vaistai.lt

Nuo ko reikėtų skiepytis vykstant į tautiečių pamėgtas atostogų šalisPlanuodami keliones į egzotiškas šalis gyventojai turėtų ne tik nepamiršti pasiimti asmens dokumentą ar apsidrausti sveikatą, bet ir pasiskiepyti nuo tose šalyse dažnų ligų. Gydytojai pastebi, kad vakcinos, kurių reikia keliaujant į užsienį, tarp gyventojų yra nepopuliarios, nes manoma, kad leidžiant laiką geruose viešbučiuose užsikrėsti neįmanoma.

daugiau

Kaip tinkamai vartoti vaistus: vaistininkė atskleidžia 7 dažniausias klaidasNetinkamas vaistų vartojimas gali pridaryti daugiau žalos nei naudos – nuo alerginių reakcijų, poveikio nepajautimo iki atsparumo antibiotikams, kai šių labiausiai reikia. Pasitikrinkite savo žinias, ar nedarote kurios nors iš 7 dažniausiai pasitaikančių savigydos klaidų.

daugiau

Lapkričio 14-oji – Pasaulinė diabeto dienaCukrinis diabetas (CD) yra lėtinė liga, kuria susergama, kai sutrinka insulino gamyba kasoje (1 tipo CD) arba šio hormono veikimas audiniuose (2 tipo CD). Lietuvoje 2022 m. cukriniu diabetu (CD) (E10–E14) sirgo 154 681 asmuo, t. y. vienas iš 20 vyrų ir 1 iš 17 moterų. Sergančiųjų skaičius 2014–2022 m. palaipsniui didėjo: vaikų, sergančių CD, skaičius padidėjo 34 proc., suaugusiųjų – 28,8 proc. 

daugiau

Gyvenimas sergant cukriniu diabetu: kasdieniai iššūkiai ir jų sprendimaiTarptautinės diabeto federacijos duomenimis, 2021 m. 536,6 mln. žmonių sirgo cukriniu diabetu, ir numatoma, kad 2045 m. sergančiųjų skaičius pasieks apie 783,7 mln. visame pasaulyje. Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) gydytoja endokrinologė ir Vilniaus universiteto docentė dr. Lina Zabulienė pranešime žiniasklaidai sako, kad sergant diabetu pacientams ir jų artimiesiems kyla nemažai iššūkių – nuo reguliaraus vaistų vartojimo ir nuolatinio gliukozės rodiklių stebėjimo iki mitybos ir fizinio aktyvumo sustygavimo bei gebėjimo laiku priimti tinkamus sprendimus, ūmiai pasikeitus sveikatos būklei. Situaciją apsunkina ir tai, kad sergantieji diabetu dažnai serga ir keliomis gretutinėmis lėtinėmis ligomis, todėl reikia derinti visų jų gydymą ir užtikrinti dar uolesnę savirūpą.

daugiau

Per savaitę sergančiųjų kreivė šoktelėjo į viršųNacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, praėjusią savaitę sergančiųjų gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) skaičius padidėjo. Bendras sergamumo šiomis ligomis rodiklis siekė 1061,5 atvejo 100 tūkst. gyventojų, ankstesnę savaitę (spalio 30–lapkričio 5 d.) – 739,2 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

daugiau

NVSC specialistai pataria: kaip apsisaugoti nuo odos ligos – niežųNacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) informuoja, kad šiemet Lietuvoje užregistruota daugiau niežų atvejų nei pernai per visus metus. NVSC duomenimis, 2022 m. šalyje buvo užfiksuoti 575 susirgimai niežais, šiemet sausio–spalio mėn. – 591. Daugiausia atvejų užregistruojama rudens ir žiemos mėnesiais. Dažniau serga vaikai ir kiti šeimos nariai ar kolektyve (darželyje, mokykloje, globos namuose) su sergančiuoju artimai kontaktavę asmenys. Kaip užsikrečiama niežais, kokie ligos simptomai ir kaip apsisaugoti, skaitykite pranešime.

daugiau

Skiepai nuo pneumokokinės infekcijos apsaugo nuo plaučių uždegimoPasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, kvėpavimo takų infekcijos, įskaitant plaučių uždegimą (pneumonija), yra dažniausia mirties nuo užkrečiamųjų ligų priežastis visame pasaulyje. Pneumonija yra įvardijama kaip dažniausia vaikų iki 5 metų mirties priežastis nuo užkrečiamųjų ligų, tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad plaučių uždegimu gali susirgti įvairaus amžiaus žmonės – tiek vaikai, tiek suaugusieji. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) minėdamas Pasaulinę plaučių uždegimo dieną, lapkričio 12-ają, primena, kad šios sunkios ligos galima išvengti pasiskiepijus.

daugiau

Kai graužia rėmenį: kokias dažniausiai klaidas darome gydydamiesi namie?Graužimas gerklėje, skausmas už krūtinkaulio ir rūgštaus skrandžio turinio atpylimas, – visi šie simptomai gerai atpažįstami žmonėms, linkusiems į gastroezofaginį refliuksą. „Eurovaistinės" vaistininkas Paulius Raudonis pranešime žiniasklaidai teigia, kad su šiuo negalavimu susiduria itin daug žmonių, tačiau ne kiekvienas žino, kaip teisingai ir greitai atsisveikinti su keliamais simptomais.

daugiau

Apie kokias ligas gali signalizuoti padidėję limfmazgiaiLimfmazgiai – nedidelės limfoidinio audinio struktūros, išsidėsčiusios visame kūne, kuriose imuninės sistemos ląstelės filtruoja atitekėjusią limfą. Sergant infekcinėmis, piktybinėmis, limfoproliferacinėmis ar autoimuninėmis ligomis limfmazgiai padidėja. Kada dėl to reikėtų sunerimti ir kreiptis į savo gydytoją?

daugiau

Rizikos ir naudos santykis skiepijantis nuo gripo: vakcina padeda išvengti blogiausio scenarijausNuo oficialios gripo sezono pradžios nepraėjo nei du mėnesiai, tačiau registruotų ligos atvejų skaičius Lietuvoje jau ūgtelėjo bene tris kartus. Sveikatos priežiūros tinklo „Antėja“ šeimos gydytoja Neringa Sakalauskė pranešime žiniasklaidai atkreipia dėmesį, kad nors auganti susirgimų koronavirusu kreivė daugelį gąsdina labiau, gripo į paraštes nurašyti nereikėtų – šis virusas taip pat gali sukelti sunkių komplikacijų, liekamųjų reiškinių ar net mirties riziką. Svarbu nepamiršti, kad gripo virusas mutuoja, todėl apsaugą kasmet rekomenduojama sustiprinti.

daugiau
191 - 200 iš 5511 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  11 12 13 14 15 16 17 18 19 20  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos