vaistai.lt

Plaučių vėžys: kodėl į užsitęsusį kosulį būtina atkreipti dėmesį?Plaučių vėžys – piktybinis plaučių susirgimas, vienas iš dažniausių diagnozuojamų onkologinių ligų. Kasmet pasaulyje nustatoma apie du milijonus naujų atvejų, iš kurių net apie 1,8 milijono baigiasi mirtimi. „Lietuvoje situacija taip pat nėra džiuginanti – kiekvienais metais diagnozuojama apie pusantro tūkstančio naujų atvejų. Vien Kauno klinikose per metus suteikiama virš 1700 onkologinių paslaugų sergantiesiems plaučių vėžiu, – sako prof. Marius Žemaitis, Kauno klinikų Krūtinės ląstos navikų teminės grupės ir Pulmonologijos klinikos Krūtinės onkologijos ir intervencinės pulmonologijos sektorius vadovas. Apie plaučių vėžį, rizikos veiksnius ir gydymo galimybes kalbamės su prof. M. Žemaičiu.

daugiau

Pasaulinę poliomielito dieną svarbus priminimas: turime išlaikyti pakankamą kolektyvinį imunitetąNacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) minėdamas Pasaulinę poliomielito dieną, spalio 24-ąją, primena, kad vienas pagrindinių Nacionalinės imunoprofilaktikos 2019–2023 m. programos siekiamų rezultatų – išlaikyti Lietuvos, kaip laisvos nuo poliomielito sukėlėjo, šalies statusą. Šiam tikslui pasiekti svarbiausia priemonė yra vaikų skiepijimas nuo poliomielito.

daugiau

Sergančiųjų daugėja: tinkamas laikas skiepytisNacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per pastarąją savaitę šalyje padaugėjo sergančiųjų gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir COVID-19 liga (koronaviruso infekcija). Lietuvoje spalio 16–22 d. (42 savaitė) bendras sergamumo gripu, ŪVKTI ir COVID-19 liga rodiklis buvo 1166 atvejai 100 tūkst. gyventojų, spalio 9–15 d. (41 savaitė) jis buvo mažesnis – 1082,2 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Mažiausias sergamumo rodiklis praėjusią  savaitę buvo Alytaus apskrityje, didžiausias – Vilniaus apskrityje.

daugiau

Endokrinologas papasakojo, kaip su nutukimu bus kovojama artimiausioje ateityjeGydytojai teigia, kad kova su nutukimu jau kurį laiką atsidūrusi aklavietėje, nes visos dietos veiksmingos geriausiu atveju metus, o įvairios operacijos sukelia per daug komplikacijų. Didėjanti nutukimo problema jau kelis dešimtmečius skatina mokslininkus aktyviai ieško naujų sprendimų. Panašu, bandymai atrasti formulę, kurios pagrindu sukurti vaistai leistų greitai ir efektyviai atsikratyti svorio, duoda apčiuopiamų rezultatų. Skelbiama, kad atliekami paskutiniai antros stadijos tyrimai, bandant preparatus, kurie nutukusiems žmonėms leistų kūno masę sumažinti net 30 proc. ir daugiau.

daugiau

Lėtinė obstrukcinė plaučių liga: kaip ją atpažinti?Atpažinti lėtinę obstrukcinę plaučių ligą (LOPL) dažnai gali būti sunku – jos simptomai būdingi ir kitoms plaučių ligoms. Vis dėlto ne tik sergamumas, bet ir mirštamumas nuo jos nuolat auga – Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, tai – trečia dažniausia mirties priežastis pasaulyje.

daugiau

Odontologas papasakojo apie nuskausminimo būdus ir pasiruošimą nejautraiMintys apie dantų gydymą turbūt nemažai daliai visuomenės vis dar kelia nemalonių pojūčių. Tačiau gydytojas odontologas, burnos, veido ir žandikaulių chirurgas prof. habil. dr. Ričardas Kubilius sako, kad specialistai šiandien daro viską, jog pacientas procedūrų metu nejaustų skausmo – o tam padeda naujausi metodai ir vaistai.

daugiau

Lėtinis nuovargis – sudėtingai diagnozuojama ir prastą gyvenimo kokybę lemianti ligaNuovargis – natūrali būsena, dažniausiai atsirandanti po sunkaus darbo, emocinių išgyvenimų ar kitų sudėtingų gyvenimo įvykių. Įprastai po jų pailsėjus jėgos yra atgaunamos. Vis dėlto sparčiai besikeičiančiame pasaulyje, kuriame dėl skubėjimo poilsiui lieka vis mažiau laiko, ši būklė tampa itin opia problema.

daugiau

Nerimą kelianti tendencija – intensyvėjantis saulės poveikis didina odos ligų skaičiųTyrimai rodo, kad maždaug 75 proc. europiečių kasmet patiria saulės sukeltų odos nudegimų. Ši statistika, pasak gydytojo onkodermatologo, Lazerinės dermatologijos centro vadovo Viktoro Sidorovo, tikėtina, tik blogės, nes dabar tenka kovoti ne tik su žmonių abejingumu ir neatsargumu, bet ir klimato kaitos padariniais, lemiančiais dažnėjančius odos ikivėžinius ir vėžinius susirgimus.

daugiau

Intymi vyro sveikata: ką svarbu žinoti apie erekcijos sutrikimus ir dažniausias ligas?Nors ir jaučiasi blogai, vyrai dažnai delsia kreiptis pagalbos į gydytoją, nes vengia tyrimų ar tiesiog atviro pokalbio. Tačiau intymi sveikata atlieka svarbų vaidmenį vyro gyvenime – nemalonūs simptomai ar sutrikusi erekcija daro didelę įtaką gyvenimo kokybei, o delsiant gali lemti ir komplikacijas. Kokios ligos priklausomai nuo amžiaus yra dažniausios, kaip pasireiškia, kokie veiksniai gali lemti erekcijos sutrikimus jaunystėje?


daugiau

Tinkamas vandens temperatūros palaikymas padeda išvengti sunkios ligos – legioneliozėsKą daryti, jei vanduo atrodo ne toks karštas ar šaltas, ar kitoks, nei anksčiau bėgdavo iš čiaupo? Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai ragina apie tai pranešti bendrojo naudojimo objektų administratoriui (šilumos punkto prižiūrėtojui), o gyvenantiems nuosavame name – patiems padidinti temperatūrą vandens šildytuve. Atkreipiame dėmesį, kad nuo legioneliozės – ūminės infekcinės kvėpavimo takų ligos, kurią sukelia legionella bakterijos, saugo profilaktinės priemonės: tinkamos temperatūros palaikymas ir vandens tiekimo sistemų priežiūra.

daugiau
271 - 280 iš 5565 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  21 22 23 24 25 26 27 28 29 30  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos