vaistai.lt

Kas trys dienos pranešimas apie donorą: organus transplantuosime ar leisime pavirsti dulkėmis?Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – Biuras) informuoja, kad vis daugiau mūsų šalies žmonių išreiškia valią dėl organų donorystės – pasirašo sutikimą po mirties tapti organų ir audinių donoru: 2014-aisiais sutikimą elektroriniu būdu pasirašė 1909 žmonės, pirmąjį šių metų mėnesį – 86. Ši statistika nuteikia optimistiškai. Sausio mėnesį Lietuvoje buvo užregistruota 10 potencialių organų ir (ar) audinių donorų. Matematiškai skaičiuojant, tai – džiuginantis skaičius: kas trys dienos registruojamas potencialus donoras. Tačiau efektyvūs donorai gerąją statistiką „tempia“ ne donorystės naudai.

daugiau

Tuberkulino mėginių atlikimas Panevėžio apskrityjeSavalaikė tuberkuliozės diagnostika, tinkamas gydymas ir profilaktika yra vieni aktualiausių medicinos uždavinių, siekiant sėkmingos tuberkuliozės kontrolės. Tuberkulino odos mėginys naudojamas nustatyti, ar žmogus yra infekuotas tuberkulioze. Nuo 2014 m. sausio 1 d. asmens sveikatos priežiūros įstaigos (toliau - ASPĮ) visuomenės sveikatos centrams apskrityse teikia metinę ataskaitą apie tuberkulino mėginių atlikimą. Vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2013 m. gruodžio 27 d. įsakymu Nr. V-1249 „Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. rugpjūčio 6 d. įsakymo Nr. 399 „Dėl tuberkulino mėginių atlikimo“ pakeitimo“, ASPĮ kiekvienais metais tuberkulino mėginius turi atlikti 7 metų amžiaus ir nurodytų rizikos grupių vaikams...

daugiau

Kaip įsitikinti, kad paslaugos saugiosNaudodamiesi grožio salono, baseino, soliariumo ar kitomis paslaugomis norime gauti tik tai, už ką sumokame – jokiu būdu nepageidaujame papildomai įsigyti kokią nors traumą ar infekciją dėl netinkamai teikiamų paslaugų. Kaip įsitikinti, kad paslaugos bus teikiamos kokybiškai ir veiklos sąlygos atitinka reikalavimus? Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistai pataria – apsilankę paslaugas teikiančioje įstaigoje dairykitės leidimo-higienos paso – dokumento, kuris liudija, kad ūkinės komercinės veiklos sąlygos atitinka visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimus.

daugiau

Alergija maistui – svarbus visuomenės sveikatos iššūkisSveikatos apsaugos viceministrė dr. Jadvyga Zinkevičiūtė susitiko su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos ir Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos atstovais. Aptarta, kaip geriau informuoti kavinių ir restoranų lankytojus apie patiekaluose esančias netoleravimą ar alergiją sukeliančias medžiagas. Susitikime taip pat dalyvavo už maisto saugą ir vartotojų sveikatos apsaugą atsakingi ministerijos bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos, Lietuvos vartotojų instituto atstovai.

daugiau

Tymai – ne paprastas bėrimasPasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis tymai išlieka viena pagrindinių mirties priežasčių, ypač jaunų vaikų tarpe.

  • Iki pradedant skiepyti asmenis tymų vakcina, tymų infekcija sąlygodavo 2,6 mln. mirties atvejų kasmet;
  • 2013 metais pasaulyje užregistruota 145700 mirties nuo tymų atvejai (daugiausia vaikų iki 5 metų amžiaus), tai yra 400 mirties atvejų kiekvieną dieną ar 16 mirčių kas valandą;
daugiau

Šių metų gripo sezonas Europoje gali būti sunkesnisŠių metų gripo sezonas Europoje gali būti sunkesnis, prognozuojama Europos ligų profilaktikos ir kontrolės centro (angl. ECDC) šių metų sezoninio gripo epidemijos rizikos vertinime. Pasak Europos ligų profilaktikos ir kontrolės centro, kiekvienais metais apie 10 proc. europiečių perserga gripu. Sunku nuspėti, kuris gripo viruso tipas cirkuliuos epidemijos metu. Preliminariais duomenis, šių metų gripo sezono metu dominuoja pakitęs A (H3N2) gripo virusas. Nepaisant pasikeitusio vieno iš trijų gripo virusų, vakcina apsaugo nuo kitų dviejų - A(H1N1) ir B tipo gripo virusų, kurie paplitę Europoje ir Lietuvoje. Vakcina taip pat apsaugo ir nuo sunkių gripo komplikacijų.

daugiau
Ar keičiant higienos įgūdžius ir gyvensenos įpročius galima pagerinti  sveikatą ir sumažinti mirčių skaičių?Šiandien daugelis sveikatos sutrikimų ir ligų išsivysčiusiose valstybėse yra glaudžiai susiję su gyvensena bei jos ypatumais. Įvairių technologijų pažanga žymiai sumažino fizinio darbo apimtis, tuo pačiu padidėjo aplinkos ir gamtos tarša. Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras atkreipia dėmesį į sukauptus mokslinius duomenis apie tai, kad keičiant gyvensenos įpročius bei higienos įgūdžius galima pagerinti gyventojų sveikatą ir pailginti gyvenimo trukmę, todėl sveikos gyvensenos ugdymui ir sąlygų sveikai gyventi sukūrimui yra skiriamas toks išskirtinis dėmesys. Tai akcentuoja ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), ragindama daugiau dėmesio skirti ligų profilaktikai ir sveikatos stiprinimui, į pirmą vietą iškeliant sveikos gyvensenos bei tinkamų higienos įgūdžių ugdymą.
daugiau
Ar darželiuose ir mokyklose užtikrinamas sveikas vaikų maitinimas?Šiandieninė vaikų maitinimo sistema yra pasenusi ir neužtikrina augančio vaiko organizmui būtinų maisto medžiagų, taip pat menkai atitinka sveikos mitybos principus ir taisykles – Seime surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkas, Seimo narys Linas Balsys ir medikė, Inovatyvios medicinos centro doktorantė Joana Tamkevičiūtė. Spaudos konferencijos metu dvejose lėkštėse sudėtas skirtingas daržovių ir vaisių salotų kiekis atvaizdavo realią situaciją – vos 200 g žalumynų – tai geriausia ką gauna vaikas dienos metu darželyje ar mokykloje.
daugiau

Enterobiozė – labiausiai paplitusi kirmėlinė liga LietuvojeUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, 2014 m. buvo užregistruoti 2 049 kirmėliniai susirgimai, iš kurių daugiau nei 80 proc. – enterobiozė. Registruoti 1 705 šios ligos atvejai ir tai 13 proc. daugiau nei užpernai per tą patį laikotarpį. 2014 m. enterobiozės sergamumo rodiklis siekė 57,9 atv. 100 tūkst. gyventojų, 2013m. – 50,1 atv. 100 tūkst. gyventojų.

daugiau

Sergamumas gripu ir peršalimo ligomis išlieka stabilus2015 m. 8 sav. (vasario 16 – 22 d.) bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis 85,1 atv./10 tūkst. gyventojų. Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų 8 savaitę registruotas Šiaulių administracinėje teritorijoje, o didžiausias – Vilniaus administracinėje teritorijoje. Palyginus pastarosios savaitės sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklį su 7 savaitės duomenimis mažesnis sergamumas gripu ir ŪVKTI registruotas visose administracinėse teritorijose.

daugiau
4511 - 4520 iš 5538 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  451 452 453 454 455 456 457 458 459 460  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos