vaistai.lt

Šiemet užregistruota 17 kokliušo atvejų, iš jų - trims kūdikiamsUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, Lietuvoje per aštuonis šių metų mėnesius užregistruota 17 susirgimo kokliušu atvejų bei registruoti du kokliušo infekcijos protrūkiai. Pernai per tą patį laikotarpį registruota tiek pat (17) susirgimų kokliušu. 2018 m.  dauguma (8) susirgimų kokliušu užregistruota 0-4 m. amžiaus vaikų grupėje ir tai sudarė 47,1 proc. visų susirgimų. Mažiau susirgimų kokliušu (5)  užregistruota  5-9 m. vaikų amžiaus grupėje bei po du susirgimus - 10-14 m. ir vyresnių nei 30 m. asmenų grupėse.

daugiau
Maistas ugdymo įstaigose: senasis prieš naująjį meniuNaujas vaikų maitinimas įsigalioja jau nuo rugsėjo pirmosios, tačiau atsakingos institucijos tik prieš dvi savaites pradėjo tvirtinti naujuosius meniu. Prie sveikatai palankios iniciatyvos prisijungusios mokymo įstaigos pokyčius įvedinėjo palaipsniui, jau prieš metus, todėl didelio pasikeitimo nepajus. VšĮ „Sveikatai palankus“ vadovė, maisto technologė Raminta Bogušienė pateikia naujojo valgiaraščio privalumus, kuriuos nuo naujų mokslo metų įgyvendins Lietuvos mokyklos ir darželiai.
daugiau

Šiemet užregistruota mažiau ŽIV atvejų lyginant su pernai tuo pačiu laikotarpiuNaujausiais Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Lietuvoje per septynis šių metų mėnesius ŽIV infekcija diagnozuota 88 asmenims (69 vyrams ir 19 moterų).  Tai 1,6 kartų mažiau nei pernai per tą patį laikotarpį (pernai – 142). Pagal ŽIV plitimo būdą, per heteroseksualius santykius, šiemet ŽIV užsikrėtė – 32 asmenys, per narkotikų vartojimą  – 31, per homoseksualius santykius – 10 bei 15 asmenų – užsikrėtimo būdas nežinomas.

daugiau

Sergamumas lytiškai plintančiomis infekcijomis – parengta apžvalga už 2017 metusUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, pernai Lietuvoje užregistruoti 625 susirgimai lytiškai plintančiomis infekcijomis (LPI (gonorėja –70 atvejų, sifilio – 158 atv., chlamidiozės – 397 atv.). Lyginant pernai metų sergamumo rodiklius su užpernai, sergamumas chlamidioze išaugo, gonorėja – sumažėjo, sifiliu – išliko stabilus. Beveik pusė (47,5 proc.) visų registruotų susirgimų LPI nustatyta 15–29 metų, t. y. jaunimo amžiaus grupėje.

daugiau
Specialistai įspėja: keičiant mokyklą streso gali kilti ne mažiau nei skiriantis tėvamsMokslo metų išvakarėse sveikatos specialistai primena, kad rugsėjo pradžia – įtemptas metas visų amžiaus grupių vaikams. Bene labiausiai psichologinės ir emocinės pagalbos reikia ne tiek pirmokams ar abiturientams, kiek naujoje mokykloje mokslo metus pradedantiems vaikams. Tuo tarpu draudikai pastebi, kad šis periodas tinka ugdyti saugaus elgesio eisme įgūdžius, kurių trūkumas kelia stresą ir vaikams, ir tėvams.
daugiau
Pokyčiai moksleivių lėkštėse: ką vertėtų žinoti tėvams?2018 m. rugsėjo 1-oji žymi ne tik naujų mokslo metų pradžią, bet ir įstatymo, kuriame išdėstyti sugriežtinti mokinių maitinimui keliami reikalavimai, įsigaliojimą. Visuomenė pasidalijusi į dvi stovyklas – vieni džiaugiasi: mokinių mityba – sveika ir subalansuota; kiti nerimauja: moksleiviai lėkštėje ras tik salotos lapą, o iš mokyklos grįš alkani ir gurgiančiais pilvais. Tėvų pasipiktinimas kyla dėl nežinojimo, o ekspertai savo ruožtu ramina, kad jų vaikai valgys skaniai, kokybiškai ir sočiai.
daugiau
Vaikai bus skatinami pasirūpinti savo burnos sveikataRugsėjo mėnesį visiems Lietuvos pirmokams bus įteikti plakatų ir lipdukų komplektai, skatinantys rūpintis burnos sveikata ir tinkamai valytis dantis – du kartus per dieną ne mažiau kaip po 2 minutes. Tokią akciją inicijuoja Sveikatos apsaugos ministerija ir Lietuvos Respublikos odontologų rūmai.
daugiau
Susipažinkite su tradiciniais lietuviškais maisto gaminiais pripažintais ESDauguma lietuvių vis dažniau ant savo valgomojo stalo renkasi kuo sveikesnius, įdomesnius,  tradiciniais gaminimo būdais pagamintus maisto produktus. Šias gėrybes jie renkasi ne tik per šventes, bet ir kiekvienai dienai. Deja, bet vis dar yra žmonių, kuriems lietuviški maisto produktai, turintys saugomos kilmės vietos nuorodos (SKVN), saugomos geografinės nuorodos (SGN) ar garantuotus tradicinius gaminio (GTN) ženklus yra tikra mįslė.
daugiau
Nealkoholinis alus tikrai ne vaikams!Šiemet mokslo žinių šventė bus švenčiama rugsėjo trečiąją, todėl alkoholio ribojimas rugsėjo pirmąją neteks savo prasmės. Uždraudus alkoholio reklamą, alaus gamintojai reklamuoja nealkoholinį alų, kurio populiarumas dėl to stipriai auga. Tačiau, anot sveikos mitybos specialistės, VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorės Ramintos Bogušienės, pastebima neraminanti tendencija – nealkoholinis alus perkamas vaikams kaip gaivusis gėrimas. Ar iš tiesų laipsnių neturintis, tačiau alumi besivadinantis gėrimas, yra tinkamas vaikams?
daugiau
Dėl tiesesnės nosies – iš Kaliningrado į LietuvąVisuomenėje paplitusi nuomonė, kad plastinės nosies operacijos daromos tik dėl estetinių priežasčių. Prieš beveik metus rinoplastikai pasiryžęs Aleksandras tam labai nepritartų. „Dėl jaunystėje patirtos nosies traumos jaučiau nuolatinį diskomfortą, – prisimena 42-ejų vyras. – Užsikimšusi nosis, sunkus kvėpavimas, nekokybiškas miegas, knarkimas – visa tai mane lydėjo ne vieną dešimtmetį.“ Šie nepatogumai bei žmonos raginimai daugiau nebekentėti, galiausiai paskatino Aleksandrą operuotis.
daugiau
2581 - 2590 iš 5540 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  251 252 253 254 255 256 257 258 259 260  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos