vaistai.lt
Kilnus poelgis – tapti gyvu donoru sergančiam artimajamLietuvoje užregistruota daugiau kaip 20 tūkstančių žmonių, apsisprendusių po konstatuotos smegenų mirties tapti organų ir audinių donorais. Tačiau organų donoru galima tapti ne tiktai po mirties – įteisinta ir gyvoji organų donorystė, kai operacijos laukiančiam žmogui persodinamas gyvo žmogaus inkstas arba gali būti persodinama dalis kepenų. Dalies kepenų transplantacijos Lietuvoje neatliekamos – suaugusiems recipientams persodinamos tiktai mirusių donorų kepenys, o recipientai vaikai iki 12 metų tokioms transplantacijoms siunčiami į užsienio klinikas. Gyvo donoro inksto transplantacijos Lietuvoje atliekamos jau keturis dešimtmečius. Inkstą, būdami gyvi, gali dovanoti sergančiojo giminaičiai: sutuoktinis ar giminystės ryšiu su ligoniu susijęs donoras.
daugiau
Slaugytojai diabetologai padeda susidraugauti su liga2013 metais pasaulyje diabetu sirgo 382 milijonai žmonių. Specialistai prognozuoja, kad 2035 metais sergančiųjų šia liga gali būti net 592 milijonai. 2014–2016 metais Pasaulinės diabeto dienos tema – „Sveika gyvensena ir diabetas“. Gyventi su liga, kuri keičia kasdienybę, visame pasaulyje, o taip pat ir Lietuvoje, moko kvalifikuoti, specialiai tam parengti slaugytojai diabetologai. „Diabetas jaunėja ir dažnėja, – sako Lietuvos slaugytojų diabetologų draugijos (LSDD) pirmininkė, Kauno klinikų Vaikų endokrinologijos skyriaus slaugytoja diabetologė Virginija Bulikaitė. – Tai liga visam gyvenimui, bet suvaldyti ją, susidraugauti su ja – galima.“
daugiau
Ką verta žinoti apie gripąPastaruoju metu tik ir girdi, kad aplink visi serga. Siaučia gripas. Kodėl vienais metais jis būna vienoks, mažiau pavojingas, o kitais itin agresyvus? Kaip saugotis nuo šios ligos? Kasmet pasireiškia vis naujos gripo viruso formos arba jo atmainos: paukščių, kiaulių ir kt. 2009–2010 m. siautėjo viena pavojingiausių gripo atmainų, vadinamasis A tipo virusas (H1N1). Šis virusas labai pavojingas, nes turi kiaulių, paukščių ir žmogaus gripo virusų genų. Toks derinys pasaulyje aptiktas pirmą kartą.
daugiau

Diabetu sergantys asmenys nuo gripo skiepijami nemokamaiUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC)  medikai primena, kad diabetu sergantys pacientai yra imlesni užkrečiamosioms ligoms, todėl  šiems asmenims rekomenduojama skiepytis nuo visų užkrečiamųjų ligų, kurios valdomos skiepais. ULAC specialistai primena, kad diabetu sergantys asmenys nuo gripo skiepijami valstybės lėšomis. Cukriniu diabetu sergantiems pacientams dėl  kraujagyslių pažeidimų sutrinka audinių mitybą, padidėją infekcinių ligų riziką. Daugeliu atvejų gali atsirasti įvairių odos pažeidimų.

daugiau
Onkologė Elona Juozaitytė: „Jaunos moterys krūties vėžiu serga retai“Spalio mėnuo visame pasaulyje minimas kaip kovos prieš krūties vėžį metas. Tačiau ar tik tuo metu reikėtų sunerimti? Dailiosios lyties atstovės visus metus yra skatinamos pasirūpinti sveikata bei atidžiau pažvelgti ir įvertinti savo gyvenimo būdą. Nors šiuolaikinė medicina tobulėja septynmyliais žingsniais, kartais moterims pritrūksta informacijos apie krūties vėžį ir su juo susijusius niuansus. Ji24.lt pakalbino Kauno klinikų Onkologijos ir hematologijos klinikos vadovę, profesorę Eloną Juozaitytę.
daugiau
Paneikime mitus apie diabetąApie diabetą sklando nemažai mitų, kurie neleidžia žmonėms tinkamai suprasti, kas tai per liga, kokia jos įtaka sergančiojo sveikatai ir gyvenimo kokybei, kaip su ja kovoti ar jai užbėgti už akių. Diabetas – tai būklė, kuriai būdinga didelė gliukozės koncentracija kraujyje, nulemta bendro insulino trūkumo. Liga išsivysto, kai organizmo imuninė sistema kovoja su insuliną gaminančiomis beta kasos ląstelėmis ir jas sunaikina. Kasa tada gamina per mažai insulino arba išvis jo negamina. Pirmojo tipo cukrinis diabetas dažniausiai vystosi jaunesnio amžiaus žmonėms, o antrojo tipo diabetu dažniau serga vyresnio amžiaus žmonės.
daugiau

Europoje užregistruota nauja paukščių gripo atmainaOlandijos atsakingos sveikatos priežiūros institucijos, šių metų lapkričio 15 d., pranešė apie paukščių gripo A(H5N8) protrūkį, kilusį vištų fermoje. Iš fermoje 150 000 laikytų vištų, 1 000 šių paukščių nugaišo. Atlikus tyrimus, nustatytas A(H5N8) paukščių gripo virusas. Likusios vištos utilizuotos. Iki šiol Europoje šis paukščių gripo virusas nebuvo registruotas nei tarp paukščių, nei tarp žmonių. Pirmą kartą apie naują paukščių gripo A(H5N8) atmainą pranešta 2010 m., pietryčių Azijoje. Kinijoje, atliekant rutininę gyvų paukščių prekybos vietų patikrą, A(H5N8) gripo virusas nustatytas tarp naminių ančių.

daugiau
Vaisių sultys: vitaminų šaltinis ar cukrinio diabeto priežastis?Ekologijos ir sveikos gyvensenos šalininkai dažnai akcentuoja, kad vaisių sultis gerti sveika, nes tai esą natūralus ir daug naudingų medžiagų organizmui suteikiantis produktas. Tačiau medikai įspėja, kad vaisių sultys nėra labai sveikas desertas, o jas gausiai vartojant galima pakenkti sveikatai. Daug sulčių vartojantys asmenys rizikuoja susirgti cukriniu diabetu, nutukimu, juos dažniau kamuoja metabolinis sindromas, padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje, kepenų riebėjimas, dantų kariesas. Itin gausus vaisių sulčių vartojimas gali sukelti net virškinimo sutrikimus ir skrandžio rūgštingumo padidėjimą.
daugiau
Lėtine obstrukcine plaučių liga serga vis daugiau pasaulio žmoniųSveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras informuoja, kad lapkričio 16 d. pasaulyje minima lėtinės obstrukcinės plaučių ligos (toliau – LOPL) diena. Ji pradėta minėti 2002 metais. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, LOPL visame pasaulyje serga apie 210 milijonų žmonių. Numatoma, kad artimiausiu metu LOPL toliau plis ir mirtingumas nuo šios ligos didės. Europoje LOPL paplitimas yra 4–6 proc., o Lietuvoje, epidemiologinių tyrimų duomenimis, serga apie 3 proc. suaugusių gyventojų. Ypač daug šia liga serga vyresnio amžiaus vyrai – iki 10 proc. Taigi, visuomenei tenka reikšminga ir toliau didėjanti ekonominė ir socialinė sergamumo šia liga našta.
daugiau

Mažiausias sergamumas peršalimo ligomis – Utenoje, didžiausias – VilniujeUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Lietuvoje sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) 2014 m. 46 sav. (lapkričio 10 - 16 d.) siekė 51,0  atv./10 tūkst. gyventojų. 45-ąją metų savaitę šis sergamumo rodiklis siekė 49,1 atv./ 10 tūkst. gyventojų. Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų 46 savaitę registruotas Utenos administracinėje teritorijoje, o didžiausias – Vilniaus administracinėje teritorijoje. Pernai tuo pačiu metu bendras Lietuvos sergamumo rodiklis siekė 46,7 atv./10 tūkst. gyventojų.

daugiau
4581 - 4590 iš 5511 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  451 452 453 454 455 456 457 458 459 460  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos