vaistai.lt
Tvari maisto sistema – saugus maistas ir mitybaKiekvienais metais spalio 16 d. – Pasaulinę maisto dieną – siekiama dar kartą informuoti visuomenę ir priminti apie pasaulio maisto problemas, stiprinti žmonių solidarumą kovojant su badu, nepakankama mityba bei skurdu. Šią dieną rengiamos nemokamo maitinimo, paramos akcijos, visuomenė informuojama apie skurdžiai gyvenančius žmones, kuriuos būtų galima paremti. Pasaulio maisto dienos metu siekiama atkreipti visuomenės dėmesį ir į sveiką mitybą bei tinkamą maisto produktų pasirinkimą. 1979 m. Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos (angl. Food and Agriculture Organisation, FAO) XX generalinėje konferencijoje buvo nuspręsta kiekvienais metais spalio 16 d. minėti Pasaulio maisto dieną. Ši data buvo pasirinkta todėl, kad 1945 m. būtent spalio 16 dieną buvo įkurta Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacija. 
daugiau
Kaip lieknėti nepataria sveikatos specialistaiRuduo ir žiema smarkiai  keičia mūsų gyvenimo būdą. Rečiau išeiname pasivaikščioti, ilgiau drybsome lovoje savaitgaliais. Apsimuturiuojame šiltais megztiniais ir mėgaujamės vakarais namie prie televizoriaus ekrano, žurnalų ar sočios vakarienės. Renkamės „sunkesnius“, riebesnius patiekalus, dažniau pasmaližiaujame saldumynais. Pavyzdžiui, rudeniškam slogučiui nuvyti išsikepame gardų sviestinį obuolių pyragą. Tokie pokyčiai atsiliepia ir mūsų kūnui – vienas kitas priaugtas kilogramas, sunkiau užsisegantys džinsai. Galiausiai ir mintys, kaip greičiau ir efektyviau to svorio nusikratyti. Pradedame ieškoti naujausių ir madingiausių dietų, Holivudo žvaigždžių trenerių patarimų ir pasižadame – nuo pirmadienio ar kito mėnesio pirmosios dienos šventai visko laikysimės. Visgi prieš tai pasidomėkime, ko tikrai nerekomenduoja joks sveikatinimo specialistas. Juk kai kurie lieknėjimo metodai pridaro daugiau žalos nei naudos. Ir gali rimtai sugadinti mūsų sveikatą, pabloginti savijautą.
daugiau
Multivitaminai ir mineralai gali apsaugoti nuo invazinio krūties vėžioTūkstančius menopauzę išgyvenančių moterų apimantis tyrimas parodė, kad invaziniu krūties vėžiu susirgusios moterys gali turėti naudos iš multivitaminų ir mineralų papildų. Žurnale „Breast Cancer Research and Treatment“ paskelbta tyrimo ataskaita nurodo, kad multivitaminus ir mineralus vartojusioms moterims tikimybė mirti nuo invazinio krūties vėžio buvo 30 proc. mažesnė nei toms, kas tokių maisto papildų nevartojo. Invaziniu krūties vėžys klasifikuojamas, kai jis iš pieno liaukų prasiskverbia į aplinkinius audinius. Šioje ligos stadijoje jau galimos metastazės.  „Mūsų tyrimas pateikia pirmuosius, tačiau intriguojančius įrodymus, kad multivitaminų ir mineralų papildai gali padėti vyresnio amžiaus moterims, kurioms išsivystė invazinis krūties vėžys, įveikti jų ligą“, – sako darbo vadovė dr. Sylvia Wassertheil-Smoller iš Niujorko Ješivos universiteto Alberto Einšteino medicinos koledžo. Ji yra epidemiologijos ir visuomenės sveikatos profesorė emeritė.
daugiau
Voveraitėse nustatyta normas viršijanti radiacijaEuropos Komisijos Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema (RASFF) gauta informacija iš Prancūzijos apie šaldytų voveraičių iš Ukrainos siuntą, grybuose nustatytas radionuklidų kiekis viršijo didžiausią leidžiamą koncentraciją. RASFF pranešime nurodoma, kad nesaugius šaldytus grybus (9,2 t) į Prancūziją atvežė įmonė UAB „Garvilė“ (A. Kojelavičiaus g. 92, Vilnius). Prancūzijos atsakinga institucija nustatė, kad radionuklidų kiekis voveraitėse sudarė 778 (+/-59) Bq/kg, tuo tarpu teisės aktuose nustatyta didžiausia leistina koncentracija neturi viršyti 600 Bq/kg. 
daugiau
Prašoma išaiškinti populiarių nereceptinių vaistų nuo peršalimo šalutinį poveikį žmogaus organizmuiSeimo narė Vincė Vaidevutė Margevičienė kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą Vytenį Povilą Andriukaitį ir Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos viršininką Gintautą Barcį dėl viešojoje erdvėje pasirodžiusių publikacijų „Nereceptinių vaistų sudėtyje – narkotikų pėdsakai“. Jose nurodoma, kad šių vaistų nuo peršalimo sudėtyje yra narkotiko amfetamino darinys pseudoefedrinas. Jei tokia informacija yra teisinga, tuomet parlamentarė kelia klausimą, kodėl šiais vaistais laisvai prekiaujama. V. V. Margevičienė minėtame kreipimesi teiraujasi: „Ar nereikėtų šių vaistų įtraukti į receptinių vaistų sąrašą? Ar yra ištirtas šalutinis šių nereceptinių vaistų poveikis? Ar šių populiarių vaistų nuo peršalimo dažnas vartojimas nesukelia priklausomybės ir abstinencijos požymių? Kiek per metus yra parduodama nereceptinių vaistinių preparatų, kurių sudėtyje yra narkotinių medžiagų?“ 
daugiau
Ar verta rizikuoti sveikata dėl įtartino grybo?Viename anekdote pasakojama, kad meilėje yra panašiai kaip su grybais, kai pastebi, kad žmogus suklydo – pagelbėti nebeįmanoma. Kaip elgtis grybaujant, kad taip neatsitiktų, kokių klaidų reikėtų vengti ruošiant grybų atsargas žiemai? Utenos visuomenės sveikatos centro specialistai pataria rinkti tik tuos grybus, kuriuos gerai pažįstate. Reikėtų nepamiršti, kad apsinuodyti galima net ir gerais, tačiau netinkamai surinktais grybais. Per lietų rinkti ir per 8-9 valandas neišvirti grybai pradeda gęsti, sausu oru išrautos šios miško gėrybės gęsti pradeda po 10 valandų. Nepatartina grybauti po šalnų, ypač pakartotinų. Grybus miške dėkite tik į orą praleidžiančius indus, nes orui nepralaidžiuose ar polietileniniuose maišeliuose jie greit sušunta ir pradeda gęsti. 
daugiau
Stipresnės ir ilgiau veikiančios vakcinos nuo tuberkuliozėsVisuomenėje paplitęs įsitikinimas, jog tuberkuliozė yra sutramdyta, tačiau kasmet ši liga nusineša apie 1,5 milijono gyvybių visame pasaulyje – Europoje kas septynias valandas vidutiniškai vienas žmogus miršta nuo šios ligos. Kasmet užfiksuojama 9 milijonai naujų infekcijos atvejų bei atsiranda mutavusių tuberkuliozę sukeliančių bakterijų atmainų. Aukščiausio lygio Europos Sąjungos medicininių tyrimų projektas siekia koordinuoti stipresnės bei ilgiau veikiančios tuberkuliozės vakcinos kūrimą. Europos Sąjungos finansuojamas „NEWTBVAC“ projektas padėjo išvystyti 7 iš 14 tuberkuliozės vakcinos variantus, su kuriais šiuo metu atliekami klinikiniai tyrimai. Kiti 36 vakcinos variantai dar tebėra ankstyvojoje vystymo stadijoje arba yra ruošiami tyrimams. Šie laimėjimai atneša vilties tokioms šalims kaip Kinija, Indija, Indonezija bei Pietų Afrika, kur vienas žmogus iš tūkstančio serga liga, plintančia oru. 
daugiau
Amalas – ne tik meilei stiprinti, bet ir onkologinėms ligoms gydytiDaugeliui žinoma tradicija, kai per šv. Kalėdas po amalu bučiuojasi įsimylėjėlių porelės. Bet ar daug žinančių, jog šis augalas gali palengvinti sergančiųjų vėžiu gyvenimą? Amalo terapija siekiama pagerinti organizmo gijimo procesus, sulėtinti naviko augimąbei sumažinti pašalinius reiškinius, sukeltus chemoterapijos ar radioterapijos. Šis metodas jau keletą dešimtmečių yra vienas dažniausiai naudojamų alternatyvių vėžio gydymo metodų Europoje. „Pagrindiniai vėžio gydymo metodai, tokie kaip chemoterapija ar radioterapija, tiesiogiai slopina vėžinių ląstelių augimą ir jų plitimą organizme, tačiau tuo pat metu slopinama ir organizmo imuninė sistema. Alternatyvūs vėžio gydymo metodai, kaip amalo terapija, stimuliuoja imuninį atsaką, pats organizmas tarsi skatinamas gyti, be to, netiesiogiai slopinamas naviko vystymasis bei plitimas“, – sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų gydytoja onkologėchemoterapeutė Regina Nutautienė, pastebėdama, jog amalo terapija pasižymi kur kas svarbesnėmis savybėmis nei gali atrodyti – ji tiesiogiai gerina sergančiųjų gyvenimo kokybę.  
daugiau
Daugiau omega-3 – mažesnė tikimybė moterims pulti į depresijąDaugiau omega-3 rūgščių vartojančioms moterims tikimybė patirti depresijos simptomus yra perpus mažesnė, parodė JAV atliktas tyrimas. Tarp lyčių nustatyti esminiai skirtumai, kadangi jokio ženklaus poveikio vyrų nuotaikoms nepastebėta. Taip greičiausiai yra dėl lyčių biologinių skirtumų, mano mokslininkai. JAV nacionalinio sveikatos instituto, Delavero universiteto ir Rytų Virdžinijos medicinos mokyklos specialistų atlikto tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „Journal of Nutrition“, praneša nutraingredients.com.  „Nors negalima atmesti atvirkštinės priklausomybės, labiau tikėtina, kad mažesni omega-3 riebalų rūgščių kiekiai gali sustiprinti depresijos simptomus, o ne priešingai“, – teigia tyrimo autoriai.
daugiau
Graužikai braunasi į gyvenamąsias patalpasAtšalus orams, ieškodami maisto atsargų, į gyventojų namus ir rūsius braunasi neprašyti svečiai - pelės ir žiurkės. Panevėžio visuomenės sveikatos centro specialistai pataria atkreipti dėmesį į graužikų platinamas ligas ir imtis profilaktinių priemonių. Centro duomenimis, tiesiogiai graužikų platinamų ligų grupėje Panevėžio apskrityje daugiausiai registruojama jersiniozės ir leptospirozės atvejų. Praėjusiais metais sergamumas šiomis ligomis siekė atitinkamai 0,6 ir 0,1 atvejo/10 000 gyventojų. Jau šiais metais sausio - rugsėjo mėnesį buvo užregistruoti 4 jersiniozės ir 4 leptospirozės atvejai, kai 2012 metais per tą patį laikotarpį atitinkamai 10 ir 2 atvejai. 
daugiau
5181 - 5190 iš 5555 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  511 512 513 514 515 516 517 518 519 520  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos