vaistai.lt
Kas lietuvaitę žurnalistę stebina Vokietijos medicinoje„Jei Lietuvos medikai nebūtų tokie begėdžiai kyšininkai ir sugebėtų valdyti savo emocijas,  jie būtų tikrai pagarbos verti puikūs specialistai. Pagarbos pacientui jiems dar reikia mokytis ir mokytis“, – „Vakarų Lietuvos medicinai“ pasakoja Vokietijoje, Saaro žemėje, jau septynerius metus gyvenanti  šilutiškė Ella Rose. Ir pasimokyti medikams ji siūlo iš vokiečių. Kodėl?

Ella, iš pradžių prisistatykite tiems, kas Jūsų nepažįsta.
Penkiolika metų dirbau Pamario krašto žurnaliste: rengiau informacines laidas vietinėje televizijoje, „Pamario“ laikraštyje rašiau ekonomikos, sveikatos ir socialinėmis temomis, bendradarbiavau Lietuvos radijuje, kuriam ir išvykusi  gyventi į Vokietiją rengiu verslo žinias iš Liuksemburgo. Gyvendama Lietuvoje įkūriau pirmą krašto elektroninį laikraštį „Šilutės žinios“.

daugiau

Sergamumas gripu mažėja visoje LietuvojeUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Lietuvoje sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) 44-ąją šių metų savaitę  siekė 38,3 atv./ 10 tūkst. gyventojų. 43-ąją metų savaitę šis sergamumo rodiklis siekė 58,4 atv. /10 tūkst. gyventojų. Pernai tuo pačiu metu bendras Lietuvos sergamumo rodiklis buvo panašus ir siekė 36,48 atv. /10 tūkst. gyventojų. Palyginus pastarosios savaitės sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklį su 43 savaitės duomenimis, mažesnis sergamumas gripu ir ŪVKTI registruotas visose administracinėse teritorijose. 44-ąją metų savaitę visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę paguldyti 4 asmenys, vienas jų - iki 2 metų vaikas.

daugiau
Kompiuteriniai žaidimai laimi prieš fizinį aktyvumąTokius nieko nestebinančius rezultatus pateikė 6–7 klasių mokinių mitybos įpročių ir fizinio aktyvumo įgūdžių tyrimas, kurį inicijavo projektas „Sveikatiada“, atliko Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras. Šiandieniniai mokiniai tikrai negali pasigirti fiziniu aktyvumu. Pradėkime nuo ryto, nuo rytinės mankštos: jos nedaro pusė apklausoje dalyvavusių mokinių, tik 12,3 proc. teigė ją darantys kasdien. Kiek aktyvesni mokiniai eidami į mokyklą – beveik pusė jų mokyklą pasiekia pėsčiomis, ketvirtadalis ateina tik iki transporto stotelės, penktadalį atveža tėvai. Tiesa, kelias iki mokyklos pėsčiomis ilgai netrunka – kiek daugiau nei pusė mokinių (52 proc.) mokyklą pasiekia per 10 minučių ar greičiau, 15,8 proc. kelionėje užtrunka 15–25 minutes, o ilgiau nei 25 minutes pėsčiomis į mokyklą eina 6,1 proc. apklaustų mokinių.
daugiau
Pacientų patirtos žalos atlyginimas: efektyvus mechanizmas ar teisinė fikcija?Vilniaus universitete vykusioje Europos teisės studentų asociacijos organizuotos konferencijos dėmesio centre atsidūrė pacientų žalos atlyginimo mechanizmo ypatumai. Lietuvos gydytojų sąjungos atstovai dabartinį neefektyvų, nei pacientams, nei medikams nepalankų žalos atlyginimo reguliavimą siūlo keisti nuo 2007 m., bet nieko nevyksta. Sulaukta tik keistų ir nemalonių pasekmių. Vis daugiau galimą žalą patyrusių pacientų tiesiog skundžia medikus teisėsaugos institucijoms, o šios pradeda ikiteisminius tyrimus, dažniausiai pagal Baudžiamojo kodekso 229 straipsnį.
daugiau
Lapkričio 8 – oji Europos sveikos mitybos dienaSveika mityba yra vienas iš svarbių veiksnių, įtakojančių žmogaus sveikatą. Gyvenimas - tai malonumas, ir maistas čia atlieka svarbų vaidmenį. Maitinkitės įvairiai ir subalansuotai – taip išsaugosite gerą sveikatą ir gražią išvaizdą. (Kang, Mere ir t.t.)Mitybos mokslas tiria maitinimąsi atitinkančią organizmo būklę ir jo gyvybinę veiklą tam tikru metu. Jis grindžiamas maisto medžiagų subalansavimo principais, kurių laikantis organizmas geriausiai aprūpinamas maisto ir biologiškai aktyviomis medžiagomis. Svarbiausias uždavinys yra nustatyti energetinių ir kitokių maisto medžiagų kiekius maiste, kurie patenkintų gyventojų poreikius ( atsižvelgiant į jų amžių, lytį, profesiją, klimatines, buitines, darbo sąlygas ) ir sudarytų nepalankias sąlygas ligoms plisti. Mityba turi įtakos fiziniam bei protiniam darbui, nes maisto medžiagos teikia organizmui ne tik pakankamą kiekį energijos, bet ir kitus esminius veikliuosius komponentus, be kurių neįmanoma normali organizmo veikla.
daugiau
Apie jodo deficito sukeliamus sveikatos sutrikimusSveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras informuoja, kad Pasaulio sveikatos organizacija (toliau – PSO) bei Tarptautinė jodo trūkumo sutrikimų kontrolės taryba (ICCIDD) rekomenduoja kiekvienų metų spalio mėnesio pabaigoje vieną dieną minėti kaip Pasaulinę jodo trūkumo sutrikimų dieną. Šią dieną skatinama atkreipti dėmesį į jodo trūkumo sukeliamus sutrikimus, teikiant informaciją apie mikroelemento jodo trūkumo pasekmes bei prevenciją ir didinant visuomenės sąmoningumą šioje srityje. Jodo trūkumo sutrikimų diena taip pat skirta atkreipti dėmesį į kiekvieno iš mūsų maitinimąsi bei joduotosios valgomosios druskos vartojimo svarbą ir priminti, kiek daug reiškia mikroelemento jodo kiekis kasdienėje mūsų mityboje.
daugiau

Per 9 šių metų mėnesius Lietuvoje užregistruoti 177 susirgimai sifiliuPer 9 šių metų mėnesius Lietuvoje užregistruoti 177 susirgimai sifiliu, iš kurių vienas įgimtas. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, tai 5 atvejais daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį. Sifilis diagnozuotas 93 vyrams ir 84 moterims. Aštuoniems asmenims sifilis išaiškintas vėlyvoje stadijoje. Tarp šiemet užsikrėtusiųjų sifiliu – 4 nepilnamečiai: trys berniukai iš Šiaulių, Kauno, Jonavos ir mergaitė iš Vilniaus (pernai iš viso 10, iš kurių 9 mergaitės). Per 9 šių metų mėnesius sifilis išaiškintas 17 nėščiųjų, iš kurių viena penkiolikmetė. Apie pusė sifiliu užsikrėtusių nėščiųjų infekcijos šaltinio nežinojo, kita dalis nurodė sutuoktinį – sugyventinį. Nėščiosioms dėl sifilio perdavimo rizikos vaikui, rekomenduojama pasitikrinti 2 kartus: pirmąjį nėštumo trimestrą ir trečiąjį nėštumo trimestrą. Tyrimų išlaidas apmoka ligonių kasos. 

daugiau

Savidiagnostika ir savigyda – ne geriausias sprendimasGydytojai tikina, jog patarimai internete, siūlymas sunegalavus kreiptis į vaistininką bei televizijos laidos apie sveikatą verčia pasiligojusius žmones patikėti, kad diagnozuoti ligą bei išsigydyti gali patys. Yra ir objektyvių priežasčių, kodėl susirgę žmonės neskuba pas gydytojus: pas daugelį specialistų patekti įmanoma po mėnesio ar net kelių. Ieškoti pagalbos ne medicinos įstaigose kartais verčia ir gydytojo asmeninės savybės.

Klysta pačioje ligos pradžioje
Gydytoja dermatovenerologė Aldona Kajutytė jau ne pirmus metus susiduria su situacija, kai į ją kreipiasi jau pabandę patys save gydyti pacientai. Vos pastebi ant odos kokį pakitimą, žingsniuoja tiesiu taikymu į vaistinę, patys išsirenka vaistų ir jais tepasi. Ypač tai būdinga jaunesniems pacientams, kurie visais gyvenimo atvejais tariasi su internetu.

daugiau

Hepatito A plitimas Europoje tęsiasiUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, virusinio hepatito A (VHA) protrūkis Italijoje, epidemiologiškai susijęs su šaldytų uogų vartojimu, tęsiasi. Per Europos Skubaus įspėjimo ir reagavimo sistemą išplatintas pranešimas, kuriame informuojama, kad šių metų rugsėjo viduryje, Romoje, konferencijos metu, kurioje dalyvavo daugiau nei 100  atstovų iš viso pasaulio, buvo patiektas desertas užkėstas VHA. Spalio 9-10 dienomis 6 konferencijos dalyviams nustatytas VHA. Epidemiologinio tyrimo metu buvo išsiaiškinta, kad konferencijoje buvo patiektas desertas su šaldytomis uogomis. Todėl Italijos kompetentinga sveikatos priežiūros institucija pranešė šios konferencijoms dalyviams apie galimą susirgimo VHA riziką.

daugiau

Sergamumas gripu Lietuvoje nekitoUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Lietuvoje sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis 43-ąją šių metų savaitę  siekė 58,4 atv./ 10 tūkst. gyventojų. 42-ąją metų savaitę šis sergamumo rodiklis siekė 58,8 atv. /10 tūkst. gyventojų. Pernai tuo pačiu metu bendras Lietuvos sergamumo rodiklis buvo mažesnis ir siekė 51,99 atv. /10 tūkst. gyventojų. Palyginus pastarosios savaitės sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklį su 42 savaitės duomenimis, mažesnis sergamumas gripu ir ŪVKTI registruotas visose administracinėse teritorijose, išskyrus Klaipėdos, Tauragės ir Telšių administracines teritorijas. 43-ąją metų savaitę visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę paguldyti 6 asmenų. Du jų - iki 2 m. vaikai, keturi - 2-17 metų.

daugiau
5141 - 5150 iš 5555 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  511 512 513 514 515 516 517 518 519 520  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos