vaistai.lt

Artėjančias šventes pasitikime sveiki: neužmirškime profilaktikos priemoniųNacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis (NVSC), Lietuvoje sergančiųjų gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) skaičius per savaitę dar padidėjo, COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) šiek tiek sumažėjo. 50-ąją šių metų savaitę (gruodžio 11–17 d.) bendras visų ligų sergamumo rodiklis siekė 1771,9 atvejo 100 tūkst. gyventojų, prieš metus tą pačią savaitę jis buvo didesnis – 1843,8 atvejo 100 tūkst. gyventojų.  Mažiausias sergamumo rodiklis praėjusią savaitę išliko Utenos apskrityje, didžiausias – Vilniaus apskrityje.

daugiau

Ūminis cistitas: kaip išvengti nemalonių pojūčių ir galimų komplikacijųJeigu turėtume tikrąją statistiką, kiek žmonių suserga ūminiais cistitais, tie skaičiai, matyt, galėtų nustebinti. Pasak Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Urologijos centro gydytojos urologės dr. Marijos Barisienės, šlapimo takų infekcijos tikimybė kur kas didesnė, kai keičiasi orai, kai daugiau peršalimo ligų, virusinių infekcijų, kai organizmo imunitetas silpnesnis. Laimei, ši liga, nors ir nemaloni bei skausminga, dažniausiai didelių pavojų nekelia – dažnai ją galime įveikti ir patys, tačiau ligą gydyti būtina, kad nesivystytų komplikacijos.

daugiau

Kraujo donorystė: gydytoja hematologė atsako į dažniausiai užduodamus klausimus2023-iesiems baigiantis dažnas susimąsto apie per metus įgyvendintus planus, atliktus prasmingus darbus ir kas dar laukia ateityje. Vienas gražiausių žmogiškų darbų, be abejonės, yra pagalba kitam, kartais net nepažįstamam, asmeniui. Sveikatos priežiūros tinklas „Antėja" kartu su Nacionaliniu kraujo centru kviečia Naujus metus pasitikti įteikiant neįkainojamą dovaną – lašelį kraujo, galintį išgelbėti daugybę gyvybių. Sveikatos ekspertai patikina, kad neretai kraujo donorai gerą darbą daro ne tik kitiems, bet ir sau, bei įvardija esminius aspektus, kuriuos vertėtų žinoti prieš pasiryžtant šiam žygdarbiui.

daugiau

Iššūkis skrandžiui: kaip nesusigadinti didžiausių metų švenčiųDidžiosios žiemos šventės neatsiejamos nuo gausiai įvairiausiais patiekalais nukrauto stalo, tad skrandžio apsunkimas, pilvo pūtimas, o kartais netgi apsinuodijimas ar dar rimtesni negalavimai neretai tampa kalėdinio laikotarpio atributu. Kaip apsaugoti save bei artimuosius nuo virškinimo sutrikimų rizikos?

daugiau

Kaip išvengti užkrečiamųjų ligų šventiniu laikotarpiuArtėjant didžiausioms metų šventėms bei laikui su artimaisiais, gydytojai atkreipia dėmesį į sparčiai didėjantį ir susirgimų peršalimu, gripu bei kitomis kvėpavimo takų ligomis skaičių. Sveikatos specialistai i primena, jog šių užkrečiamų ligų prevencijai svarbi yra rankų bei paviršių higiena, vakcinacija, ragina atkreipti dėmesį ir į organizmo imuninės sistemos stiprinimą, tinkamą darbo bei poilsio režimą, mitybą.

daugiau

Susirgus temperatūra gali ne tik kilti, bet ir kristi: ką tai reiškia?Jei susergame ir ima kilti temperatūra, suprantame, kad taip ir turi būti, organizmas kovoja su virusu ar bakterija. Tačiau jei savijauta siaubinga, o temperatūra nė kiek nekyla, arba, dar keisčiau – ima kristi? Iš tiesų kūno temperatūros sumažėjimas susirgus gali būti ženklas, kad organizmas sunkiai kovoja su infekcija arba kad sutriko jo šilumos reguliavimo procesas.

daugiau

Vyrų vaisingumas: kada tinkamiausias laikas planuoti šeimos pagausėjimą?Teigiama, kad vyrui nėra jokio amžiaus limito turėti kūdikį. Tačiau nors vyrai vaisingais gali išlikti iki senatvės, tik tam tikru gyvenimo periodu planavimo procesas gali būti sklandus ir išvengiama rizikų. Vertinant natūralią galimybę pastoti be papildomų priemonių per pirmuosius metus, gydytojai atkreipia dėmesį ne tik į moters, tačiau ir vyro amžių, kuris, pasirodo, daro net labai didelę įtaką. ,,Nordclinic” gydytojas urologas Edgaras Buržinskis pranešime žiniasklaidai papasakojo, ką vyrams verta žinoti planuojant šeimos pagausėjimą ir kuris amžius tam yra tinkamiausias.

daugiau

Planuojantiems slidinėti ar atostogauti su vaikais – sveikatos specialistų rekomendacijosAtėjus kalendorinei žiemai aktyvų poilsį mėgstantys Lietuvos gyventojai pradeda dairytis, į kurią Europos šalį galėtų nuvykti paslidinėti. Dažnai tokiu žiemos sportu mėgaujasi ištisos šeimos, tad į keliones vykstama ir su vyresniais, ir su visai mažais vaikais. Gydytojai atkreipia dėmesį, kad net ir vykstant į visiškai neegzotiškas Europos šalis svarbu pasirūpinti vaikų organizmo papildoma apsauga nuo infekcinių ligų, nes būtent jie yra viena iš rizikos grupių, kuri gali greičiau užsikrėsti kelionių metu. 

daugiau

Šiauliuose vyksta gimdos kaklelio vėžio ir jo prevencijos akcijaRespublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikos Moterų konsultacijų skyriuje gruodžio 11-15 dienomis vykdoma akcija, kurios metu moterys kviečiamos profilaktiškai pasitikrinti dėl gimdos kaklelio vėžio. Šios akcijos metu atliekamas gimdos kaklelio citologinis tyrimas ir Žmogaus papilomos viruso (ŽPV) tyrimas skystoje terpėje, nepriklausomai nuo moters amžiaus.

daugiau

Tinstančios kojos nėštumo metu – itin dažnas atvejis: kada dėl to reikėtų sunerimti?Tai, kad kojų tinimas, išsiplėtusios venos, mėšlungis ir kiti panašūs simptomai gali signalizuoti apie sudėtingas ligas, kurias svarbu laiku pradėti gydyti, yra girdėję daugelis. Tačiau ką šie požymiai reiškia, kai pasireiškia nėštumo metu, kai visas moters organizmas ir taip patiria stiprius pokyčius? Ar dėl jų verta sunerimti? 

daugiau
171 - 180 iš 5540 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  11 12 13 14 15 16 17 18 19 20  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos