vaistai.lt
Vaikai dažniau serga per maistą plintančiomis ligomisUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, vaikai iki šešerių metų vidutiniškai nuo 2 iki 10 kartų dažniau nei kiti asmenys serga per maistą plintančiomis užkrečiamosiomis ligomis (pav.). Beveik 90 proc. susirgusiųjų vaikų kasmet yra gydomi ligoninėse. Vaikai iki šešerių priklauso rizikos grupei, nes neturi arba nepakankamai turi reikiamų higieninių įgūdžių, valgo ar deda į burną neįprastus daiktus, netinkamai bendrauja su augintiniais – visa tai įtakoja didesnę užsikrėtimo ir susirgimo riziką. Kadangi vakcinų nuo daugelio maistu plintančių infekcinių ligų nėra, todėl susirgti šiomis ligomis gali bet kuris žmogus, ypač vaikai. ULAC medikai primena, kad norint išvengti šių ligų reikia dažnai plauti rankas bei tinkamai tvarkyti maistą.
daugiau
Su rūkymu valstybės kovoja susitelkdamos ir bendradarbiaudamosSveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras informuoja, kad kasmet gegužės 31 dieną minima Pasaulinė diena be tabako. 2014 m. Pasaulinės dienos be tabako šūkis – Didinkime mokesčius tabako gaminiams. Šiemet tokiu būdu Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) su partneriais visame pasaulyje skelbia kovą prieš rūkymą. PSO duomenimis, kasmet dėl rūkymo sukeltų ligų, kurių galima būtų išvengti, miršta 10 proc. suaugusių pasaulio gyventojų ir šis skaičius siekia beveik 6 mln. Faktai liudija ir neabejotiną pasyviojo arba netiesioginio tabako vartojimo pavojų: kasmet dėl to miršta 600 tūkst. žmonių. Trečdalis pasyviojo rūkymo aukų – vaikai, kurie kvėpuoja tabako dūmais užterštu oru.
daugiau
Pernai Lietuvoje nustatyti du įgimto sifilio atvejaiUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, per pastarųjų penkerių metų (2009 - 2013) laikotarpį Lietuvoje sifilis diagnozuotas 103 nėščiosioms. Per minėtą laikotarpį užregistruoti devyni įgimto sifilio atvejai (5 berniukams ir 4 mergaitėms). Pernai – 22 nėščioms diagnozuotas sifilis ir dviems vaikams nustatytas įgimtas sifilis. Pastaraisiais metais kasmet nėščiųjų patikros metu diagnozuojama apie 20 sifiliu užsikrėtusių nėščiųjų. Iš viso 2013 metais užregistruoti 271 susirgimai sifiliu ir tai yra 15,9 proc. daugiau nei 2012 metais (228 sifilio atvejai). Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, per pastarąjį dvidešimtmetį (1990-2011) ES/EEE šalyse užregistruota virš 3 tūkstančių įgimto sifilio atvejų. Pavyzdžiui, 2011 metais ES/EEE šalyse užregistruoti – 88 atvejai. Bendras ES/EEE šalių sergamumo įgimtu sifiliu rodiklis 2011 metais buvo 3,2 atvejai 100 tūkst. gyvų gimusiųjų. Daugiausiai įgimto sifilio atvejų nustatyta Bulgarijoje (38), Lenkijoje (14), Portugalijoje (10) ir Rumunijoje (10). Didžiausias sergamumas įgimtu sifiliu 2011 metais užregistruotas Bulgarijoje (53,6 atv./100 tūkst. gyv.).
daugiau
Perinatalinė infekcija – aktuali ir daug diskusijų visuomenėje kelianti temaPerinatalinė infekcija, galinti komplikuoti nėštumą ir naujagimio būklę bei raidą – aktuali ir daug diskusijų visuomenėje kelianti tema. Į Kauno Žalgirio arenoje įvykusią konferenciją „Perinatalinė infekcija. Multidisciplininis požiūris“ susirinko akušeriai-ginekologai, infektologai ir neonatologai, akušerės, naujagimių slaugytojos. Konferencijos tikslas – išsklaidyti kai kuriuos tyrimo ir gydymo taktikų neaiškumus, nėščiąsias ir naujagimius prižiūrintiems profesionalams pateikiant naujausias žinias. Didžiulis dėmesys buvo skirtas ligų prevencijai. Akcentuota vakcinacijos svarba tiek nėščių moterų, tiek naujagimių, tiek ir medicinos personalo, ypač dirbančių perinatologijos srityje, tarpe.
daugiau
Prieš maudymosi sezono atidarymą aptarta vaikų skendimų prevencijaSveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras (SMLPC) Vilniuje surengė seminarą, kuriame buvo aptarti vaikų skendimų prevencijos organizavimo klausimai ir geroji užsienio šalių patirtis. Seminare dalyvavo savivaldybių administracijų atstovai, savivaldybių visuomenės sveikatos biurų specialistai ir kiti specialistai, prisidedantys  prie skendimų prevencijos organizavimo. Pasak SMLPC Neinfekcinių ligų profilaktikos skyriaus visuomenės sveikatos administratorės Justinos Račaitės, Europos Sąjungoje per dieną nuskęsta 115 vaikų ir paauglių. Europos regione dažniausia skęsta 1−4 metų amžiaus vaikai. Skendę ir išgelbėti vaikai vėliau turi problemų dėl tolesnio vystymosi, sąveikos su pasauliu, veiklos. Taip pat vaikai, kurie išgyveno po skendimo, gali būti sunkiai sužaloti ar neįgalūs dėl smegenų pažeidimo.
daugiau
Paminėkime Pasaulinę dieną be tabako su akcija „Gėlė vietoj cigaretės“2014 m. gegužės 31 d. pasaulis jau 25-ąjį kartą minės Pasaulinę dieną be tabako. Pagrindinis šios dienos tikslas yra apsaugoti dabartinę ir būsimas kartas nuo tabako vartojimo sukeliamų sveikatos, socialinių, aplinkos ir ekonominių problemų bei priverstinio kvėpavimo tabako dūmais užterštu oru. Kviečiame visus pasitikti Pasaulinę dieną be tabako su akcija „Gėlė vietoj cigaretės“. Šiais metais Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras akciją organizuoja gegužės 29 dieną 12 val. Vilniaus miesto ir rajono ugdymo įstaigų mokiniai dalins skrajutes praeiviams gatvėse, prie didesnių prekybos centrų, įstaigų. Akcijoje ,,Gėlė vietoj cigaretės" planuoja dalyvauti sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis.
daugiau
Saulė pavojinga tik prarandantiems saikąStaiga užklupę alinantys karščiai gali tapti ne tik maloniu poilsiu, bet ir sukelti sveikatos problemų. Respublikinės Šiaulių ligoninės medikai, kuriems tenka gydyti saulės ir karščių aukas, sako, jog saulė yra žmogaus draugas, o ne priešas, tik reikia ja mėgautis saikingai, rūpintis savo sveikata ir problemų galima išvengti.Kaip išvengti sveikatos problemų karščių metu spaudos konferencijoje kalbėjo Respublikinės Šiaulių ligoninės Konsultacijų poliklinikos vedėjas neurologas Antanas Lukošaitis, Širdies ir kraujagyslių centro vadovė, kardiologė dr. doc.  Jurgita Plisienė bei Odos ir venerinių ligų centro vedėjas dermatovenerologas Vaclovas Vaitkevičius.
daugiau
Toksoplazmoze dažniau serga moterysSusirgimai toksoplazmoze dažniau registruojami tarp moterų. Šis susirgimas pavojingas nėščiosioms. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, 2013 m. Lietuvoje iš viso buvo užregistruota 112 toksoplazmozės atvejų: 111 įgytos ir vienas įgimtos. 2013 m. didžiausias sergamumo rodiklis buvo tarp 25–34 metų amžiaus asmenų. Dauguma užsikrėtusiųjų – moterys, nes jos dažniau gamina maistą, ragauja žalią mėsą, dirba sode ar darže, prižiūri kates. 2013 m. iš viso buvo užregistruota 96 sergančios moterys ir 15 vyrų. 2012 metais susirgimų toksoplazmoze buvo užregistruota daugiau: 164, iš kurių vienas – įgimtos toksoplazmozės atvejis.
daugiau
Daugėja vaikų, kuriems protezuojami dantysPanevėžio teritorinė ligonių kasa (TLK) šiais metais antrąkart išsiuntė kvietimus protezuoti dantis asmenims, laukiantiems eilėje ligonių kasų lėšomis apmokamo dantų protezavimo. Per pirmąjį šių metų pusmetį kvietimų iš viso sulaukė 1996 Panevėžio TLK veiklos zonos gyventojai: 1257 – Panevėžio apskrityje, 739 – Utenos apskrityje. Panevėžio miesto gyventojams, laukiantiems dantų protezavimo, II ketvirtį išsiųsta 250 kvietimų, Panevėžio rajono – 120, Rokiškio rajono – 107, Utenos rajono – 100. Kitų rajonų gyventojams siųstų kvietimų skaičius mažesnis.
daugiau
Donorystę stabdo virusiniai B ir C hepatitaiNacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos informuoja, kad per penkis šių metų mėnesius (iki gegužės 22 d.), lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, užregistruota daugiau potencialių donorų, tačiau šiek tiek sumažėjo efektyvių donorų, kurių organai ir audiniai buvo paimti transplantacijai, skaičius. Per penkis 2013 metų mėnesius buvo užregistruoti 37 potencialūs donorai, 19 efektyvių donorų, atlikta 40 organų transplantacijų. Tuo tarpu šių metų statistika tokia: 46 potencialūs donorai, 15 efektyvių donorų,  transplantacijų atlikta daugiau – 43.
daugiau
4831 - 4840 iš 5555 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  481 482 483 484 485 486 487 488 489 490  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos