vaistai.lt
Ne visus mokinius pasiekia kokybiški ir maistingi pietūsKai kuriose Lietuvos mokyklose vaikai nuolat skundžiasi dėl neskanių ir nekokybiškų patiekalų. Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT) tiriant patiekalų faktinį kaloringumą, neretai nustatoma mažesnė jų energinė vertė nei deklaruoja gamintojas.

Patiekalų energinė vertė kone dvigubai mažesnė nei turėtų būti
„Kiekvienais metais vaikų maitinimui skiriame ypatingą dėmesį. Tai viena – prioritetinių VMVT sričių. Deja, pirmųjų šiais metais atliktų tyrimų, patiekalų kaloringumui nustatyti, rezultatai nedžiugina. Ištyrus pirmuosius mėginius iš Vilniaus, Šiaulių, Klaipėdos ir Panevėžio ugdymo įstaigų, paaiškėjo, kad 55 proc. neatitiko reikalavimų. Kai kurių patiekalų energinė vertė – net 40 proc. mažesnė nei nurodo gamintojas“, - sako VMVT direktorius dr. Jonas Milius.

daugiau
Vanduo, kurį geriame: nuo vaistų likučių iki nevaisingumo ir smegenų anomalijųNors esame pakankamai išprusę aplinkosaugos klausimais ir daugelis mūsų paklausti, kas gi labiausiai teršia paviršinį ir gruntinį vandenį, paminės ir pesticidus, ir trąšas, ir naftos produktus, dar retas mūsų žino, kad vandenyje vis daugėja ir kitų medžiagų. Jos ne tik kenksmingos mums ir aplinkai, tačiau jų nesustabdo daugelis įprastinių filtrų, skirtų geriamam vandeniui valyti.

Rastos medžiagos lengvai šokiravo
1990-jų pradžioje Berlyno techninio universiteto mokslininkai Gansas-Jurgenas Stanas ir Tomas Hebereris, tyrinėdami gruntinius vandenys, aptiko sudėtingas chemines medžiagas, identiškas toms, kurios yra naudojamos populiariuose vaistuose, skirtuose mažinti cholesterolio kiekį.

daugiau

Parengtos naujos metodinės rekomendacijos - Tuberkuliozė ir ŽIVParengtos naujos metodinės rekomendacijos „Tuberkuliozė ir žmogaus imunodeficito viruso (ŽIV) infekcija“. Dviguba infekcija, kai žmogus užsikrėtęs ir ŽIV ir tuberkulioze yra svarbi visuomenės sveikatos problema. ŽIV infekcija yra didžiausias rizikos veiksnys susirgti tuberkulioze (TB). Žmonės, užsikrėtę ŽIV infekcija, turi 20–37 kartus didesnę riziką susirgti tuberkulioze, palyginti su tais, kurie neužsikrėtę ŽIV. Sergančiųjų dviguba ŽIV ir TB  infekcijomis mirties rizika yra ketvirtadaliu didesnė. Be to, ŽIV infekcija didina TB recidyvų dažnį. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, ŽIV ligai gydyti skiriama antiretrovirusinė terapija sumažina individualią riziką susirgti tuberkulioze 65 procentais.

daugiau
J.Milius: „Piene – beveik visi žmogui reikalingi vitaminai ir mineralinės medžiagos“Pastaruoju metu pseudoekspertai vis atskleidžia ne vieną mitą apie pieną. Apie tai, ar iš tiesų reikėtų atsisakyti pieno, ar jį saugu vartoti, pokalbis su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriumi dr. Jonu Miliumi.

Aktyviai užkariauti rinką šiandien bando įvairūs produktai, pavyzdžiui, sojų gėrimai. Ar visa tai neprisideda prie gandų esą pieno vartoti nereikėtų?
J.Milius: Galima būtų kurti įvairiausias sąmokslo teorijas, tačiau faktai kalba patys už save – pasaulyje kiekvienais metais pieno produktų paklausa ūgteli apie 2 proc. Manau, kad ir Lietuvoje tokios kalbos įtakos vartotojų įpročiams neturės. Juk pienas – vienas svarbiausių mūsų nacionalinės virtuvės produktų. Kuo tuomet pakeisime visų mėgstamus jogurtus, varškę ar mūsų tautinio paveldo pasididžiavimą – varškės sūrį?

daugiau
Kaip vaiko trumparegystę išgydyti per naktį?Vaikų ligos – vienas labiausiai tėvus gąsdinančių ir neraminančių dalykų. Kad ir kaip stengtumėmės apsaugoti savo atžalas, tai ne visada pavyksta, mat šiandieninis pasaulis kupinas sveikatai kenkiančių neišvengiamų dalykų. Vienas jų – kompiuteriai, išmanieji telefonai, televizoriai, planšetės ir kiti nuolat lydintys ekranai, kurie daro itin neigiamą poveikį mūsų regėjimui. Kad ir kaip saugotume savo vaikų akis, ne visada turime galios užkirsti kelią trumparegystei. Vis dėlto šiandieninė medicina siūlo vieną efektingą būdą atstatyti sutrikusį vaikų regėjimą – ortokorekciją.
daugiau

Sergamumas gripu mažėja trečią savaitę iš eilėsUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Lietuvoje sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) 2015 m. 12 sav. (kovo 16 - 22 d.) siekė 69,6 atv./10 tūkst. gyventojų. 11-ąją metų savaitę šis sergamumo rodiklis siekė 74,5 atv./ 10 tūkst. gyventojų. Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų 12 savaitę registruotas Šiaulių administracinėje teritorijoje, o didžiausias – Vilniaus. Pernai tuo pačiu metu bendras Lietuvos sergamumo rodiklis siekė 73,4 atv./10 tūkst. gyventojų. Palyginus 12 savaitės sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklį su 11 savaitės duomenimis, mažesnis sergamumas gripu ir ŪVKTI registruotas visose administracinėse teritorijose išskyrus Marijampolės.

daugiau

Užregistruotas ketvirtas įvežtinės maliarijos atvejis šiemetUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, 2015 m. kovo 18 d. VšĮ Kauno klinikinės ligoninės Infekcinių ligų skyriuje 42 metų vyrui diagnozuota tropinė maliarija. Epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, kad ligonis pusę metų dirbo medkirčiu Afrikoje (Gvinėjoje). Maliarijos profilaktikai vaistų nevartojo. Visi keturi šiais metais susirgę maliarija ligoniai užsikrėtė Afrikos šalyse (Malavi, Pusiaujo Gvinėjoje, Gvinėjoje) išvykę darbo tikslu. Nei vienas iš ligonių maliarijos profilaktikai vaistų nevartojo. Šiais metais vienas maliarijos atvejis baigėsi mirtimi. Per dešimt metų Lietuvoje tai antras mirties nuo šios ligos atvejis.

daugiau
Graužikai platina žmogaus gyvybei pavojingas ligasKiekvienais metais pasaulyje užregistruojama apie 11 milijonų žmonių, sergančių trichinelioze. Pagal statistinius duomenis, per pastaruosius metus Lietuvoje jau užregistruoti 2 šios kirmelinės ligos protrūkiai. Šiais metais mūsų šalyje iki vasario mėnesio registruoti 7 jersiniozės atvejai. Pagrindiniai šių ligų platintojai – graužikai.

Graužikus naikinti būtina ir ūkiuose
Artėjant šaltajam sezonui, pelės, žiurkės iš laukų ir miškų bėga slėptis į tvartus, taip pernešdamos trichineliozę nuo laukinių gyvūnų naminiams ir atvirkščiai. Jonavos visuomenės sveikatos biuro Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Rūta Pugačiauskienė perspėja, kad būtent dėl šios priežasties ūkiuose būtina reguliariai naikinti graužikus.

daugiau

Pavasaris - laikas prisiminti apie šunų ir kačių platinamas ligasUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) specialistai primena, kad vis daugiau laiko praleidžiant gamtoje reikia tinkamai pasirūpinti savo ir augintinio sveikata. Dažniausiai keturkojų su išmatomis platinamos ligos yra toksokarozė, toksoplazmozė ir echinokokozė. 2014 m. iš viso užregistruota 177 šių ligų atvejų, tai 11,5 proc. mažiau nei užpernai. Mūsų šalyje 2014 m. registruoti 58 toksokarozės atvejai, didžioji dalis vaikų tarpe (1 pav.). Jie neturi reikiamų higieninių įgūdžių, silpna imuninė sistema, užteršta aplinka, kurioje vaikai žaidžia, dažnas ir netinkamas bendravimas su savo augintiniais, kurie nereguliariai gydomi nuo kirminų. 2014 m. kaimo gyventojų sergamumo toksokaroze rodiklis buvo šiek tiek didesnis nei miesto gyventojų.

daugiau

2014 m. Lietuvoje nustatytas 141 ŽIV infekcijos atvejisUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, praėjusiais metais Lietuvoje užregistruotas 141 naujas užsikrėtimo žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV) atvejis - 90 vyrų ir 51 moteris. Nauji ŽIV infekcijos atvejai pernai užregistruoti visose apskrityse, tačiau pusėje (Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Alytaus, Tauragės) jų nustatyta mažiau nei 2013 metais. Daugiausiai užsikrėtusiųjų užregistruota Vilniaus (37) ir Klaipėdos (33) apskrityse, Kauno – 20, Šiaulių – 16, Telšių – 8, Utenos – 7, Marijampolės – 6, Panevėžio – 5, po 2 atvejus Alytaus ir Tauragės apskrityse. 2014 metais Lietuvoje ŽIV infekcija diagnozuota penkiems užsieniečiams. Daugiausiai užsikrėtusiųjų ŽIV pernai buvo nustatyta 30-34 metų asmenų amžiaus grupėje; jauniausiam pacientui – 17 metų (neskaitant dviejų kūdikių), vyriausiam – 68 metai.

daugiau
4481 - 4490 iš 5540 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  441 442 443 444 445 446 447 448 449 450  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos