vaistai.lt
Apvytę vaisiai, daržovės vitaminų ir mineralų nėra praradę, o nitratų turi mažiau nei šviežiArtėjant pavasariui, netinkamai laikomi vaisiai apvysta, pasikeičia jų išvaizda, o daržovės dar pradeda ir dygti, žaliuoti. Kaip vartoti tokius produktus, kad jie nepakenktų sveikatai?

Po pažaliavusia luobele – toksinas solaninas
Žiemos pabaigoje ir pavasarį iš visų daržovių bene atidžiausiai maistui reikėtų ruošti bulves. Mat pradėjus dygti ir pažaliavus bulvei, susidaro sveikatai pavojingas toksinas solaninas. Ši kancerogeninė medžiaga gali sukelti vėžinius susirgimus, skrandžio ir kvėpavimo organų veiklos sutrikimus.

daugiau
Miestuose plinta blusosKenkėjų kontrolės ekspertai praneša, kad pastarąsias savaites padaugėjo iškvietimų naikinti blusas. Pagal statistiką, ši problema aktualiausia Panevėžyje, Šiauliuose ir Klaipėdoje. „Pirmiausiai šokuojančius juodai rudus vabzdžius pastebėjau ant šuns. Tą pačią akimirką įsigijau visokių priemonių naikinti blusas – pradėjau nuo augintinio, tačiau jau kitą rytą mano dukrytės rankos ir kojos buvo nusėtos raudonais taškeliais, kurie sukėlė alerginę reakciją. Savo namuose palaikome nuolatinę tvarką, rodos, kaimynai irgi tvarkingi, šunį vedžiojame parkelyje priešais namus, tad net neįsivaizduoju, kaip blusos papuolė į mūsų butą“, – pasakoja panevėžietė.
daugiau
VLK: Alytaus regiono gyventojai skuba nemokamai tirtis dėl storosios žarnos vėžioJau beveik 500 Alytaus apskrities gyventojų nuo šių metų pradžios kreipėsi į šeimos gydytojus ir nemokamai išsityrė dėl storosios žarnos vėžio. Tokia galimybė šio regiono žmonėms atsirado, kai nuo šių metų sausio 1-osios buvo čia pradėta įgyvendinti prevencinė Storosios žarnos vėžio ankstyvosios diagnostikos programa. Artimiausiu metu jos plėtra planuojama ir kituose regionuose, tad dar didesnis pacientų skaičius galės atlikti tyrimus dėl šios klastingos ligos.
daugiau
10 savanorių apstulbę: jų kraujas užterštas cheminių medžiagų likučiaisBeveik prieš metus Baltijos aplinkos forumas (BEF) iniciavo unikalų tyrimą Lietuvoje. Nevyriausybinės organizacijos atrinkti 10 savanorių davė kraujo, kuriame tirtos trys plačiai paplitusios pavojingų cheminių medžiagų grupės - ftalatai, polibrominti difenileteriai bei perflorinti junginiai.  Vasario 18-ą visuomenei pristatyti šio tyrimo rezultatai ir savanorių įspūdžiai, juos išgirdus.
daugiau
Kad kontaktiniai lęšiai nepakenktų regėjimuiKontaktiniai lęšiai – puikus ir patogus mokslo atradimas regėjimo problemų turintiems žmonėms. Ypač tiems, kurie nemėgsta akinių arba niekaip neranda jų veidui tinkamų akinių rėmelių. Taip pat daug sportuojantiems ar judantiems. Visgi tokios „antrosios akys“ reikalauja ypatingos priežiūros ir higienos. Į kontaktinių lęšių priežiūrą numojus ranka, galima dar labiau pakenkti kone vienam svarbiausių jutimų – regai.
daugiau
Didžiausias sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis išlieka Kauno apskrityjeUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Lietuvoje sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) 2014 m. 7-ąją savaitę siekė 64,6 atv./ 10 tūkst. gyventojų. 6-ąją metų savaitę šis sergamumo rodiklis siekė 66,8 atv. /10 tūkst. gyventojų. Pernai tuo pačiu metu bendras Lietuvos sergamumo rodiklis siekė 94,9 atv. /10 tūkst. gyventojų. Palyginus pastarosios savaitės sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklį su 6 savaitės duomenimis, mažesnis sergamumas gripu ir ŪVKTI registruotas Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Telšių, Utenos ir Vilniaus administracinėse teritorijose.
daugiau
Meilės ligas dažniau platina moterysNors oficialiai sergamumas lytiškai plintančiomis ligomis (LPL) Lietuvoje mažėja, tačiau tikslios statistikos nėra, o tokios ligos, pasak dermatovenerologų, diagnozuojamos vis jaunesniems pacientams. Sifilis, gonorėja ar chlamidiozė nustatomos net nepilnamečiams. Lytiniu keliu plinta ir žmogaus imunodeficito (ŽIV) virusas ir hepatitai. Nesaugios meilės „dovanos“ – LPL diagnozuojamos net ir nedaug partnerių turėjusiems pacientams ir vis daugiau žmonių dėl laiku neišgydytų LPL tampa nevaisingi, pastebi medikai.
daugiau
Ką reikėtų žinoti norintiems gydytis sveturJei tik nori, lietuviai gali gydytis Europos Sąjungos (ES) ir Europos ekonominės erdvės šalyse ir už gydymo išlaidas gauti kompensaciją. Tik derėtų žinoti, kad užsienietiškos ir lietuviškos paslaugos kainų skirtumą teks padengti patiems.
„Ligonių kasa Lietuvoje padengia tą gydymo išlaidų dalį, kokia būtų kompensuota Lietuvoje, t. y. lietuvišką kainą. [...] Reikėtų nepamiršti ir to, kad patiems tektų susimokėti papildomus mokesčius bei priemokas, kurios gali būti taikomos užsienio šalyse, taip pat kelionės, nakvynės, apgyvendinimo išlaidas“, – įspėja Ligonių kasų Paslaugų ekspertizės Metodinio vadovavimo ir kontrolės skyriaus vedėjos pavaduotoja Vaida Momkuvienė.
daugiau
Lietuviai mieliau gydosi savo krašteLietuviai pradėjo naudotis galimybėmis laisviau gydytis svetur, kurios atsirado pernai į mūsų šalies teisę perkėlus Europos Sąjungos (ES) direktyvos nuostatas, pagal kurias tai galima laisviau daryti ES ir Europos Ekonominės erdvės šalyse. Iki šiol už Lietuvos ribų gydėsi vos dešimt žmonių, kurie grįžę kreipėsi į teritorines ligonių kasas ir paprašė kompensuoti patirtas gydymo išlaidas. Tačiau yra kur kas daugiau, kurie aktyviai domisi gydymo paslaugomis svetur, bet dar nespėjusių jomis pasinaudoti.
daugiau
Sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis Lietuvoje išlieka stabilusUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Lietuvoje sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) 2014 m. 6-ąją savaitę siekė 66,8 atv./ 10 tūkst. gyventojų. 5-ąją metų savaitę šis sergamumo rodiklis siekė 67,7 atv. /10 tūkst. gyventojų. Pernai tuo pačiu metu bendras Lietuvos sergamumo rodiklis siekė 149,6 atv. /10 tūkst. gyventojų. Palyginus pastarosios savaitės sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklį su 5 savaitės duomenimis, didesnis sergamumas gripu ir ŪVKTI registruotas Alytaus, Kauno, Marijampolės, Panevėžio, Tauragės ir Telšių administracinėse teritorijose.
daugiau
4961 - 4970 iš 5537 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  491 492 493 494 495 496 497 498 499 500  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos