vaistai.lt

Sergamumas peršalimo ligomis - panašus į pernykštįUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Lietuvoje sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) 2015 m. 19 sav. (gegužės 4-10 d.)  siekė 41,2 atv./10 tūkst. gyventojų. 18-ąją metų savaitę šis sergamumo rodiklis siekė 39,9 atv./ 10 tūkst. gyventojų. Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų 19 savaitę registruotas Marijampolės administracinėje teritorijoje, o didžiausias – Panevėžio. Pernai tuo pačiu metu bendras Lietuvos sergamumo rodiklis siekė 41,3 atv./10 tūkst. gyventojų.

daugiau
Studija patvirtina teigiamą saunos poveikį sveikataiPrakaituoti galima ir sunkiai nesportuojant – saunoje. Kartu tai sumažina riziką mirti nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

Mažesnė staigios mirties rizika
Tyrime dalyvavo 2315 vyrų nuo 42 iki 60 metų amžiaus. Jie stebėti 19 metų, per kuriuos nustatyta 190 staigios mirties atvejų. Vyrams, kurie lankėsi saunoje vieną kartą per savaitę, staigios mirties rizika siekė 10,1 proc., lankiusiems sauną 2-3 kartus per savaitę ji sumažėjo iki 7,8 proc., o besimėgaujantiems suomiška pirtimi 4-7 kartus per savaitę ji tesiekė 5 proc.

daugiau
Kodėl gimsta genetinėmis ligomis sergantys vaikai?Paveldimumas, amžius, infekcinės ligos, žalingi įpročiai – tai tik dalis priežasčių, dėl kurių moterims didėja tikimybė susilaukti genetinėmis ligomis sergančio kūdikio. Genetinius tyrimus atliekančių gydytojų duomenimis, vien moterų, kurios pastoja būdamos vyresnės nei 35 metų, per dvidešimt metų Lietuvoje padaugėjo beveik 10 proc., o rūkančių nėščiųjų šiuo metu yra šimtai. „Labiausiai nerimauti dėl galimų vaisiaus chromosominių pakitimų ir jo genetinių ligų turėtų vyresnės nėščiosios. Nors sakoma, kad vyresnio amžiaus tėvų vaikai būna gabesni, egzistuoja ir kita šio medalio pusė.
daugiau
Prieš naudojimąsi soliariumu – konsultacijai pas gydytojąPavasarį dažnas skuba apsilankyti soliariume ir pasimėgauti dirbtiniais saulės spinduliais. Panevėžio visuomenės sveikatos centro (toliau - Centras) specialistai soliariumo paslaugų vartotojams pataria prieš tai pasitarti su gydytoju dermatologu ar bendrosios praktikos gydytoju dėl savo odos tipo, vartojamų vaistų ir galimos organizmo reakcijos į ultravioletinę spinduliuotę. 2014 m. Panevėžio visuomenės sveikatos centro (toliau - Centras) specialistai, vadovaujantis Lietuvos higienos norma HN 71:2009 „Soliariumai. Sveikatos saugos reikalavimai“, patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2009 m. birželio 29 d. įsakymu Nr. V-517 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 71:2009 „Soliariumai.
daugiau
Nėra saugaus alkoholio kiekio nėščiosiomsŠiandien Seimas po svarstymo pritarė Seimo Darbo partijos frakcijos narės, Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininkės Larisos Dmitrijevos inicijuotam Alkoholio kontrolės įstatymo papildymo projektui, kuriuo siūloma visus Lietuvoje parduodamus alkoholinius gėrimus ženklinti įspėjamaisiais ženklais apie alkoholio žalą nėščioms moterims. Pasak Seimo narės L. Dmitrijevos, ženklinant alkoholinius gėrimus, nurodytas grafinis ženklas įspėtų nėščias moteris, kad alkoholinių gėrimų vartojimas nėštumo metu, net mažais kiekiais, gali turėti rimtų pasekmių kūdikio sveikatai.
daugiau
Išrinktos fiziškai pasyviausios profesijos. Kaip gerinti darbuotojų fizinę formą?Apklausus 10 populiarių specialybių atstovus Lietuvoje, paaiškėjo, kad pasyviausių specialybių dešimtuke pirmauja finansininkai, teisininkai bei IT specialistai. Tiesa, dirbdami fiziškai pasyvų darbą šių sričių atstovai yra labiau linkę rūpintis savo fizine forma laisvalaikiu – beveik pusė jų reguliariai sportuoja, kas trečias lankosi sporto salėje, grupinėse treniruotėse ar plaukimo baseinuose. Fiziškai aktyviausi darbe yra statybų ir inžinerijos, gydymo ir slaugos bei klientų aptarnavimo specialistai. Šie ne tik praleidžia mažiausiai laiko sėdėdami, bet ir pakankamai aktyviai rūpinasi sveiku laisvalaikiu.
daugiau
Pasaulyje astma sergančių žmonių skaičius ženkliai išaugoGegužės 5 d. pasaulis minėjo Pasaulinę astmos dieną. Pasaulinės astmos dienos minėjimu siekiama visuomenės supratimo ir pagarbos kitų kvėpavimui, sunkios ligos prevencijos bei pacientų ir sveikųjų piliečių informavimo. Per pastaruosius tris dešimtmečius astmos atvejų gerokai išaugo, mokslininkai tai sieja su mitybos ir aplinkos sąlygų kaita, nes tai turi tiesioginį poveikį astmos atsiradimui. Daroma prielaida, kad kūnui negavus visų reikiamų maistinių medžiagų, jis yra labiau linkęs į tam tikrų kvėpavimo takų virusų ataką ir tai gali sukelti astmą. Astmą sukelia plaučių uždegimas ir kvėpavimo takų blokavimas. Kenčiantys astmos priepuolius gali jausti dusulį, spaudimą, kosulį ir švilpiantį kvėpavimo garsą.
daugiau
Profesorė atskleidė didžiausias sveikatos rizikos grupesVis mažiau vaikščiojame pėsčiomis net ir trumpiausius atstumus, nuolat patiriame stresą ir valgome greitą maistą. Tai tik dalis ydingų įpročių, kuriuos įvardijo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Visuomenės sveikatos fakulteto dekanė profesorė Ramunė Kalėdienė. „Sveikata nėra sukuriama per dieną. Tačiau sugadinti ją galima greitai“, – interviu pradėjo ekspertė.

Su kokiomis visuomenės sveikatos problemomis susiduriame šiandien?
Lietuva visoje Europoje išsiskiria vienais didžiausių mirtingumo rodiklių. Mūsų šalyje yra itin daug širdies ir kraujagyslių, onkologinių ir kitų ligų atvejų.

daugiau

Mažesnis sergamumas peršalimo ligomis registruotas visose administracinėse teritorijoseUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Lietuvoje sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) 2015 m. 18 sav. (balandžio 27 – gegužės 3 d.) siekė 39,9 atv./10 tūkst. gyventojų. 17-ąją metų savaitę šis sergamumo rodiklis siekė 49,4 atv./ 10 tūkst. gyventojų. Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų 18 savaitę registruotas Utenos administracinėje teritorijoje, didžiausias – Vilniaus. Pernai tuo pačiu metu bendras Lietuvos sergamumo rodiklis siekė 31,5 atv./10 tūkst. gyventojų. Palyginus 18 savaitės sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklį su 17 savaitės duomenimis, sergamumas gripu ir ŪVKTI sumažėjo visose administracinėse teritorijose.

daugiau
Rankų higiena prasideda nuo Jūsų lauko durųSveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras primena, kad gegužės 5 dieną minima Pasaulinė rankų higienos diena. Kiekvienais metais šimtai milijonų pacientų visame pasaulyje kenčia dėl su sveikatos priežiūra susijusių infekcijų. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) nuo 2009 metų inicijavo dešimties metų judėjimą „Plauk rankas – saugok gyvybes“. Rankų higienos gerinimo strategijos iniciatyva visų pirma yra nukreipta į sveikatos priežiūros įstaigų personalo rankų higienos įgūdžių gerinimą. Dar XIX a. viduryje gydytojas Ignazas Philippas Semmelweisas, dirbęs Vienos akušerijos klinikoje, pastebėjo, kad rankos yra vienas svarbiausių rizikos veiksnių pernešant mikroorganizmus nuo vieno asmens kitam. Jo nurodymas personalui plauti rankas su muilu ir chloro tirpalu žymiai sumažino gimdyvių mirštamumą.
daugiau
4401 - 4410 iš 5538 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  441 442 443 444 445 446 447 448 449 450  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos