vaistai.lt
Toksoplazmoze dažniau serga moterysSusirgimai toksoplazmoze dažniau registruojami tarp moterų. Šis susirgimas pavojingas nėščiosioms. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, 2013 m. Lietuvoje iš viso buvo užregistruota 112 toksoplazmozės atvejų: 111 įgytos ir vienas įgimtos. 2013 m. didžiausias sergamumo rodiklis buvo tarp 25–34 metų amžiaus asmenų. Dauguma užsikrėtusiųjų – moterys, nes jos dažniau gamina maistą, ragauja žalią mėsą, dirba sode ar darže, prižiūri kates. 2013 m. iš viso buvo užregistruota 96 sergančios moterys ir 15 vyrų. 2012 metais susirgimų toksoplazmoze buvo užregistruota daugiau: 164, iš kurių vienas – įgimtos toksoplazmozės atvejis.
daugiau
Daugėja vaikų, kuriems protezuojami dantysPanevėžio teritorinė ligonių kasa (TLK) šiais metais antrąkart išsiuntė kvietimus protezuoti dantis asmenims, laukiantiems eilėje ligonių kasų lėšomis apmokamo dantų protezavimo. Per pirmąjį šių metų pusmetį kvietimų iš viso sulaukė 1996 Panevėžio TLK veiklos zonos gyventojai: 1257 – Panevėžio apskrityje, 739 – Utenos apskrityje. Panevėžio miesto gyventojams, laukiantiems dantų protezavimo, II ketvirtį išsiųsta 250 kvietimų, Panevėžio rajono – 120, Rokiškio rajono – 107, Utenos rajono – 100. Kitų rajonų gyventojams siųstų kvietimų skaičius mažesnis.
daugiau
Donorystę stabdo virusiniai B ir C hepatitaiNacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos informuoja, kad per penkis šių metų mėnesius (iki gegužės 22 d.), lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, užregistruota daugiau potencialių donorų, tačiau šiek tiek sumažėjo efektyvių donorų, kurių organai ir audiniai buvo paimti transplantacijai, skaičius. Per penkis 2013 metų mėnesius buvo užregistruoti 37 potencialūs donorai, 19 efektyvių donorų, atlikta 40 organų transplantacijų. Tuo tarpu šių metų statistika tokia: 46 potencialūs donorai, 15 efektyvių donorų,  transplantacijų atlikta daugiau – 43.
daugiau
Politikų pasyvumas skandina Lietuvą alkoholyjeŠį mėnesį Pasaulio sveikatos organizacijos paskelbta „Pasaulio ataskaita apie alkoholio vartojimą ir sveikatą 2014“ parodė, kad Lietuva pagal alkoholio vartojimą yra trečioji šalis pasaulyje (15,4 l grynojo alkoholio, tenkančio vienam vyresniam nei 15 metų žmogui). Lietuvą šiandien lenkia tik Moldovos Respublika (16,8 l) ir Baltarusija (17,5 l). Lietuva aplenkė netgi Rusija (15,1 l), kuri visuomenėje laikoma daugiausiai alkoholio vartojančia šalimi pasaulyje. Toks aukštas rodiklis Lietuvoje fiksuojamas pirmąjį kartą. Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicija (NTAKK) kreipėsi į LR Seimą, LR Ministrą Pirmininką ir LR Vyriausybę prašydama nedelsiant imtis priemonių alkoholio vartojimo problemai spręsti.
daugiau
Rasakila – ir moterims, ir vyrams, ir vaikamsPakelėse, pamiškėse, pievose pražydo rasakila. Liaudies medicinoje vertingas visas žydintis augalas, tad savaitgalį gydytoja homeopatė-fitoterapeutė Zofija Tikuišienė pataria skubėti į pievas. Kai nužydės, vaistingosioms arbatoms tiks ir lapeliai. Rasakiloje gausu mineralų, fitoncidų, rauginių ir kt. vertingų medžiagų. Rasakila pasižymi raminamuoju, mažakraujystę gydančiu, stiprinančiu raumenis ir sąnarius poveikiu. Tai pirmiausia moterų žolė, nes ji labai tinka esant gimdos nusileidimui, mažojo dubens raumenų atrofijai.
daugiau
Didžiausia energinių gėrimų blogybė – visai ne kofeinasNaujienos iš Lietuvos retai pasiekia pasaulio skaitytojus ar televizijų žiūrovus. Tačiau vos prieš kelias dienas tai įvyko ir priežastis, dėl ko tapome žinomi, tikrai negali nedžiuginti. Mes tapsime pirmąją šalimi, kurioje bus draudžiamą parduoti nepilnamečiams vadinamuosius energinius gėrimus. Tuo pačiu atsiranda proga pakalbėti plačiau apie šiuos gėrimus ir vis tik pasvarstyti, ar sprendimo „medaus statinėje“ neslypi koks „deguto šaukštas“.
daugiau
Gegužio žiedai – vieniems džiaugsmas, kitiems – kankinanti ligaŠiemet pavasaris prasidėjo anksti. Jau kovo pradžioje pradėjo žydėti medžiai. Bet žydintis pavasaris, saulėtos dienelės džiugina ne visus. Kiekvieną pavasarį vis daugiau žmonių kankina varvanti nosis, daugkartinis čiaudulys, perštinčios, ašarojančios akys. Tai pavasarinė alergija. Per pastaruosius porą dešimtmečių alerginiai susirgimai tapo sparčiausiai plintančia liga ir opia problema visame pasaulyje. Dabar maždaug vienas iš trijų planetos gyventojų kenčia nuo vienokios ar kitokios alergijos formos. Su kiekvienu dešimtmečiu sergančiųjų alergija skaičius dvigubėja. Ši liga virsta dvidešimt pirmojo amžiaus epidemija. Ekspertai prognozuoja, kad artimiausiu metu nuo įvairių alergijos formų ir bronchinės astmos gali kentėti daugiau nei 50 procentų planetos gyventojų.
daugiau
Reiškinys, kuris gali pakirsti net ir galiūną pačiame jėgų žydėjimeVilniaus visuomenės sveikatos biuro specialistai primena, kaip apsisaugoti nuo vasaros karščio ir saugiai mėgautis saulės teikiamais malonumais.

Kaip apsisaugoti nuo vasaros karščio?

  • svarbiausia tinkamai apsirengti, dėvėti šviesius, laisvus drabužius, nepamirškite užsidėti galvos dangalų bei akinių nuo saulės. Patartina, kad dėvimi drabužiai būtų natūralaus pluošto;
  • ribokite fizinį aktyvumą, sunkiausius dienos darbus stenkitės atlikti anksti ryte arba vakarop.
  • dienos metu būkite aktyvūs, tačiau viską darykite lėčiau nei įprastai, stenkitės laiką leisti vėsesnėse patalpose, tai ypač svarbu vidurdienį (nuo 10 iki 14 val.);
daugiau
Karščiams atėjus: ar jau galima maudytis?Savaitgalį termometro stulpeliams užkopus iki 30 laipsnių padalos, daugelis Lietuvos žmonių galbūt pirmą kartą šiais metais susigundys atsivėsinti ežeruose, upėse ar įmerkti kojas į Baltijos jūrą. Ar jau pakankamai įšilęs vandens telkinių vanduo? Ar jis pakankam švarus ir kokių apsaugos priemonių rekomenduoja imtis sveikatos specialistai?
daugiau
Nuodingi augalai keliantys pavojų žmogaus sveikataiSu pavasariu gamtoje pražysta ir augalai. Vieni iš jų išskleidžia dailius lapus, kiti augalai pražysta gražiais kvepiančiais žiedais. Dažnai kyla noras nusiskinti pražydusį gėlės ar augalo žiedą. Tačiau būtina atminti, kad mūsų aplinkoje yra augalų, kurių sėklos, lapai, žiedai yra nuodingi ir jų reikia vengti. Apsinuodyti kai kuriais Lietuvoje augančiais augalais galima juos palietus arba suvalgius. Dažniausiai nuo augalų nukenčia vaikai, nes jie labiau linkę paliesti, nuskinti, „paragauti“. Taip pat vaikų odelė yra kelis kartus jautresnė, negu suaugusių žmonių. Pavojų gali sukelti daugelis augalų, jei vaikas jų paragautų.
daugiau
4821 - 4830 iš 5538 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  481 482 483 484 485 486 487 488 489 490  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos