vaistai.lt

Susirgimų skaičius mažėja: į ligonines dėl gripo paguldyta mažiau asmenųNacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis (NVSC), Lietuvoje vasario 19–25 d. (8-ąją savaitę) sergamumo gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) rodiklis dar šiek tiek sumažėjo ir siekė 1363,2 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Vasario 12–18 d. (7-ąją savaitę) jis siekė 1422,5 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Sergančiųjų visomis peršalimo ligomis (gripu, ŪVKTI, COVID-19 liga) skaičius sumažėjo.

daugiau

Ryškūs sapnai, dingusi uoslė bei anksti žylantys plaukai gali įspėti apie neurologinę ligąNeretai susitikę draugus, artimuosius ar kolegas ir išgirdę sakinį „O ką aš sapnavau!!!“ esame pasiruošę išklausyti išsamų pasakojimą apie neįtikėtinas istorijas ir potyrius miegant. Taip pat kartais turbūt pasitaiko pabusti nuo miegančio partnerio riksmų ir kojų ar rankų agresyvių judesių. Šie simptomai būdingi vadinamam paradoksinio miego elgesio sutrikimui (PMES) ir yra vienas iš ankstyviausių Parkinsono ligos požymių.

daugiau

Gydytoja įspėja: sušalus gali grėsti labai nemaloni ligaNet žiemai baigiantis svarbu daug dėmesio skirti šiltai aprangai, apsaugoti kūną nuo šalčio šalikais, kepurėmis, pirštinėmis, megztiniais. Pasak gydytojų, per ilgai pabuvus šaltoje aplinkoje ir sušalus gali grėsti labai nemaloni liga – šlapimo pūslės uždegimas, dar vadinamas cistitu.

daugiau

Ką svarbu žinoti apie širdies vožtuvų ligas?Širdies vožtuvų ligos – dažnos ir galinčios paveikti bet kurį iš keturių širdies vožtuvų bei sukelti komplikacijas, jei nėra laiku diagnozuotos ir gydomos. Dr. Kasparas Briedis, Kauno klinikų Kardiologijos klinikos gydytojas kardiologas, pabrėžia, kad ankstyvas simptomų atpažinimas ir tinkamas gydymas gali išsaugoti žmogaus gyvybę bei užkirsti kelią klastingos širdies ligos progresavimui.

daugiau

Kaip atlikti pradinio gaivinimo veiksmus suaugusiajam, vaikui ir kūdikiui„Dažniausiai nelaimės ištinka staiga ir netikėtai. Pamačius gulintį ir sąmonės netekusį žmogų gyvybiškai brangi tampa kiekviena sekundė, todėl kiekvienas praeivis turėtų gebėti nedelsiant atlikti pradinio gaivinimo veiksmus ir žinoti, kaip elgtis tokioje situacijoje. Pavojaus akivaizdoje kilusi panika, baimė ir nepasitikėjimas savimi gali lemti tragišką baigtį, todėl svarbu kiekvienam žmogui nuolat atnaujinti gyvybę gelbstinčius įgūdžius, kad neliktų abejonių dėl pagalbos teikimo,“ – sako Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro paramedikų profesijos mokytojas ir skubiosios medicinos gydytojas Karolis Klimavičius.


daugiau

Virškinamojo trakto vėžys – nereta diagnozė jaunam žmogui: kada nereikėtų delsti?Šiomis dienomis gydytojų jau nebestebina, kai, pavyzdžiui, vos 30-ies sulaukusiam pacientui tenka diagnozuoti virškinamojo trakto vėžinius susirgimus. Šių gyvenimą sudrebinančių ligų būtų galima išvengti, jei pacientai nedelstų, neignoruotų simptomų ir pagaliau atsikratytų baimės tirtis.

daugiau

Suvaldyti tymus padeda skiepaiNacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) primena, kad tymai – itin užkrečiama virusinė infekcinė liga, plintanti oro lašeliniu būdu. Vienas tymais sergantis asmuo gali užkrėsti iki 18 žmonių. NVSC specialistai atkreipia dėmesį, kad siekiant suvaldyti tymus, labai svarbu, kad būtų paskiepyta 95 proc. gyventojų, kitaip kyla reali tymų protrūkių ne tik tarp vaikų, bet ir tarp suaugusiųjų grėsmė.

daugiau

Nepamainomos medžiagos augančio vaiko intelektui ir nervų sistemaiKaip galima prisidėti prie geresnio vaiko intelekto koeficiento ir pažintinių gebėjimų? Pasak Vilniaus universiteto profesoriaus, gydytojo vaikų gastroenterologo dr. Vaidoto Urbono, tinkama mityba nėštumo metu ir pirmaisiais vaiko gyvenimo metais tam turi didelę reikšmę.

daugiau

Paauglys vartoja narkotikus. Ką daryti?Paauglių tėvai vis dažniau išgirsta apie narkotikų paplitimą mokyklose, jaunimo laisvalaikio erdvėse. „O kaip mano sūnus ar dukra?“ – ne vienam kyla klausimas. Nerimą keliančiais signalais tampa iš kažkur atsiradę nauji draugai, vėlyvi grįžimai namo, nuolatinis pinigų trūkumas. Gal tai tik paaugliško elgesio apraiškos, keliančios suaugusiųjų nerimą, o gal problema daug rimtesnė?

daugiau

Pilvo sienos išvaržos: mažas gumbelis gali lemti nemalonias bėdasPilvo sienos išvarža gali atsirasti bet kurio amžiaus vyrams ir moterims. Ji retai būna įgimta, dažniausiai – įgyta. Ši bėda gali sukelti ne tik estetinį nepasitenkinimą, tačiau ir blogą fizinę savijautą – maudimą, skausmą išvaržos vietoje. Kai kuriais atvejais išvarža gali įstrigti ir sukelti stiprius skausmus bei žarnų nepraeinamumą. Tokiu atveju pacientą reikia skubiai operuoti.

daugiau
51 - 60 iš 5511 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos