vaistai.lt
Vaikų sveikatai 2014 metais – ypatingas dėmesys2013 m. gruodžio 19 d. Seimas, siekdamas pagerinti vaikų sveikatos rodiklius, skatinti su sveikata susijusių naudingų įpročių, vertybių ir elgesio formavimąsi, priėmė nutarimą „Dėl 2014 metų paskelbimo Vaikų sveikatos metais“. Vaikai – labiausiai pažeidžiama visuomenės dalis. Suaugusių žmonių požiūris į sveikatą formuojasi vaikystėje. „Ypač svarbu, kad sveikos gyvensenos įgūdžiai būtų diegiami nuo pat mažumės. Tai turi tapti natūraliu gyvenimo būdu“, – teigė Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė.
daugiau
Riebalai gelbėja kraujagysles?Nerimaujantiems dėl padidėjusio cholesterolio kiekio kraujyje bičiuliai ir artimieji pataria valgyti mažiau riebalų. Tačiau naujausi moksliniai tyrimai byloja, kad kai kuriuos riebalus reikia valgyti net dažniau nei iki šiol. Įrodyta, kad augaliniai riebalai, turintys augalinių sterolių, gali padėti natūraliu būdu kovoti su padidėjusiu cholesteroliu. Augalinių sterolių nedideliais kiekiais yra augaliniuose aliejuose, riešutuose, sėklose, vaisiuose, grūduose ir daržovėse. Būtent augaliniai steroliai, su maistu patekę į žarnyną, ima konkuruoti su cholesteroliu ir užima tas jungtis, per kurias iš žarnyno į kraują pasisavinamas cholesterolis. Taip sumažinamas „blogojo“ cholesterolio pasisavinimas. Išsikovoję savo pozicijas steroliai cholesterolio pasisavinimą gali sumažinti net iki 50 procentų.
daugiau
Asmens higienaAsmens higiena – atskira higienos dalis, kuri tiria kūno, drabužių, avalynės priežiūrą, buitines bei aplinkos sąlygas ir nustato normas bei taisykles, atitinkančias asmens amžiaus anatomines – fiziologines savybes, padedančias išsaugoti sveikatą ir sudaryti higieninio elgesio įpročius. Oda saugo organizmą nuo mechaninių pažeidimų ir kitų aplinkos veiksnių poveikio, padeda reguliuoti kūno temperatūrą, išskiria vandenį ir kitus medžiagų apykaitos produktus. Ant odos paviršiaus iš riebalų ir prakaito liaukų sekreto susidaro apsauginė plėvelė,  kurios pH 4,2–5,6. Nedirbdamas žmogus per parą vėsioje aplinkoje išprakaituoja iki 500 ml prakaito.
daugiau
Tinkama vaikų mityba – sveikatos pagrindasMokslininkų yra apskaičiuota, kad apie 10 procentų dėl ligų prarastų gyvenimo metų yra susiję su netinkama mityba. Todėl akivaizdu, kad mūsų sveikatai didelę įtaką daro maisto kokybė, saugumas ir mitybos įgūdžiai. Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistai atkreipia dėmesį, kad norint išsaugoti sveikatą bei ateityje turėti mažiau problemų, susijusių su netinkamu maitinimusi, mitybos įgūdžius būtina pradėti ugdyti jau vaikystėje.
daugiau
Kaip švenčių stalui išsirinkti saugius ir kokybiškus produktusKiekviena šeimininkė per didžiausias metų šventes, šv.Kalėdas ir Naujuosius Metus, artimuosius stengiasi pradžiuginti kuo įvairesniais bei įdomesniais patiekalais. Tačiau norint įsigyti geros kokybės ir saugius produktus, svarbu nepamiršti kelių dalykų. Visų pirma, reikėtų atkreipti dėmesį į produktų spalvą, formą, konsistenciją, laikymo sąlygas, tinkamumo vartoti terminus, perskaityti etiketėse nurodytą informaciją – sudedamųjų dalių sąrašą, gamintojo pavadinimą ir adresą, kilmės šalį. Prieš dedant žalią mėsą, paukštieną ir žuvį į pirkinių krepšelį, šiuos produktus reikėtų supakuoti į dvigubas pakuotes, kad jie neužterštų tų maisto produktų, kurie bus vartojami be papildomo terminio apdorojimo. Nereikėtų rinktis produktų pažeistomis pakuotėmis.
daugiau
Sudėtingi senukų reikalaiKalbos apie senėjančią visuomenę tampa realios. 2050 m. penktadalį žmonijos sudarys šešiasdešimtmečiai arba vyresni žmonės. Jau dabar jie keičia visuomenės normas, dalis jų, besivaikydami amžinos jaunystės, užkūrė galingą antiaging judėjimą; kiti tiesiog nepaiso savo amžiaus – jie rengiasi jaunatviškai, gyvena aktyvų seksualinį gyvenimą, renkasi jaunus partnerius ar net susilaukia vaikų.

Jie keičia pasaulį
Kiekvienais metais JAV universitetuose studijuoja pusė milijono vyresnių kaip 60 m. asmenų. Harvardo tyrimas atliktas su 268-iais absolventais iki 75 m. atskleidė, kad gyvenimas po 60-70 m. nesibaigia, o suklesti. Sėkminga senatvė nebūtinai seka po sėkmingos brandos ar jaunystės. Pasitenkinimas santuoka išauga po 70 m., o fizinis senėjimas po 80 m. yra nulemtas įpročių, įgytų iki 50 m.

daugiau
Sergamumas gripu mažiausias Utenos administracinėje teritorijojeUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Lietuvoje sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) 50 sav. (gruodžio 9 - 15 d.) rodiklis 56,8 atv./10 tūkst. gyventojų. Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų 50 savaitę registruotas Utenos administracinėje teritorijoje, o didžiausias – Vilniaus administracinėje teritorijoje. Palyginus pastarosios savaitės sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklį su 49 savaitės duomenimis, mažesnis sergamumas gripu ir ŪVKTI registruotas Alytaus, Klaipėdos, Panevėžio, Telšių, Utenos ir Vilniaus administracinėse teritorijose.
daugiau
Kad didžiosios metų šventės nevirstų tik valgymu ir gėrimu prie staloPasiruošimas šventei – ne tik maisto gaminimas, bet ir namų puošimas bei tvarkymas, dovanėlių pirkimas, pakavimas. Dauguma žmonių jau dabar galvoja, kuo padengs Kūčių vakarienės stalą, kokie patiekalai bus gaminami, ką reikia nusipirkti iš anksto, kuo nustebinti svečius bei artimuosius šv. Kalėdų dienomis. Šie rūpesčiai ne vienam sukelia nereikalingą įtampą, kuri gali tapti širdies ir virškinamojo trakto negalavimų priežastimi. O kur dar Kūčių vakarienė, kurios metu pagal tradicijas reikia būtinai paragauti dvylikos patiekalų? Kalėdų dieną vėl laukia stalas su gausybe įvairiausių skanėstų, tad daugelis iš mūsų pažeidžia mitybos režimą bei taisykles ir persivalgo.
daugiau
Ką draudžia dietologai?Jei klausimas, kada paskutinį kartą lankėtės pas odontologą, nestebina nieko, tai pasiteiravus apie konsultacijas su dietologu, dažną priverstų sutrikti. Vaikydamiesi internetinių „sveiko maisto“ madų, nė nemanome konsultuotis su specialistais, įsitikinę, kad šie draudžia viską, kas skanu. Tačiau po vizito pas gydytoją dietologą-mitybos specialistą ne vienas iš naujo atranda maisto skonį ir ima iš naujo džiaugtis gyvenimu. Paaiškėja, kad dietologas anaiptol ne uždraudė valgyti skanumynus, bet rekomenduoja valgyti saikingai, protingai ir, svarbiausia – nepamiršti mėgautis.
daugiau
Socialdemokratai sako griežtą NE populistiniam abortų draudimuiSeimo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcija smerkia populistinių jėgų siekius priimti regresyvų nėštumo nutraukimo draudimo įstatymą ir primesti vienos siauros grupės „moralinį“ požiūrį į moters apsisprendimą visai visuomenei. Socialdemokratai pasisako prieš nėštumo nutraukimo uždraudimą, nes jis padaro moteris ir jų gyvenimą (intymų,  asmeninį ir socialinį) priklausomą nuo valstybės malonės bei kontroliuojamą valdžios ir teisėsaugos  institucijų. Tai yra žmogaus teisių, moters teisės į savo kūną, privatumą, orumą ir garbę apribojimas ir pažeidimas.
daugiau
5051 - 5060 iš 5538 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  501 502 503 504 505 506 507 508 509 510  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos