vaistai.lt

Peršalimas – po žiemos nusilpusio imuniteto padarinys: kaip stiprinti organizmą pavasarįNors kalendorinis pavasaris jau įsibėgėjo, orai mus lepina ne visuomet. Prie pavasarinių temperatūrų kontrastų pridėjus po žiemos nusilpusį imunitetą, tampa aišku – pavasarį žmonės ne rečiau nei žiemą serga įvairiomis peršalimo ligomis, skundžiasi padidėjusiu nuovargiu ar bendru savijautos suprastėjimu. Specialistų teigimu, tam, kad žmogaus kūnas prisitaikytų prie permainų, kurias atneša sezonų kaita, organizmui reikia pagalbos – vengti streso, subalansuotai maitintis, kokybiškai miegoti bei nepamiršti fizinio aktyvumo.

daugiau

Vėžiu sergančios Marijos mama: „Viskas, ką iki tol vadinau rūpesčiais, tiesiog nublanko...“Visai neseniai žiniasklaidą apskriejo drąsi paramos ir labdaros fondo „Mamų unija“ globotinės, penkiametės vėžiu sergančios Marijos žinutė – užaugusi ji nori tapti Lietuvos Prezidente. Marija ne tik apie tai svajoja, ji prašymą kandidatuoti 2059-aisiais vyksiančiuose rinkimuose perdavė LR Vyriausiajai rinkimų komisijai. 

daugiau

Pacientų, sergančių retomis ligomis, gydymą palengvina galimybė lankytis dienos stacionare2022 m. Kauno klinikų Neurologijos klinikoje įsteigtame dienos stacionare gydoma vis daugiau pacientų, kurie atvyksta ir po procedūrų išvyksta į namus, nors serga sunkiomis ligomis, o gydymas brangus ir gali būti skiriamas tik šios srities ekspertų. Dienos stacionare gydomi išsėtine skleroze sergantys pacientai, kuriems skiriamas gydymas biologiniais vaistais ar hormonais, o įvairioms distonijos formoms gydyti taikomos botulino injekcijos. Taip pat neurologai dienos stacionare atlieka rutinines procedūras – tokias kaip juosmeninė punkcija, odos biopsija ar trigerinių taškų blokada.

daugiau

Gripo sezonas dar nesibaigė – padaugėjo sergančiųjų ūminėmis kvėpavimo takų infekcijomisNacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis (NVSC), Lietuvoje praėjusią savaitę (kovo 18–24 d.) sergamumas gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) šiek tiek padidėjo – bendras sergamumo rodiklis siekė 1240,4 atvejo 100 tūkst. Lietuvos gyventojų (ankstesnę savaitę – 1029,6 atvejo 100 tūkst. gyventojų). Dviejose savivaldybėse – Marijampolės ir Vilniaus miesto – sergamumas vėl peržengė epideminį slenkstį, t. y. daugiau nei 1500 atvejų 100 tūkst. gyventojų.

daugiau

Sunki liga neturi palaužti sielos – emocinė pagalba moterims pasiekiama rankaKasmet apie 18 tūkstančių Lietuvos gyventojų išgirsta vėžio diagnozę. Moterims dažniausiai nustatomi krūties ir odos vėžiniai susirgimai, pareikalaujantys ilgo bei sudėtingo gydymo proceso, taip pat neišsemiamos emocinės stiprybės ir artimųjų palaikymo. Psichologinė būklė sergant grėsminga liga gali būti labai trapi, tad siekiant padėti moterims įveikti krizes ir nepalūžti, raginama nebijoti kreiptis pagalbos.

daugiau

Vaikų tuberkuliozė: liga išgydoma, bet persirgus imunitetas nesusidaroVaikų infekcijos šaltinis yra suaugusieji, sergantys aktyvia atvira tuberkuliozės forma, t. y. išskiriantys tuberkuliozės mikobakterijas. Jie kosėdami, čiaudėdami, skrepliuodami, netgi kalbėdami šias bakterijas paskleidžia aplinkui, o šalia esantys gali jas įkvėpti ir užsikrėsti. Tuberkuliozės mikobakterijos – maži ir smulkūs 2–5 mikrogramų mikroorganizmai, labai lengvai patenkantys į aplinką: dalis jų nusėda į žemę, dalis – tvyro ore. Siekiant apsaugoti mažuosius nuo itin sunkių tuberkuliozės formų, Lietuvoje vykdomos profilaktinės programos: nuo šios ligos skiepijami 2–3 dienų naujagimiai. 

daugiau

Tuberkuliozė: svarbiausia – ankstyva diagnostikaKasmet kovo 24 d. minima Pasaulinė tuberkuliozės (TB) diena, kurios tikslas – didinti informuotumą apie TB ir pastangas sustabdyti pasaulinę epidemiją. Šių metų tema – „Taip! Mes galime sustabdyti TB plitimą“, todėl Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) primena, kaip ši liga plinta ir kodėl ypač svarbu ją laiku diagnozuoti bei laikytis paskirto gydymo.

daugiau

Kas kraujo donorystės pasaulyje yra vadinama „auksiniu krauju“?Mažai kas žino, kad visame pasaulyje pati rečiausia kraujo grupė yra rezus (Rh) nulinė kraujo grupė. Ji dar kitaip vadinama „auksiniu krauju“. Ne veltui, kadangi apskaičiuota, kad pasaulyje yra vos 50 žmonių, turinčių šios grupės kraujo. Lietuvoje tokių žmonių nėra nė vieno, kaip ir šios kraujo grupės atsargų. Kuo ypatinga tokia kraujo grupė ir kas, jeigu tokios kraujo grupės kraujo prireiktų vienam iš pacientų Lietuvoje?

daugiau

NVSC primena, kas padeda išvengti graužikų platinamų ligųPrieš prasidedant aktyviam sodų ir sodybų lankymo sezonui Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad po žiemos pravėrus sodų ir sodybų pastatų duris pirmiausia reikia kruopščiai išvalyti patalpas. Mat jose per žiemą galėjo lankytis neprašyti svečiai – graužikai, platinantys pavojingas užkrečiamąsias ligas. Kokios tai ligos, kas padeda nuo jų apsisaugoti bei kaip sumažinti graužikų atsiradimo tikimybę – išsamiai šiame pranešime. 

daugiau

Imunologija – itin svarbi, bet nematoma donorystės ir transplantacijos sritisSėkminga organų donorystė ir transplantacija neįmanoma be imunologinių tyrimų. Prieš 55 metus, likus metams iki pirmosios inksto transplantacijos, tai puikiai suprato donorystės ir transplantacijos entuziastai, tuomet Vilniaus universiteto Širdies ir kraujagyslių chirurgijos mokslinėje laboratorijoje buvo įkurtas imunologijos sektorius.

daugiau
31 - 40 iš 5540 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos