vaistai.lt

Ebola karštligės epidemiologinė situacija Vakarų Afrikoje, 2015-01-28Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, iki šių metų sausio 21 dienos  trijose Vakarų Afrikos šalyse užregistruota daugiau nei 21 700 Ebola karštligės atvejų (Gvinėjoje 2871, Liberijoje 8478 ir Siera Leonėje 10340), iš jų daugiau nei 8600 mirčių. Kaip praneša PSO, pirmomis šių metų savaitėmis Ebola atvejų dažnumas visose trijose šalyse ženkliai mažėjo (paveikslas). Karštligės epidemiologinė priežiūra ir keitimasis informacija sustiprinta pasienio teritorijose su Gvinėja - Bisau, Dramblio Kaulo Krantu, Maliu ir Senegalu.

daugiau

Parengtos žmogaus papilomos viruso prevencijos metodinės rekomendacijosUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centras parengė žmogaus papilomos viruso (ŽPV) prevencijos metodines rekomendacijas. Jose apžvelgiama informacija apie ŽPV sukėlėją, ŽPV plitimo būdus, sveikatos problemas, kurias sukelia ŽPV bei ŽPV infekcijos profilaktika.  ŽPV prevencijos metodinės rekomendacijos rengtos remiantis mokslu pagrįstais informacijos šaltiniais. ŽPV infekcija – viena dažniausiai lytiškai plintančių infekcijų. Daugiau kaip 40 ŽPV tipų randama tiek vyrų tiek moterų genitalijų gleivinėse.

daugiau

Skiepai – efektyviausia apsauga nuo gimdos kaklelio vėžioUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centras prisidėdamas prie Europos gimdos kaklelio vėžio prevencijos savaitės, kuri šiais metais minima sausio 25–31 d., kviečia atkreipti dėmesį į šią daugybę moterų gyvybių nusinešančią ligą. Gimdos kaklelio vėžio padeda išvengti ne tik reguliarūs profilaktiniai gimdos kaklelio tyrimai, bet ir skiepai. Nuo šį vėžį sukeliančio žmogaus papilomos viruso (ŽPV) rekomenduojama paskiepyti mergaites, kurios dar neturi lytinių santykių. Manoma, kad ši vakcina taip pat efektyvi net ir tada, kai moteris jau yra užsikrėtusi ŽP virusu. Dėl skiepų reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

daugiau

Trichineliozės protrūkis Kėdainių rajoneUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, Kėdainių rajone trichinelioze susirgo 4 asmenys. Atlikto epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, kad infekcijos šaltinis galėjo būti rūkytos namų gamybos šernienos dešros. Iš viso minėtomis dešromis vaišinosi 16 asmenų. Visi asmenys, vartoję maistui šernienos dešrų, nukreipti konsultacijai į asmens sveikatos priežiūros įstaigas. Informacija apie trichineliozės židinį perduota Kėdainių valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai.

daugiau

Besilaukiančios moterys nuo gripo - skiepijamos nemokamaiUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) specialistai primena, kad besilaukiančios moterys nuo gripo skiepijamos valstybės lėšomis.
 
Skiepijimasis nuo gripo nėštumo metu – geriausias pasirinkimas motinai ir vaikui
Skiepytis nuo sezoninio gripo - saugu bet kuriame nėštumo laikotarpyje. Visame pasaulyje jau daugelį metų nėščios moterys yra skiepijamos nuo sezoninio gripo, vakcina - saugi nėščiosioms. Pasiskiepijusi mama apsaugo kūdikį pirmus šešis jo gyvenimo mėnesius.

daugiau

Lietuvoje auga sergamumas gripuUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Lietuvoje sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) 2015 m. 4 sav. (sausio 19-25 d.)  siekė 79,4 atv./10 tūkst. gyventojų. 3-ąją metų savaitę šis sergamumo rodiklis siekė 63,1 atv./ 10 tūkst. gyventojų. Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų 4 savaitę registruotas Šiaulių ir Utenos administracinėse teritorijose, o didžiausias – Vilniaus.

daugiau
Kaip sveikai valgyti mėsąSiejama su įvairiausiais susirgimais ir nešiojanti ekopriešo etiketę, mėsa turi bėdų su įvaizdžiu. Bet įrodymai sako, kad išmanūs valgytojai gali pasveikinti ją sugrįžus į meniu. Bekonas sukelia krūties vėžį; žandai užkemša arterijas. Pranešimas aiškus – jei rūpi sveikata, neturėtumėte mėgautis mėsa. Kadaise laikyta subalansuotos, sveikos dietos žvaigžde, dabar mėsa siejama su nutukimu, širdies ligomis ir vėžiu. Pridėkite nerimą dėl augančio pasaulinio apetito mėsai, ir atrodo, mėsa dabar turėtų būti reta maloni nuodėmė, o ne kasdienio vartojimo produktas, – bent jau taip mums sakoma.
daugiau
10 svarbiausių patarimų, kaip stiprinti sveikatą darbe„10 svarbiausių patarimų, kaip stiprinti sveikatą darbe“ yra rekomendacijos, padėsiančios darbdaviams ir darbuotojams įsivertinti ar pakankamai dėmesio jų įstaigoje yra skiriama sveikatos stiprinimui. Rekomendacijos apie sėkmingą darbuotojų sveikatos stiprinimą parengtos netradiciniu, testo formatu. Pateikiama 10 pagrindinių patarimų, kurie išskaidyti į smulkesnius teiginius. Skaitantieji gali žymėti teiginius, kuriuose aprašomų patarimų jų darbovietėje yra laikomasi: kuo daugiau teiginių jie pažymi, tuo labiau jų darbo vietoje yra stiprinama darbuotojų sveikata ir darbingumas.
daugiau
59,7 proc. Lietuvos mokinių mokyklinės kuprinės svoris optimalusLietuvos savivaldybių visuomenės sveikatos biurų visuomenės sveikatos specialistai jau trečius metus iš eilės 2014 m. sverė mokinių kuprines. Mokinių kuprinių svėrimo akcijos tikslas – atkreipti mokinių ir jų tėvų dėmesį į mokyklinių kuprinių svorį ir turinį bei galimą sunkios kuprinės poveikį vaiko sveikatai. Iš viso akcijoje įvertintas 45988 (1 klasių – 5218, 2 klasių – 4861, 3 klasių – 7311, 4 klasių – 7919, 5 klasių – 9032, 6 klasių – 8499, 7 klasių – 744, 8 klasių – 1106, 9 klasių – 904, 10 klasių – 292, 11 klasių – 67, 12 klasių – 35) mokinių kuprinių svoris. Taip pat vertinti kuprinių tipai bei kuprinės nešiojimo būdas. Akcijoje dalyvavo 22365 mergaitės ir 23592 berniukai.
daugiau

Šiemet Lietuvoje užregistruotas pirmas įvežtinės maliarijos atvejisUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, 2015 m. sausio 12 d. VšĮ Klaipėdos universitetinės ligoninės Infekcinių ligų departamente 48 metų vyrui diagnozuota tropinė maliarija. Epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, kad ligonis nuo 2014 m. liepos 24 d. iki gruodžio 25 d. dirbo Malavio Respublikoje (pietų Afrikos valstybė). Ligonis susirgo 2015 m. sausio 6 dieną. Jam pakilo temperatūra iki 39,3 °C, skaudėjo raumenis, krėtė šaltis. Š.m. sausio 9 d. kreipėsi į Klaipėdos universitetinės ligoninės Infekcinių ligų departamentą, kur atlikus kraujo tyrimus rasti maliarijos sukėlėjai (P. falciparum). Pradėtas specifinis gydymas.

daugiau
4521 - 4530 iš 5511 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  451 452 453 454 455 456 457 458 459 460  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos