vaistai.lt
Kas trys dienos pranešimas apie donorą: organus transplantuosime ar leisime pavirsti dulkėmis?Vis daugiau mūsų šalies žmonių išreiškia valią dėl organų donorystės – pasirašo sutikimą po mirties tapti organų ir audinių donoru: 2014-aisiais sutikimą elektroniniu būdu pasirašė 1909 žmonės, pirmąjį šių metų mėnesį – 86. Ši statistika nuteikia optimistiškai. Sausio mėnesį Lietuvoje buvo užregistruota 10 potencialių organų ir (ar) audinių donorų. Matematiškai skaičiuojant, tai – džiuginantis skaičius: kas trys dienos registruojamas potencialus donoras. Tačiau efektyvūs donorai gerąją statistiką „tempia“ ne donorystės naudai.
daugiau

Lietuvoje šiemet užregistruotas antrasis trichineliozės protrūkisUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, Telšių rajone trichinelioze susirgo 5 asmenys. Atlikto epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, kad infekcijos šaltinis buvo šerniena, kuri prieš vartojimą dėl trichinelių tirta nebuvo. Visi asmenys, vartoję maistui šernienos, nukreipti konsultacijai į asmens sveikatos priežiūros įstaigas. Šiais metais tai jau antrasis trichineliozės protrūkis, kai žmonės užsikrečia valgydami infekuotą šernieną. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras atkreipia dėmesį, kad žmonės maistui turi vartoti tik veterinarijos specialistų patikrintą kiaulieną, šernieną ar kitą žvėrieną. Tik gavus neigiamą atsakymą galima vartoti mėsą maistui.

daugiau
Vėžys nėra stipresnis už mus!Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras primena, kad kiekvienais metais vasario 4 diena minima kaip Pasaulinė vėžio diena, kuri vienija viso pasaulio gyventojus kovai su vėžiu. Šios dienos tikslas – išgelbėti milijonus gyvybių kasmet didinant informacijos pasiekiamumą ir švietimą apie šią ligą, taip pat atkreipti vyriausybių ir gyventojų dėmesį į šią problemą ir paskatinti imtis veiksmų. Pasaulinė vėžio diena 2015 m. pasitinkama su šūkiu „Vėžys nėra stipresnis už mus!“.
daugiau

12-oje Lietuvos savivaldybių sergamumas gripu ir peršalimo ligomis peržengė epidemijos slenkstįUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Lietuvoje sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) 2015 m. 5 sav. (sausio 26 - vasario 1 d.)  siekė 92,1 atv./10 tūkst. gyventojų. 4-ąją metų savaitę šis sergamumo rodiklis siekė 79,4 atv./ 10 tūkst. gyventojų. Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų 5 savaitę registruotas Šiaulių administracinėje teritorijoje, o didžiausias – Vilniaus. Pernai tuo pačiu metu bendras Lietuvos sergamumo rodiklis siekė 67,7 atv./10 tūkst. gyventojų.

daugiau
Žiemos sezono metu būkime atsargūs kiekviename žingsnyje!Lietuvoje besitęsiantis šaltasis sezonas džiugina krintančiu sniegu ir žiemos pramogomis, tačiau jis lemia ir tam tikrus pavojus. Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras įspėja gyventojus, kad žiemą dėl slidžios šaligatvių ir kelio dangos padidėja traumų rizika, todėl rekomenduojama būti ypač atsargiems. Paslydimai, užkliuvimai ir nugriuvimai – tai dažniausi sužalojimai, kuriuos žiemos metu patiria pėstieji. Paslystama dėl nepakankamos trinties ar sukibimo jėgos tarp pėdos ir kelio dangos, kai paviršiai yra šlapi, padengti ledu, o avalynės protektorius prastos kokybės, nusidėvėjęs ar netinkamas.
daugiau
Stebimi vaikų sveikatos pokyčiaiPastarąjį dešimtmetį šalyje didėja vaikų sergamumas. Vaikai vis dažniau lankosi pas gydytojus, jiems dažniau nustatomos naujos ligos, daugėja vaikams skirtų sveikatos priežiūros išteklių. Tokios išvados pateikiamos Higienos instituto parengtame leidinyje „Lietuvos vaikų visuomenės sveikatos būklės pokyčiai ir netolygumai“, kuriame išanalizuoti vaikų sveikatos ir jai įtaką darančių veiksnių rodiklių pokyčiai 2001―2013 metais.
daugiau
Vėjaraupiai – užkrečiamoji liga, kurios galima išvengtiVėjaraupiai yra viena labiausiai paplitusių infekcinių ligų (rizika užsikrėsti 80 – 90 proc.), kurios galima išvengti pasiskiepijus. Nesirgę vaikai gali užsikrėsti vėjaraupiais nuo sergančiojo juostine pūsleline asmens. Lietuvoje visuotinis vaikų skiepijimas nuo vėjaraupių netaikomas, tačiau savo lėšomis galima skiepyti tiek vaikus, tiek suaugusius. Ypač rekomenduojama vakcina nuo vėjaraupių skiepyti anksčiau nesirgusius vaikus, lankančius vaikų ugdymo įstaigas, sergančius lėtinėmis ligomis, su nusilpusia imunine sistema. Taip pat rekomenduojama skiepyti nesirgusius vėjaraupiais suaugusius, slaugančius ligonius; kitus asmenis, turinčius didelę kontakto su šia infekcija riziką (moteris, planuojančioms nėštumą, medicinos darbuotojus, ikimokyklinio ugdymo įstaigos personalą); asmenis, kurių imuninė sistema nusilpusi. Vėjaraupių vakcina negalima skiepyti nėščiųjų ir asmenų, kuriems neseniai buvo perpilta kraujo ar buvo skiriami imunoglobulinai.
daugiau

Ebola karštligės epidemiologinė situacija Vakarų Afrikoje, 2015-01-28Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, iki šių metų sausio 21 dienos  trijose Vakarų Afrikos šalyse užregistruota daugiau nei 21 700 Ebola karštligės atvejų (Gvinėjoje 2871, Liberijoje 8478 ir Siera Leonėje 10340), iš jų daugiau nei 8600 mirčių. Kaip praneša PSO, pirmomis šių metų savaitėmis Ebola atvejų dažnumas visose trijose šalyse ženkliai mažėjo (paveikslas). Karštligės epidemiologinė priežiūra ir keitimasis informacija sustiprinta pasienio teritorijose su Gvinėja - Bisau, Dramblio Kaulo Krantu, Maliu ir Senegalu.

daugiau

Parengtos žmogaus papilomos viruso prevencijos metodinės rekomendacijosUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centras parengė žmogaus papilomos viruso (ŽPV) prevencijos metodines rekomendacijas. Jose apžvelgiama informacija apie ŽPV sukėlėją, ŽPV plitimo būdus, sveikatos problemas, kurias sukelia ŽPV bei ŽPV infekcijos profilaktika.  ŽPV prevencijos metodinės rekomendacijos rengtos remiantis mokslu pagrįstais informacijos šaltiniais. ŽPV infekcija – viena dažniausiai lytiškai plintančių infekcijų. Daugiau kaip 40 ŽPV tipų randama tiek vyrų tiek moterų genitalijų gleivinėse.

daugiau

Skiepai – efektyviausia apsauga nuo gimdos kaklelio vėžioUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centras prisidėdamas prie Europos gimdos kaklelio vėžio prevencijos savaitės, kuri šiais metais minima sausio 25–31 d., kviečia atkreipti dėmesį į šią daugybę moterų gyvybių nusinešančią ligą. Gimdos kaklelio vėžio padeda išvengti ne tik reguliarūs profilaktiniai gimdos kaklelio tyrimai, bet ir skiepai. Nuo šį vėžį sukeliančio žmogaus papilomos viruso (ŽPV) rekomenduojama paskiepyti mergaites, kurios dar neturi lytinių santykių. Manoma, kad ši vakcina taip pat efektyvi net ir tada, kai moteris jau yra užsikrėtusi ŽP virusu. Dėl skiepų reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

daugiau
4541 - 4550 iš 5538 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  451 452 453 454 455 456 457 458 459 460  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos