vaistai.lt
Ar verta rizikuoti sveikata dėl įtartino grybo?Viename anekdote pasakojama, kad meilėje yra panašiai kaip su grybais, kai pastebi, kad žmogus suklydo – pagelbėti nebeįmanoma. Kaip elgtis grybaujant, kad taip neatsitiktų, kokių klaidų reikėtų vengti ruošiant grybų atsargas žiemai? Utenos visuomenės sveikatos centro specialistai pataria rinkti tik tuos grybus, kuriuos gerai pažįstate. Reikėtų nepamiršti, kad apsinuodyti galima net ir gerais, tačiau netinkamai surinktais grybais. Per lietų rinkti ir per 8-9 valandas neišvirti grybai pradeda gęsti, sausu oru išrautos šios miško gėrybės gęsti pradeda po 10 valandų. Nepatartina grybauti po šalnų, ypač pakartotinų. Grybus miške dėkite tik į orą praleidžiančius indus, nes orui nepralaidžiuose ar polietileniniuose maišeliuose jie greit sušunta ir pradeda gęsti. 
daugiau
Stipresnės ir ilgiau veikiančios vakcinos nuo tuberkuliozėsVisuomenėje paplitęs įsitikinimas, jog tuberkuliozė yra sutramdyta, tačiau kasmet ši liga nusineša apie 1,5 milijono gyvybių visame pasaulyje – Europoje kas septynias valandas vidutiniškai vienas žmogus miršta nuo šios ligos. Kasmet užfiksuojama 9 milijonai naujų infekcijos atvejų bei atsiranda mutavusių tuberkuliozę sukeliančių bakterijų atmainų. Aukščiausio lygio Europos Sąjungos medicininių tyrimų projektas siekia koordinuoti stipresnės bei ilgiau veikiančios tuberkuliozės vakcinos kūrimą. Europos Sąjungos finansuojamas „NEWTBVAC“ projektas padėjo išvystyti 7 iš 14 tuberkuliozės vakcinos variantus, su kuriais šiuo metu atliekami klinikiniai tyrimai. Kiti 36 vakcinos variantai dar tebėra ankstyvojoje vystymo stadijoje arba yra ruošiami tyrimams. Šie laimėjimai atneša vilties tokioms šalims kaip Kinija, Indija, Indonezija bei Pietų Afrika, kur vienas žmogus iš tūkstančio serga liga, plintančia oru. 
daugiau
Amalas – ne tik meilei stiprinti, bet ir onkologinėms ligoms gydytiDaugeliui žinoma tradicija, kai per šv. Kalėdas po amalu bučiuojasi įsimylėjėlių porelės. Bet ar daug žinančių, jog šis augalas gali palengvinti sergančiųjų vėžiu gyvenimą? Amalo terapija siekiama pagerinti organizmo gijimo procesus, sulėtinti naviko augimąbei sumažinti pašalinius reiškinius, sukeltus chemoterapijos ar radioterapijos. Šis metodas jau keletą dešimtmečių yra vienas dažniausiai naudojamų alternatyvių vėžio gydymo metodų Europoje. „Pagrindiniai vėžio gydymo metodai, tokie kaip chemoterapija ar radioterapija, tiesiogiai slopina vėžinių ląstelių augimą ir jų plitimą organizme, tačiau tuo pat metu slopinama ir organizmo imuninė sistema. Alternatyvūs vėžio gydymo metodai, kaip amalo terapija, stimuliuoja imuninį atsaką, pats organizmas tarsi skatinamas gyti, be to, netiesiogiai slopinamas naviko vystymasis bei plitimas“, – sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų gydytoja onkologėchemoterapeutė Regina Nutautienė, pastebėdama, jog amalo terapija pasižymi kur kas svarbesnėmis savybėmis nei gali atrodyti – ji tiesiogiai gerina sergančiųjų gyvenimo kokybę.  
daugiau
Daugiau omega-3 – mažesnė tikimybė moterims pulti į depresijąDaugiau omega-3 rūgščių vartojančioms moterims tikimybė patirti depresijos simptomus yra perpus mažesnė, parodė JAV atliktas tyrimas. Tarp lyčių nustatyti esminiai skirtumai, kadangi jokio ženklaus poveikio vyrų nuotaikoms nepastebėta. Taip greičiausiai yra dėl lyčių biologinių skirtumų, mano mokslininkai. JAV nacionalinio sveikatos instituto, Delavero universiteto ir Rytų Virdžinijos medicinos mokyklos specialistų atlikto tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „Journal of Nutrition“, praneša nutraingredients.com.  „Nors negalima atmesti atvirkštinės priklausomybės, labiau tikėtina, kad mažesni omega-3 riebalų rūgščių kiekiai gali sustiprinti depresijos simptomus, o ne priešingai“, – teigia tyrimo autoriai.
daugiau
Graužikai braunasi į gyvenamąsias patalpasAtšalus orams, ieškodami maisto atsargų, į gyventojų namus ir rūsius braunasi neprašyti svečiai - pelės ir žiurkės. Panevėžio visuomenės sveikatos centro specialistai pataria atkreipti dėmesį į graužikų platinamas ligas ir imtis profilaktinių priemonių. Centro duomenimis, tiesiogiai graužikų platinamų ligų grupėje Panevėžio apskrityje daugiausiai registruojama jersiniozės ir leptospirozės atvejų. Praėjusiais metais sergamumas šiomis ligomis siekė atitinkamai 0,6 ir 0,1 atvejo/10 000 gyventojų. Jau šiais metais sausio - rugsėjo mėnesį buvo užregistruoti 4 jersiniozės ir 4 leptospirozės atvejai, kai 2012 metais per tą patį laikotarpį atitinkamai 10 ir 2 atvejai. 
daugiau
Akių ligos ir jų profilaktikaRegėjimas yra pojūtis, kuris pranoksta visus kitus žmogaus pojūčius. Akis – porinis organas, regos analizatoriaus dalis, priimanti daiktų spinduliuojamą arba atspindimą šviesą. Akys – tai mūsų langas į pasaulį. Reginti akis leidžia nustatyti kūno formą, dydį, spalvą, atstumą tarp daiktų, orientuotis erdvėje, skirti šviesą nuo tamsos. Technikos progresas pateiks dar daug stebuklų, todėl mums reikės geros regos, sveikų akių, galinčių ilgai nenuvargstant dirbti. Pasaulio sveikatos organizacija antrąjį spalio ketvirtadienį yra paskelbusi Pasauline regėjimo diena. Šią dieną žmonės skatinami pasirūpinti savo akimis, apsilankyti pas akių gydytoją, atkreipti dėmesį į aklumo keliamas problemas bei regėjimo sutrikimus. 80 procentų visos informacijos gauname per regėjimą. Iš visų žmogaus kūne dirbančių raumenų akies raumenys yra aktyviausi.
daugiau
Kepenų vėžio recidyvo priežastis – hepatito B virusas?Kepenų vėžys yra sunkiausia virusinio hepatito B infekcijos komplikacija. Pagrindinis nepažengusios ligos gydymo metodas yra operacija, tačiau ir sėkmingai operuotiems ligoniams liga neretai atsinaujina. Iki šiol daug tyrimų ieškojo rizikos faktorių ir ligos atsinaujinimo priežasčių, ir vienas pagrindinių kriterijų, sąlygojančių ligos atkryčio riziką, buvo virusinio hepatito B aktyvumas. Kita vertus, iki šiol nebuvo nė vieno patikimo prospektyvinio tyrimo, kuris būtų analizavęs šį klausimą.

Gydytųjų antivirusiniais vaistais išgyvenamumas geresnis
Neseniai paskelbti pirmojo prospektyvinio atsitiktinės imties tyrimo duomenys patvirtina šią hipotezę. Tyrime dalyvavo 180 asmenų, kurie atsitiktinai suskirstyti į dvi grupes. Vienoje grupėje po operacijos ligoniams skirtas antivirusinis gydymas, kitoje grupėje – placebas. 

daugiau
Hepatito A „renesansas“Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai primena, kad virusinis hepatitas A (VHA) yra vienas iš sparčiausiai plintančių hepatitų, turintis tam tiktus sergamumo periodiškumo dėsningumus. Po daugiau nei dešimtmetį trukusio sergamumo mažėjimo, hepatito A (HA) plitimas įgauna pagreitį. Akivaizdu, kad ekonominių ir socialinių sąlygų gerėjimas nesumažins hepatito A problemos. Paskutinius 15 metų Europoje sergamumas hepatitu A nuolat mažėjo, nuo 14,0 atv./100 tūkst. gyventojų 1997 metais iki 2,6 atv./100 tūkst. gyventojų 2010 metais. Sergamumo rodikliai Lietuvoje 2000-2011 metais svyravo nuo 0,3 atv./100 tūkst. gyventojų iki 2,8 atv./100 tūkst. gyventojų. Esant tokiam mažam  sergamumui didėja imlių žmonių proporcija, ypatingai jei skiepijimų apimtys yra mažos. 
daugiau
Sveika senatvė ir vyresnio amžiaus žmonių sveikatos stiprinimasPasaulyje, ypač išsivysčiusiose šalyse, vyksta didžiuliai demografiniai pokyčiai, dėl kurių mažėja vaikų ir didėja vyresnio amžiaus žmonių skaičius, ilgėja gyvenimo trukmė, daugėja socialinių ir ekonominių šio reiškinio sąlygojamų problemų.

2005 m. apie trečdalį Europos gyventojų sudarė vyresni nei 60 metų asmenys. Iki 2014 m. 33 proc. padidės vyresnių nei 80 m. žmonių skaičius. Lietuvoje vyresni nei 60 m. gyventojai 1990 m. sudarė 16 proc., 2003 m. – 20 proc.; prognozuojama, kad 2030 m. tokie asmenys sudarys apie 27 procentus. Todėl Jungtinių Tautų iniciatyva kasmet spalio 1 d. minima Tarptautinė pagyvenusių žmonių diena. Šiuo metu Lietuvoje gyvena apie 700 tūkst. pagyvenusių (60 metų ir vyresnio amžiaus) žmonių. 

daugiau
Du klausimai, kurie leidžia nuspėti senjorų sveikatąNesugebėjimas užlipti laiptais yra vienas rimtų signalų, kad pagyvenusio žmogaus sveikata prastėja.

Fizinis aktyvumas – svarbi sveiko senėjimo sąlyga
Pagyvenusio žmogaus judrumas yra vienas jautriausių sveiko senėjimo indikatorių, todėl šeimos gydytojai turi atkreipti dėmesį į tuos senjorus, kurių judrumas mažėja. Amerikiečių mokslininkai apibendrino visas 1985-2012 metais vykdytas studijas, kurios tyrė judrumo ir amžiaus ryšį, o duomenis paskelbė „Journal of the American Medical Association“.

daugiau
5171 - 5180 iš 5540 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  511 512 513 514 515 516 517 518 519 520  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos