vaistai.lt
Ar darželiuose ir mokyklose užtikrinamas sveikas vaikų maitinimas?Šiandieninė vaikų maitinimo sistema yra pasenusi ir neužtikrina augančio vaiko organizmui būtinų maisto medžiagų, taip pat menkai atitinka sveikos mitybos principus ir taisykles – Seime surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkas, Seimo narys Linas Balsys ir medikė, Inovatyvios medicinos centro doktorantė Joana Tamkevičiūtė. Spaudos konferencijos metu dvejose lėkštėse sudėtas skirtingas daržovių ir vaisių salotų kiekis atvaizdavo realią situaciją – vos 200 g žalumynų – tai geriausia ką gauna vaikas dienos metu darželyje ar mokykloje.
daugiau

Enterobiozė – labiausiai paplitusi kirmėlinė liga LietuvojeUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, 2014 m. buvo užregistruoti 2 049 kirmėliniai susirgimai, iš kurių daugiau nei 80 proc. – enterobiozė. Registruoti 1 705 šios ligos atvejai ir tai 13 proc. daugiau nei užpernai per tą patį laikotarpį. 2014 m. enterobiozės sergamumo rodiklis siekė 57,9 atv. 100 tūkst. gyventojų, 2013m. – 50,1 atv. 100 tūkst. gyventojų.

daugiau

Sergamumas gripu ir peršalimo ligomis išlieka stabilus2015 m. 8 sav. (vasario 16 – 22 d.) bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis 85,1 atv./10 tūkst. gyventojų. Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų 8 savaitę registruotas Šiaulių administracinėje teritorijoje, o didžiausias – Vilniaus administracinėje teritorijoje. Palyginus pastarosios savaitės sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklį su 7 savaitės duomenimis mažesnis sergamumas gripu ir ŪVKTI registruotas visose administracinėse teritorijose.

daugiau
Ar tikrai žarnyno infekcijos pavojai slypi tik vištienoje?Kampilobakteriozė – viena iš dažniausiai pasitaikančių žarnyno infekcijų (kur kas dažnesnė, nei salmoneliozė ar šigeliozė), kurią sukelia Campilobacter bakterijos. Negydant šios infekcijos, bakterijos iš organizmo natūraliu būdu gali būti šalinamos net iki 2-7 savaičių, o žmogaus organizmas ir imunitetas smarkiai nusilpsta. Nors dėl šios ligos žmonės neretai kaltina užkrėstą vištienos mėsą, gydytojai atkreipia dėmesį, kad didelė galimybė susirgti egzistuoja ir valgant jautieną, kiaulieną, avieną ar jūrų žuvį, tačiau laikantis pagrindinių higienos taisyklių, nemalonaus negalavimo galima išvengti. „Ne visuomet dėl kampilobakteriozės ligoniai kreipiasi į gydytoją, ypač, kai ligos forma yra nesunki, natūraliomis priemonėmis gydomasi namuose, – teigia Vilniaus Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Daiva Makaravičienė. – Dažniausiai tenka susidurti su infekciją pasigavusiais mažaisiais ligoniukais, kurie skundžiasi viduriavimu, pykinimu, galvos ir pilvo skausmais, silpnumu ar net karščiavimu.
daugiau
Mitybos ekspertas apie daržoves iš prekybos centrų: vitaminai jos ar nuodai?Pasidarė įprasta žiemą valgyti šviežius agurkus, salotas, pomidorus, ridikėlius iš prekybos centrų. Valgome tas daržoves ir galvojame, kad gauname dozę vitaminų ir stipriname imuninę sistemą. O kaip yra iš tiesų? Kiek nitratų gauname su pramoniniu būdu užaugintomis daržovėmis ir kaip jie kenkia žmogaus organizmui? Ar ne sezono metu geriau išvis nevalgyti daržovių, ar galima jas apdoroti taip, kad nitratų kiekis smarkiai sumažėtų, klausiame Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto lektoriaus, mitybos specialisto dr. Valerijaus Dobrovolskio.
daugiau

Vaikų sveikatos metai baigėsi, bet vaikų sveikatos stiprinimo darbai tęsiamiSveikatos apsaugos viceministrė Laimutė Vaidelienė, kuruojanti vaikų sveikatos klausimus, pirmininkavo posėdžiui, kuriame buvo aptariami Vaikų sveikatos metų pasiekimai ir ateities planai. Sveikatos apsaugos ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų atstovai pristatė savo veiklą, apibendrintos ataskaitos apie kurią, bus skelbiamos specialiame vaikų ir jaunimo sveikatai skirtame ministerijos interneto svetainės puslapyje. ,,Lietuvos Respublikos Seimo sprendimu 2014 metai buvo paskelbti Vaikų sveikatos metais. Sveikatos apsaugos ministerija ir jai pavaldžios įstaigos sėkmingai įgyvendino Vyriausybės patvirtintą vaikų sveikatos priemonių planą, – teigė sveikatos apsaugos viceministrė Laimutė Vaidelienė.

daugiau
Lietuviai vaistininkams patiki ir intymias paslaptisLietuvos gyventojai vis drąsiau dalinasi intymiomis temomis su vaistininkais. Pastarieji sako pastebintys, kad Valentino dieną ne vienas vaistinių lankytojas ieškojo patarimų, kuo palepinti savo antrąją pusę. Paklausiausios dovanos buvo vyriškas galias ir imuninę sistemą stiprinantys vitaminai, taip pat įvairios grožio ir kūno priežiūros priemonės. „Manau, kad lietuviai vis dažniau ir atviriau išdrįsta pakalbėti intymiomis temomis, pavyzdžiui, klausinėja, kuo vieni prezervatyvai skiriasi nuo kitų, teiraujasi, kaip galėtų paįvairinti lytinį gyvenimą. Be to, pasitaiko vis mažiau elementarių klausimų, matosi, kad žmonės tampa labiau išprusę.
daugiau
Tinkama rankų higiena apsaugo nuo rotavirusųAktualia problema ne tik Panevėžio apskrityje, bet ir Lietuvoje išlieka virusinės žarnyno infekcijos. Panevėžio visuomenės sveikatos centro duomenimis, praėjusiais metais Panevėžio apskrityje buvo užregistruoti 674 minėtų infekcijų atvejai, iš kurių daugiausiai registruota rotavirusinio enterito (433 susirgimai). Analizuojant 2014 metų rotavirusinės infekcijos rodiklius, matyti, kad didžiausias sergamumas buvo registruotas Panevėžio miesto savivaldybėje (30,49 atv./10 tūkst. gyv.), mažiausias - Pasvalio rajono savivaldybėje (4,16 atv./10 tūkst. gyv.). Biržų rajono savivaldybėje sergamumo rodiklis buvo 6,10 atv./10 tūkst. gyv.; Kupiškio rajono savivaldybėje -9,54 atv./10 tūkst. gyv.; Rokiškio rajono savivaldybėje - 7,34 atv./10 tūkst. gyv.; Panevėžio rajono savivaldybėje - 19,28 atv./10 tūkst. gyv. Panevėžio apskrityje beveik 3 kartus daugiau sergančiųjų registruota tarp miesto nei tarp kaimo gyventojų (atitinkamai 331 ir 102 susirgimai). Daugiausiai ligos atvejų registruota tarp 0-3 m. amžiaus vaikų.
daugiau
(Ne)dovana Valentino dienos proga!Kai įsimyli, norisi dalintis viskuo: įspūdžiais, bučiniais, šiluma... Vis dėlto Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras įspėja, kuo geriau nesidalinti – lytiškai plintančiomis ligomis. Šios ligos dar vadinamos LPI (lytiškai plintančiomis infekcijomis), nes jas žmonės vieni kitiems perduoda lytinių kontaktų metu. Kai kurios LPI perduodamos kontakto su oda metu arba iš motinos kūdikiui gimdymo ar žindymo krūtimi metu. Dažnai LPI užsikrėtę asmenys nejaučia jokių simptomų. Pasitaiko atvejų, kai simptomai staiga pasirodo ir greitai išnyksta arba kai kurie LPI požymiai pasireiškia po keleto savaičių, mėnesių ar net metų.
daugiau

Sergamumas gripu didėjaUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Lietuvoje sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) 2015 m. 7 sav. (vasario 9-15 d.) bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis 101,7 atv./10 tūkst. gyventojų. 6-ąją metų savaitę šis sergamumo rodiklis siekė 101,6 atv./10 tūkst. gyventojų. Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodikliai šių metų 7 savaitę registruotas Šiaulių administracinėje teritorijoje, o didžiausias – Alytaus administracinėje teritorijoje. Nuo 2014 m. 40 sav. pradėti rinkti duomenys apie dėl gripo hospitalizuotus asmenis 2014-2015 m. gripo sezonui. 7-ąją metų savaitę visoje Lietuvoje dėl gripo buvo hospitalizuota 121 asmuo: 10 – iki 2 m., 64 - (2-17 m.) ir 47 – virš 18 m.

daugiau
4491 - 4500 iš 5511 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  441 442 443 444 445 446 447 448 449 450  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos