vaistai.lt
Kaip maitintis sergant inkstų ligomis: patarimų knygaRespublikinės Šiaulių ligoninės medikų bendruomenei pristatyta gydytojos dietologės Reginos Galubauskienės patarimų sergantiesiems inkstų ligomis knyga „Dializuojamų pacientų dietinio gydymo rekomendacijos“. Drauge su Nefrologijos-toksikologijos skyriaus vedėju, gydytoju nefrologu, Hemodializės centro vadovu Algirdu Tamošaičiu bei gydytoju nefrologu Donatu Tamošaičiu išleista knyga reikalinga pacientams, jų artimiesiems bei gydytojams, nes susirgus inkstų liga svarbu žinoti ne tik hemodializės dozę, medikamentinį gydymą, bet ir būtinus pokyčius mitybos įpročiuose.
daugiau

Per kraują plintančių infekcijų prevencija darbo vietoje – metodinės rekomendacijosParengtos naujos metodinės rekomendacijos „Per kraują plintančių infekcijų prevencija darbo vietoje“.  Metodinėse rekomendacijose apžvelgiama mokslu pagrįsta informacija apie kraujo infekcijų riziką darbuotojams, turintiems darbe sąlytį su infekuotu kito asmens krauju ir (ar) kūno skysčiais bei šių infekcijų (hepatitų ir kt.) perdavimo tikimybė darbo vietoje. Tikimasi, kad metodinėse rekomendacijose pateikiama įrodymais pagrįsta informacija padės įvairių institucijų, ypač sveikatos priežiūros įstaigų, darbuotojams, atsakingiems įstaigoje už sveikatos saugą, planuoti profesinės ekspozicijos žmogaus krauju ir (ar) kūno skysčiais prevencijos priemones ir mažinti kraujo infekcijų riziką darbe.

daugiau
Temperatūrų kaita pavojinga ne tik dėl gripo ir peršalimoŠią savaitę gripui ir peršalimui Lietuvoje peržengus epidemijos slenkstį, gyventojai puola masiškai stiprinti imunitetą, neretai pamiršdami apie kitus žiemos pavojus, sako gydytojai ir vaistininkai. „Be abejo, gripas ir įvairios peršalimo ligos šaltuoju metų laiku vargina dažniausiai, o ypač pastarąją savaitę, kai šių ligų paplitimas jau pasiekė epideminį lygį. Tačiau su šiuo periodu susiję ir daugelis kitų problemų, pavyzdžiui, virusinės žarnyno infekcijos, odos, ypač veido nuožvarbos ir nušalimai, įvairios traumos dėl slidžios kelio dangos, imuniteto susilpnėjimas, nuotaikos pablogėjimas, lėtinių ligų, ypač susijusių su širdies ir kraujagyslių sistema, paūmėjimas“, – vardijo šeimos gydytoja Šarlota Kriaučiūnienė.
daugiau
Patys pirkdami kelio ir klubo sąnarių protezus žmonės permoka kelis kartusSveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė ragina žmones neskubėti savo lėšomis įsigyti kelio ir klubo sąnarių endoprotezų, kurie reikalingi jų judėjimui palengvinti, o rinktis tuos, kuriuos Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) perka ir kompensuoja Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis. Juolab, kad VLK duomenimis, šiemet skirta 20 proc. daugiau lėšų šiems gaminiams kompensuoti. Ministrė R. Šalaševičiūtė pataria prieš apsisprendžiant įsigyti kelio ar klubo sąnario endoprotezą savo lėšomis, pirmiausia pasidomėti, kokios yra jų kainos, perkant iš privačių bendrovių, ir sužinoti, kiek už tokius gaminius moka ligonių kasos.
daugiau

Lietuvos savivaldybės skelbia gripo epidemijąUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, š.m. vasario 9– 11 d.  gripo epidemija paskelbta Kauno miesto, Jonavos, Marijampolės ir Prienų rajono savivaldybėse. Praėjusiais metais gripo epidemijos neskelbė nei viena savivaldybė. Paskutinį kartą Lietuvoje epidemija registruota 2012-2013 m. gripo sezoną, iš 60-ies administracinių teritorijų 47-iose buvo paskelbta epidemiją. Lietuvoje sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) 2015 m. 6 sav. (vasario 2-8 d.)   siekė 101,6 atv./10 tūkst. gyventojų. 5-ąją metų savaitę šis sergamumo rodiklis siekė 92,1 atv./ 10 tūkst. gyventojų.

daugiau

Ruošiantis kelionei nepamirškite užsukti pas gydytojąUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai planuojantiems atostogas ir besiruošiantiems į kelionę pataria užsukti pas šeimos gydytoją, kuris padės įvertinti infekcinių ligų riziką ir rekomenduos, nuo kokių ligų reikėtų pasiskiepyti. Nuo maliarijos – uodų platinamos ligos - skiepų nėra, todėl reguliarus antimaliarinių preparatų vartojimas ir apsisaugojimas nuo uodų įkandimo yra svarbiausios maliarijos profilaktikos priemonės.

daugiau
Sergančių gripu vis daugiau – kaip saugotisPraėjusią – 6-ąją šių metų savaitę sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) tiek Vilniuje, tiek visoje Vilniaus apskrityje dar labiau išaugo lyginant su ankstesne savaite. Tačiau gripo atvejai beveik visoje apskrityje sudaro nedidelę dalį, išskyrus Ukmergės rajoną, kur sergantys gripu sudaro 30 proc. visų užregistruotų atvejų. Kaip sergamumo pakilimo metu neužsikrėsti gripu, o sergant neužkrėsti kitų, pataria Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistai.
daugiau
Specialistai: į slogą numoti ranka nevertėtųNors slogą priimta laikyti nerimtu negalavimu, varvanti ir užsikimšusi nosis visgi gali gerokai apkartinti savijautą ir paskatinti sunkesnių ligų atsiradimą. Vaistininkų teigimu, ypač pavojinga sloga tampa, kai gydomasi neteisingai. Pavyzdžiui, pernelyg ilgai vartojant lašiukus nuo slogos, galima „užsidirbti“ ne tik dar didesnę slogą, bet ir vizitą pas chirurgą. „Sloga yra dažnas bendrojo peršalimo simptomas, o pastarąjį paprastai sukelia viršutinius kvėpavimo takus atakuojantys virusai, kurių mūsų aplinkoje šiuo metų laiku gausiai knibžda. Tinkamai valdoma sloga nėra pavojinga, tačiau numojus į ją ranka ar padarius klaidų gydant ją, sloga gali virsti išties grėsminga ir pridaryti problemų“, – sakė vaistininkė Jūratė Švarcaitė.
daugiau
LSMU mokslininkų tikslas – sveika ir pajėgi jaunųjų krepšininkų kartaLietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) mokslininkai ir Lietuvos krepšinio federacija (LKF) išsikėlė sau svarbų tikslą. Suvieniję jėgas jie ketina išsaugoti jaunų Lietuvos krepšinio talentų sveikatą ir garantuoti, kad jų karjeros nesustabdytų traumos.

Veiksminga traumų profilaktika
Kaip teigia LSMU Sporto instituto vadovas profesorius Rimtautas Gudas, norint užkirsti kelią sportininkų traumoms, itin svarbus yra duomenų klasifikavimas ir surinkimas.

daugiau

23-ose Lietuvos savivaldybėse sergamumas gripu ir peršalimo ligomis peržengė epidemijos slenkstįUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Lietuvoje sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) 2015 m. 6 sav. (vasario 2-8 d.)   siekė 101,6 atv./10 tūkst. gyventojų. 5-ąją metų savaitę šis sergamumo rodiklis siekė 92,1 atv./ 10 tūkst. gyventojų. Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų 6 savaitę registruotas Šiaulių administracinėje teritorijoje, o didžiausias – Alytaus. Pernai tuo pačiu metu bendras Lietuvos sergamumo rodiklis siekė 66,8 atv./10 tūkst. gyventojų. Palyginus pastarosios savaitės sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklį su 5 savaitės duomenimis, didesnis sergamumas gripu ir ŪVKTI registruotas visose administracinėse teritorijose.

daugiau
4501 - 4510 iš 5511 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  451 452 453 454 455 456 457 458 459 460  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos