vaistai.lt

Gydytoja alergologė atsako į dažniausius pacientų klausimusAlergija – tai padidėjusio jautrumo imuninės sistemos reakcija į dirgiklius, kurie sveikiems asmenims tokios reakcijos nesukelia. Žmogaus organizme galimi keturi imuninių reakcijų tipai, iš kurių pirmasis tipas pasitaiko dažniausiai. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad polinkis sirgti alerginėmis ligomis daugeliu atvejų yra paveldimas, tačiau jį taip pat gali nulemti tokie veiksniai, kaip didėjanti aplinkos tarša, imuninę sistemą trikdančių cheminių medžiagų naudojimas, netinkama mityba, neracionalus ir nesaikingas vaistų vartojimas. 

daugiau

Kaip pasirūpinti vaikų dantimis? Tik 1 iš 2 ikimokyklinio amžiaus tėvų ryte valo vaikų dantisTik 52 proc. ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų, globėjų, rūpintojų (toliau – tėvų) kasdien valo vaikų dantis ryte, o kasdien vakare – 83 proc. Tai atskleidė 2023 m. Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktos „Ikimokyklinio amžiaus vaikų dantų priežiūros ypatumų apklausos“ rezultatų analizė. Tokie rezultatai rodo nepakankamą mažamečių burnos higieną, kai vaikas dar tik mokosi pats išsivalyti dantis ir jo burnos higiena ir sveikata tiesiogiai priklauso nuo tėvų.

daugiau

Žmogaus papilomos virusas ilgą laiką nepasireiškia jokiais simptomaisŽmogaus papilomos virusas (ŽPV) – dažnai jaunus žmones, tiek moteris, tiek vyrus užklumpanti problema, dėl kurios gali atsirasti įvairių sveikatos sutrikimų – nuo lytinių organų karpų iki kur kas rimtesnių susirgimų. Viena iš pavojingiausių ŽPV keliamų grėsmių moterims – gimdos kaklelio vėžys.

daugiau

Kalcis – gauti šių medžiagų vaikams yra gyvybiškai svarbuDauguma tėvų žino: kalcis gyvybiškai svarbus sveikiems vaikų dantims ir stipriems kaulams. Tačiau šis mineralas taip pat nepakeičiamas nervų, kraujotakos ir širdies sistemų veiklai, medžiagų apykaitos procesui, jis palaiko raumenų funkciją, dalyvauja kraujo krešėjimo procese, yra susijęs su alerginėmis organizmo reakcijomis ir net gali padėti išlaikyti sveiką svorį.

daugiau

ImageNacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis (NVSC), Lietuvoje vasario 26 d. – kovo 3 d. (9-ąją savaitę) sergamumo gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) rodiklis sumažėjo iki 1216,5 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Vasario 19–25 d. (8-ąją savaitę) jis siekė 1363,2 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Sergančiųjų visomis ligomis (gripu, ŪVKTI, COVID-19 liga) skaičius sumažėjo.

daugiau

Hialurono rūgšties injekcijos padeda įveikti sąnarių skausmusSąnarių skausmai gali varginti įvairaus amžiaus žmones, o vienas iš būdų, padedančių kovoti su kylančiu diskomfortu, – hialurono rūgšties injekcijos į sąnarį. Nors ši medžiaga dažniausiai siejama su grožio procedūromis, iš tikrųjų ji natūraliai susidaro ir sąnario viduje, todėl jos injekcijos padeda atkurti judėjimo funkciją ir apsaugo nuo didesnių pažeidimų.

daugiau

Kaip su vaikais kalbėti apie lytiškumą ir lytiniu keliu plintančias ligasTėvai paprastai moko vaikus rūpintis savo sveikata, tačiau apie lytinę sveikatą su atžalomis kalbasi ne visi. Dažnai šios temos ir patiems tėvams yra nejaukios, tačiau specialistai tvirtina, kad reikia išdrįsti apie tai prabilti, nes yra be galo svarbu vaikams suteikti būtinų žinių, kurios ateityje jiems padės būti sveikesniems.

daugiau

Erkinio encefalito grėsmė atsiranda vos atšilus oramsApie vieną iš sunkiausių virusinių infekcinių ligų – erkinį encefalitą – visuomenėje kalbama dažnai ir daug, o poreikis tai daryti neblėsta, kadangi sergamumas Lietuvoje yra vienas didžiausių Europoje. Pavojus užsikrėsti šia liga išlieka beveik visus metus, o didžiausią piką sergamumas pasiekia, kai šiltuoju metų laiku žmonės renkasi laisvalaikį leisti gamtoje, kur gausu ligą platinančių erkių. Vis dėlto svarbu nepamiršti, kad išvengti erkinio encefalito ir jo sukeliamų sveikatos problemų galima laiku pasiskiepijus.

daugiau

Paveldima retinopatija: genetinei ligai ieškoma vis pažangesnių diagnostikos ir gydymo būdųPaveldima retinopatija – kelių šimtų ligų grupė, priskiriama retoms ligoms. Šiuo metu žinoma apie 250 su paveldimomis retinopatijomis susijusių genų. Ši liga pasitaiko vienam iš 3–4 tūkstančių, pasaulyje ja serga apie 2,5 mln. žmonių. Remiantis šiais paskaičiavimais, ja sergančiųjų Lietuvoje galėtų būti daugiau kaip 1 tūkstantis.

daugiau

Klaipėdos universiteto ligoninė plečia krūties vėžio diagnostikos galimybesKlaipėdos universiteto ligoninė (KUL) pradeda vykdyti krūties vėžio prevencinę programą. Pasak medikų, tai reikšmingas žingsnis, leisiantis moterims suteikti kompleksišką onkologinę pagalbą – nuo ankstyvos diagnostikos iki šiuolaikinio gydymo. Krūties vėžys yra dažniausia moterų onkologinė liga. Lietuvoje kasmet ja suserga apie 1600 moterų, iš kurių maždaug ketvirtadaliui nustatoma išplitusi ligos stadija. Jei liga būtų diagnozuojama ankstyvos stadijos, iki 95 proc. atvejų ją būtų galima išgydyti.

daugiau
61 - 70 iš 5540 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos