vaistai.lt
Nauji tyrimai parodė, jog ne tik stresas, bet ir kofeinas bei alkoholis gali paveikti žmogaus genetinę medžiagąTel Avivo bei Kolumbijos universitetų tyrėjai atrado, jog kofeinas trumpina, o alkoholis ilgina telomerus - chromosomų struktūras, esančias jų galuose. Tai itin glaudžiai susiję su senėjimu bei vėžiu. Telomerai susideda iš DNR bei baltymų, jie žymi DNR vijų galus mūsų chromosomose. Telomerai yra būtini siekiant užtikrinti, kad DNR grandinė būtų teisingai atkuriama bei kopijuojama. Kiekvieną kartą ląstelei dublikuojantis, chromosomos, esančios toje ląstelėje, kopijuojamos į naują ląstelę. Kartais kopijuojant ląstelę telomerų seka sutrumpėja. Tuo atveju, jei telomerai tampa per trumpi, ląstelė žūsta. Tik vaisiaus bei vėžio ląstelės turi mechanizmus, kurie padeda išvengti tokio ląstelių likimo – jos gali kurtis toliau nors ir amžinai.
daugiau
Rūpestį šeimos sveikata vyrai perleidžia antrosioms pusėmsLietuvos vyrai sprendimus dėl šeimos sveikatos linkę patikėti antrosioms pusėms, pastebi vaistininkai. Nepriklausomos tyrimų bendrovės „Nielsen“ atliktas tyrimas atskleidė, kad vyrai į vaistinę užsuka tris kartus rečiau nei moterys. Palyginimui, kaimyninėje Latvijoje vaistinių pirkėjų pasiskirstymas pagal lytis yra beveik tolygus. Tyrimo duomenimis, Lietuvoje moterys sudaro net 74 proc. vaistinių pirkėjų, tuo tarpu Latvijoje šis nuošimtis siekia 52 proc.
daugiau
Kaip vyresnio amžiaus žmonėms išvengti traumų?Daugiau nei trečdalis vyresnio amžiaus žmonių – 65 metų ir vyresni – patiria traumas. Daugiau nei pusė jų yra linkusios kartotis. Maždaug 1 iš 10 vyresnio amžiaus žmonių traumų baigiasi rimtais sužeidimais, tokiais kaip šlaunikaulio lūžiai, įvairūs minkštųjų audinių sužeidimai bei galvos traumos. Moterys traumas patiria dažniau nei vyrai. Traumos lemia maždaug 10 proc. visų apsilankymų pas gydytoją ir sudaro 6 proc. skubių hospitalizacijos atvejų tarp vyresnio amžiaus žmonių. Nepriklausomai nuo sveikatos būklės, traumos yra susijusios su judesių, kurie reikalingi tokiai veiklai kaip apsirengimas, maudymasis vonioje, namų tvarkymas, susilpnėjimu.
daugiau
Rinktis vaistus pagal asmeninę patirtį ar draugo rekomendaciją gali būti pavojingaRinkdamiesi vaistus, daugiau nei trečdalis Lietuvos gyventojų linkę ignoruoti specialistų kompetenciją ir pirmenybę teikti asmeninei patirčiai bei pažįstamų ar artimųjų rekomendacijomis, atskleidė atliktas reprezentatyvus gyventojų elgsenos tyrimas. Gydytojai ir vaistininkai tokias tendencijas vadina pavojingomis sveikatai. Šių metų rugsėjį rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ atliktos apklausos duomenimis, net 24 proc. gyventojų asmeninė nuomonė ar patirtis yra svarbiausias kriterijus renkantis vaistus. Dar 14 proc. respondentų, keliaudami į vaistinę, labiausiai pasitiki artimųjų ar pažįstamų rekomendacijomis. Tiesa, daugiau kaip pusė gyventojų vaistus visgi renkasi pagal gydytojų ir vaistininkų rekomendacijas, o 22 proc. pagrindinis pasirinkimo kriterijus yra vaistų kaina.
daugiau
Panevėžio miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigose siaučia rotavirusaiPanevėžio visuomenės sveikatos centras informuoja, kad dvejose Panevėžio miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigose nustatyti ūmios žarnyno infekcijos protrūkiai. Susirgusieji yra 2 – 3 metų amžiaus vaikai. Įtariama, kad užsikrėsti galėjo per aplinką, nesilaikant asmens higienos reikalavimų. Židiniuose atliktas pirminis epidemiologinis tyrimas. Ikimokyklinio ugdymo įstaigose rekomenduotos priemonės žarnyno grupės susirgimų profilaktikai. Vienoje ikimokyklinio ugdymo įstaigoje atlikta operatyvioji visuomenės sveikatos saugos kontrolė, kurios metu buvo rasta visuomenės sveikatos saugos teisės aktų pažeidimų. Epidemiologiniai tyrimai tęsiami toliau.
daugiau
Erkės vis dar primena apie savePanevėžio visuomenės sveikatos centro duomenimis, š. m. lapkričio mėn., Panevėžio rajone,  užregistruoti du erkinio encefalito atvejai vienoje šeimoje. Įtariama, kad užsikrėtimas virusu galėjo įvykti per termiškai neapdorotą ožkos pieną, kadangi pastaruoju metu susirgę asmenys miškuose nesilankė, erkės įsisiurbimo nepastebėjo. Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute atliktas ožkos kraujo tyrimas parodė, kad gyvūnas buvo užsikrėtęs erkinio encefalito virusu.
daugiau
Visoje Lietuvoje registruotas didesnis sergamumas gripuUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Lietuvoje sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) 49-ąją šių metų savaitę  siekė 59,0 atv./ 10 tūkst. gyventojų. 48-ąją metų savaitę šis sergamumo rodiklis siekė 54,0 atv. /10 tūkst. gyventojų. Pernai tuo pačiu metu bendras Lietuvos sergamumo rodiklis buvo panašus ir siekė 59,1 atv. /10 tūkst. gyventojų. Palyginus pastarosios savaitės sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklį su 48 savaitės duomenimis, didesnis sergamumas gripu ir ŪVKTI registruotas visose administracinėse teritorijose. 49-ąją metų savaitę visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę paguldyta 14 asmenų, 4 iš jų iki 2 m.; 9 - 2-17 metų.
daugiau
Ką daryti, kad apsisaugotumėte nuo graužikų?Išsigandusios netikėto šalčio pelės ir žiurkės veržiasi į gyventojų būstus. Kenkėjų kontrolės ekspertai rekomenduoja pasirūpinti prevencinėmis priemonėmis: užsandarinti galimus graužikų patekimo kelius ir pastatyti specialias vyliaus dėžutes, kol graužikai nepridarė žalos.

Per kelias dienas daugiau kaip 20 iškvietimų
Biologas Liutauras Grigaliūnas teigia, kad paspaudus šaltukui jau sulaukė per dvidešimt iškvietimų naikinti graužikus. „Įprastai šiltesnio būsto pelės ir žiurkės ima ieškoti rugsėjo mėnesį – šiais metais dėl ilgai užsitęsusio rudens graužikai neskubėjo apsigyventi mūsų namuose. Tačiau paspaudus šaltukui žvitrūs aštriadančiai prieglobstį jau rado ne tik užmiesčio sodybose, bet ir daugiabučių namų rūsiuose“, – pasakoja biologas.

daugiau
Vaikų sužalojimų namuose galima išvengtiLiaudies išmintis byloja: „Visur gerai, bet namuose geriausia“. Tačiau ar geriausia reiškia saugiausia? Pastaruoju metu visuomenės sveikatos specialistai, medikai ir socialiniai darbuotojai kelia į viešumą ne naują, bet labai menkai nagrinėjamą vaikų saugos namuose problemą. 2012 metais Lietuvoje užregistruota daugiau nei 63 tūkst. traumų, apsinuodijimų ir kitų nelaimingų atsitikimų, kurie nutiko vaikams iki 17 metų amžiaus. Tai reiškia, kad per metus iš 1000 vaikų daugiau nei 100 patiria sužalojimą. Vaikų iki 14 metų mirtį dažniausiai lemia išorinės mirties priežastys, tarp jų ir buitiniai sužalojimai. Higienos instituto duomenimis, net 46,8 proc. visų vaikų ir paauglių mirties atvejų priežastis – įvairūs sužalojimai.
daugiau
Vaikams skirti gaminiai sukelia sužalojimus, kurių galima išvengti2013 m. gruodžio 5 d. Vilniuje įvyko renginys „Vaikų saugos diena. Produktų saugos vadovo pristatymas ir seminaras apie programų vertinimą“, kurio metu savo patirtimi dalijosi Europos vaikų saugos aljanso nariai. Kiekvieną dieną vaikai patiria sužalojimus dėl jų kasdienėje aplinkoje esančių daiktų, net ir jiems specialiai skirtų. Remiantis Europos Sąjungos sužalojimų duomenų baze, 28 ES valstybėse kiekvienais metais 19 000 vaikų iki 14 metų patiria sužalojimus dėl dviaukščių lovyčių, 51 000 susižaloja dėl batutų ir daugiau nei 52 000 vaikų patiria sužalojimus dėl žaislų. Visi šie sužalojimai ganėtinai rimti, reikalaujantys greitosios medicinos pagalbos. Europos Komisijos skubių pranešimų sistemos (Rapid alert system) RAPEX duomenimis, 2011 m. tarp nustatytų didžiausią pavojų vaikams keliančių daiktų antroje vietoje buvo žaislai, o šeštoje vaikų priežiūrai skirti daiktai ar priemonės – visi gaminiai specialiai sukurti vaikams!
daugiau
5061 - 5070 iš 5538 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  501 502 503 504 505 506 507 508 509 510  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos