. gyv.). Mažėjant paskiepytų vaikų skaičiui, kyla grėsmė atsirasti naujiems ligos atvejams ir kilti protrūkiams. Todėl labai svarbu nepamiršti efektyviausios priemonės, apsaugančios nuo kokliušo – skiepų. Kada reikia skiepytis nuo šios ligos, skaitykite pranešime.

daugiau

Rotavirusas ir norovirusas jau lipa ant kulnų: kokias klaidas daro užsikrėtusieji?Žiemos virusais vadinamos rotavirusinė ir norovirusinė infekcijos tapo gana dažnu šių dienų palydovu. Nors įtemptas gyvenimo ritmas, darbų ir įvairių planų lavina dažną skatina ieškoti lengviausių ir greičiausių būdų suvaldyti šių virusų sukeliamus simptomus, specialistai ragina neskubėti – netinkama organizmo priežiūra gali atsiliepti skaudžiai.

daugiau

Klaipėdos universiteto ligoninė plečia kardiologinę pagalbąKlaipėdos universiteto ligoninė (KUL) plečia pagalbą širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems žmonėms. Nuo vasario filialo Jūrininkų ligoninės kardiologai pradės pacientus tikrinti pagal Širdies ir kraujagyslių ligų prevencinę programą. Tai užtikrins maksimalią kardiologinę pagalbą: nuo prevencijos – iki operacinio stalo. 

daugiau

Pasaulio sveikatos organizacija ragina ruoštis galimam kvėpavimo takų infekcijų išplitimuiNaujausi Europos šalių sergamumo kvėpavimo takų infekcijomis duomenys rodo, kad tiek COVID-19, tiek kiti kvėpavimo takų virusai niekur nedingo, o dalis Europos Sąjungos (ES) valstybių sveikatos sistemų šiuo metu susiduria su itin padidėjusiu krūviu. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Europos regioninio biuro direktoriaus dr. Hanso H. P. Kliugės teigimu, padidėjusį sveikatos priežiūros įstaigų krūvį sukelia išaugę susirgimai gripo virusu. Staiga pakilus sergamumo gripu rodikliams, net 38 iš 52 Europos regiono šalys paskelbė sezoninio gripo sukeltas lokalias epidemijas. 

daugiau

Įkando gyvūnas: kada reikia skubėti pas medikus?Augintiniai paprastai į namus atneša džiaugsmo, tačiau net ir geriausiai pažįstami šunys ar katės gali sužeisti žmogų dantimis ar nagais. Tokie atvejai dažniausiai nutinka dėl neatsargaus elgesio su gyvūnais – jei jie suirzę ar išsigandę, tai gali išprovokuoti netinkamą elgesį. Tai, kad gyvūnas yra savas, o ne laukinis ar svetimas, veikia kaip raminanti piliulė, tačiau sveikatos priežiūros specialistai sako, kad žaizda žaizdai nelygi ir ne visada jos būna ,,nekaltos“, bei pataria, kaip dezinfekuoti gyvūnų įkandimus ar įdrėskimus, kiek laiko save stebėti ir kokių priemonių imtis.

daugiau

Kaip gyventi po tulžies pūslės operacijos: gydytojos dietologės patarimai„Kaip reikės gyventi toliau?“ – tokį nerimo kupiną klausimą neretai išgirsta Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) Konsultacijų skyriuje dirbanti gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė-Lazarevičienė. Tulžies pūslės akmenlige susirgę ir tulžies pūslės po operacijos netekę pacientai kreipiasi norėdami suprasti, kaip pasikeis jų mitybos rutina, kokių maisto produktų turėtų vengti.

daugiau
131 - 140 iš 5540 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  11 12 13 14 15 16 17 18 19 20  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos