vaistai.lt
Netinkamai vartojami antibiotikai gali pakenktiAntibiotikai – vienas didžiausių praėjusio amžiaus medicinos laimėjimų, tačiau neteisingas ir besaikis jų vartojimas gali pridaryti daugiau žalos nei pagelbėti. Svarbu suprasti, kas yra antibiotikai, mokėti teisingai juos vartoti ir visuomet vadovautis gydytojų nurodymais. Kiekvienais metais lapkričio 18 d. Lietuvoje ir kitose šalyse minima Europos supratimo apie antibiotikus diena. Pagrindinis jos tikslas yra informuoti visuomenę, kada ir kaip vartoti antibiotikus, pabrėžti atsakingo požiūrio svarbą gydantis šiais vaistais. Netinkamai vartojami jie gali ne tik nepadėti, bet ir pakenkti sveikatai.
daugiau

Didžiausias sergamumas peršalimo ligomis išlieka VilniujeUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Lietuvoje sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) 2014 m. 47 sav. (lapkričio 17 - 23 d.) siekė 57,5 atv./10 tūkst. gyventojų. 46-ąją metų savaitę šis sergamumo rodiklis siekė 51,0 atv./ 10 tūkst. gyventojų. Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų 47 savaitę registruotas Utenos administracinėje teritorijoje, o didžiausias – Vilniaus administracinėje teritorijoje. Pernai tuo pačiu metu bendras Lietuvos sergamumo rodiklis siekė 50,5 atv./10 tūkst. gyventojų.

daugiau
Tabako dūmai – šiurpą keliančių chemikalų rinkinysKasmet trečiąjį lapkričio ketvirtadienį minima Tarptautinė nerūkymo diena. Ja siekiama atkreipti rūkančiųjų dėmesį į galimybes atsisakyti tabako ir cigarečių, susimąstyti apie savo ir artimų žmonių sveikatą. Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro darbuotojai šia proga primena kelis svarius argumentus, kurie turėtų padėti išguiti žalingą įprotį iš savo gyvenimo. Anot visuomenės sveikatos specialistės Ivetos Venckutės, daugelis rūkančiųjų turbūt net nekreipia dėmesio į statistiką – grėsmingus faktus, „alsuojančius“ kiekvienam cigaretės „fanui“ į nugarą. Net gąsdinimas plaučių vėžiu tampa nebaisus.
daugiau
Reklaminių akcijų įtaka mūsų sveikataiKuriant pranešimą, visuomet yra pabrėžiama tai, kas turi ne tik sudominti vartotojus, bet ir sąmoningai ar nesąmoningai priversti juos pasinaudoti peršama paslauga ar produktu. Vartotojas tarsi užhipnotizuojamas rodomais reklamos vaizdais ir įtraukiamas į amžiną „gamintojas, prekė, paslauga, vartotojas“ vartojimo grandinę. Reklamos tikslams pasiekti yra pasirenkami įvairūs būdai, kuriuos lemia auditorija, kaina ir priemonės. Reklamos klasifikacija pagal nešiklių (sklaidos) rūšis gali būti: televizijos, radijo reklama, spaudos reklama, pašto reklama, vitrinos reklama, reklama ant transporto priemonių, išorinė (lauko) reklama, kino reklama, įpakavimo reklama, interneto reklama, fotoreklama, reklama prekybos ar gamybos taškuose ir kt.
daugiau
Kad oro tarša nekenktų sveikataiPastarosiomis dienomis vyravusios oro sąlygos (sausas, be lietaus, oras, pietinių krypčių vėjas) lėmė kietųjų dalelių koncentracijos ore padidėjimą tiek Vilniuje, tiek kituose Lietuvos miestuose. Aplinkos apsaugos specialistų teigimu, oro užterštumo padidėjimui įtakos galėjo turėti įvairių vietinių šaltinių keliama tarša – daugiausia šiluminės energijos gamybos įrenginių – katilinių, individualių namų šildymo krosnių, ypač deginančių kietąjį kurą.
daugiau
Kilnus poelgis – tapti gyvu donoru sergančiam artimajamLietuvoje užregistruota daugiau kaip 20 tūkstančių žmonių, apsisprendusių po konstatuotos smegenų mirties tapti organų ir audinių donorais. Tačiau organų donoru galima tapti ne tiktai po mirties – įteisinta ir gyvoji organų donorystė, kai operacijos laukiančiam žmogui persodinamas gyvo žmogaus inkstas arba gali būti persodinama dalis kepenų. Dalies kepenų transplantacijos Lietuvoje neatliekamos – suaugusiems recipientams persodinamos tiktai mirusių donorų kepenys, o recipientai vaikai iki 12 metų tokioms transplantacijoms siunčiami į užsienio klinikas. Gyvo donoro inksto transplantacijos Lietuvoje atliekamos jau keturis dešimtmečius. Inkstą, būdami gyvi, gali dovanoti sergančiojo giminaičiai: sutuoktinis ar giminystės ryšiu su ligoniu susijęs donoras.
daugiau
Slaugytojai diabetologai padeda susidraugauti su liga2013 metais pasaulyje diabetu sirgo 382 milijonai žmonių. Specialistai prognozuoja, kad 2035 metais sergančiųjų šia liga gali būti net 592 milijonai. 2014–2016 metais Pasaulinės diabeto dienos tema – „Sveika gyvensena ir diabetas“. Gyventi su liga, kuri keičia kasdienybę, visame pasaulyje, o taip pat ir Lietuvoje, moko kvalifikuoti, specialiai tam parengti slaugytojai diabetologai. „Diabetas jaunėja ir dažnėja, – sako Lietuvos slaugytojų diabetologų draugijos (LSDD) pirmininkė, Kauno klinikų Vaikų endokrinologijos skyriaus slaugytoja diabetologė Virginija Bulikaitė. – Tai liga visam gyvenimui, bet suvaldyti ją, susidraugauti su ja – galima.“
daugiau
Ką verta žinoti apie gripąPastaruoju metu tik ir girdi, kad aplink visi serga. Siaučia gripas. Kodėl vienais metais jis būna vienoks, mažiau pavojingas, o kitais itin agresyvus? Kaip saugotis nuo šios ligos? Kasmet pasireiškia vis naujos gripo viruso formos arba jo atmainos: paukščių, kiaulių ir kt. 2009–2010 m. siautėjo viena pavojingiausių gripo atmainų, vadinamasis A tipo virusas (H1N1). Šis virusas labai pavojingas, nes turi kiaulių, paukščių ir žmogaus gripo virusų genų. Toks derinys pasaulyje aptiktas pirmą kartą.
daugiau

Diabetu sergantys asmenys nuo gripo skiepijami nemokamaiUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC)  medikai primena, kad diabetu sergantys pacientai yra imlesni užkrečiamosioms ligoms, todėl  šiems asmenims rekomenduojama skiepytis nuo visų užkrečiamųjų ligų, kurios valdomos skiepais. ULAC specialistai primena, kad diabetu sergantys asmenys nuo gripo skiepijami valstybės lėšomis. Cukriniu diabetu sergantiems pacientams dėl  kraujagyslių pažeidimų sutrinka audinių mitybą, padidėją infekcinių ligų riziką. Daugeliu atvejų gali atsirasti įvairių odos pažeidimų.

daugiau
Onkologė Elona Juozaitytė: „Jaunos moterys krūties vėžiu serga retai“Spalio mėnuo visame pasaulyje minimas kaip kovos prieš krūties vėžį metas. Tačiau ar tik tuo metu reikėtų sunerimti? Dailiosios lyties atstovės visus metus yra skatinamos pasirūpinti sveikata bei atidžiau pažvelgti ir įvertinti savo gyvenimo būdą. Nors šiuolaikinė medicina tobulėja septynmyliais žingsniais, kartais moterims pritrūksta informacijos apie krūties vėžį ir su juo susijusius niuansus. Ji24.lt pakalbino Kauno klinikų Onkologijos ir hematologijos klinikos vadovę, profesorę Eloną Juozaitytę.
daugiau
4631 - 4640 iš 5566 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  461 462 463 464 465 466 467 468 469 470  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos