vaistai.lt

Kas sukelia krūtinės skausmus?Pamatę ką nors griebiantis už krūtinės ir besiskundžiant jos skausmais sunerimtumę iš karto. Ir iš tiesų, krūtinės skausmas yra nerimą keliantis simptomas, kurio priežastys gali būti įvairios – nuo gana paprastų iki keliančių pavojų gyvybei. Norint suprasti, kada kreiptis į gydytoją, labai svarbu žinoti apie galimas krūtinės skausmo priežastis.

daugiau

Nemalonų burnos kvapą lemia ne tik maistas ar prasta burnos higienaNemalonus burnos kvapas – problema, su kuria susiduria dažnas žmogus. Esame įpratę, kad jis atsiranda užvalgius česnako ar neišsivalius dantų, tačiau po kurio laiko pranyksta. O kartais nemalonus burnos kvapas gali lydėti nuolat ir siųsti signalus apie tam tikras ligas.

daugiau

Tinkamas antibiotikų vartojimas padeda išvengti bakterijų atsparumoMinėdamos Pasaulio supratimo apie antimikrobinį atsparumą savaitę, ligonių kasos primena, kad pacientams, sergantiems sunkiomis bakterinėmis infekcijomis, antibiotikai gali išgelbėti gyvybę. Tačiau vartojami per dažnai ir tada, kai jų nereikia, šie vaistai gali tapti neveiksmingi. Netinkamai vartojami antibiotikai sukelia bakterijų atsparumą. Ekspertai nerimauja, kad gali atsirasti sukėlėjų, kurie nereaguos į jokius antibiotikus. Dėl šios priežasties daugės sunkių ligų, didės infekcijų plitimo ir mirties rizika.

daugiau

NVSC: kartu galime užkirsti kelią atsparumui antimikrobinėms medžiagoms„Kartu užkirskime kelią atsparumui antimikrobinėms medžiagoms“ – toks šių metų lapkričio 18–24 d. minimos Pasaulio supratimo apie antimikrobinį atsparumą savaitės šūkis. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) primindamas, kaip kiekvienas iš mūsų gali prisidėti prie atsakingo antibiotikų vartojimo, kviečia dalyvauti renginiuose.

daugiau

Nuo ko reikėtų skiepytis vykstant į tautiečių pamėgtas atostogų šalisPlanuodami keliones į egzotiškas šalis gyventojai turėtų ne tik nepamiršti pasiimti asmens dokumentą ar apsidrausti sveikatą, bet ir pasiskiepyti nuo tose šalyse dažnų ligų. Gydytojai pastebi, kad vakcinos, kurių reikia keliaujant į užsienį, tarp gyventojų yra nepopuliarios, nes manoma, kad leidžiant laiką geruose viešbučiuose užsikrėsti neįmanoma.

daugiau

Kaip tinkamai vartoti vaistus: vaistininkė atskleidžia 7 dažniausias klaidasNetinkamas vaistų vartojimas gali pridaryti daugiau žalos nei naudos – nuo alerginių reakcijų, poveikio nepajautimo iki atsparumo antibiotikams, kai šių labiausiai reikia. Pasitikrinkite savo žinias, ar nedarote kurios nors iš 7 dažniausiai pasitaikančių savigydos klaidų.

daugiau

Lapkričio 14-oji – Pasaulinė diabeto dienaCukrinis diabetas (CD) yra lėtinė liga, kuria susergama, kai sutrinka insulino gamyba kasoje (1 tipo CD) arba šio hormono veikimas audiniuose (2 tipo CD). Lietuvoje 2022 m. cukriniu diabetu (CD) (E10–E14) sirgo 154 681 asmuo, t. y. vienas iš 20 vyrų ir 1 iš 17 moterų. Sergančiųjų skaičius 2014–2022 m. palaipsniui didėjo: vaikų, sergančių CD, skaičius padidėjo 34 proc., suaugusiųjų – 28,8 proc. 

daugiau

Gyvenimas sergant cukriniu diabetu: kasdieniai iššūkiai ir jų sprendimaiTarptautinės diabeto federacijos duomenimis, 2021 m. 536,6 mln. žmonių sirgo cukriniu diabetu, ir numatoma, kad 2045 m. sergančiųjų skaičius pasieks apie 783,7 mln. visame pasaulyje. Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) gydytoja endokrinologė ir Vilniaus universiteto docentė dr. Lina Zabulienė pranešime žiniasklaidai sako, kad sergant diabetu pacientams ir jų artimiesiems kyla nemažai iššūkių – nuo reguliaraus vaistų vartojimo ir nuolatinio gliukozės rodiklių stebėjimo iki mitybos ir fizinio aktyvumo sustygavimo bei gebėjimo laiku priimti tinkamus sprendimus, ūmiai pasikeitus sveikatos būklei. Situaciją apsunkina ir tai, kad sergantieji diabetu dažnai serga ir keliomis gretutinėmis lėtinėmis ligomis, todėl reikia derinti visų jų gydymą ir užtikrinti dar uolesnę savirūpą.

daugiau

Per savaitę sergančiųjų kreivė šoktelėjo į viršųNacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, praėjusią savaitę sergančiųjų gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) skaičius padidėjo. Bendras sergamumo šiomis ligomis rodiklis siekė 1061,5 atvejo 100 tūkst. gyventojų, ankstesnę savaitę (spalio 30–lapkričio 5 d.) – 739,2 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

daugiau

NVSC specialistai pataria: kaip apsisaugoti nuo odos ligos – niežųNacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) informuoja, kad šiemet Lietuvoje užregistruota daugiau niežų atvejų nei pernai per visus metus. NVSC duomenimis, 2022 m. šalyje buvo užfiksuoti 575 susirgimai niežais, šiemet sausio–spalio mėn. – 591. Daugiausia atvejų užregistruojama rudens ir žiemos mėnesiais. Dažniau serga vaikai ir kiti šeimos nariai ar kolektyve (darželyje, mokykloje, globos namuose) su sergančiuoju artimai kontaktavę asmenys. Kaip užsikrečiama niežais, kokie ligos simptomai ir kaip apsisaugoti, skaitykite pranešime.

daugiau
241 - 250 iš 5565 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  21 22 23 24 25 26 27 28 29 30  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos