vaistai.lt

Laiku pradėjus gydyti retą ligą, išgelbėta dviejų naujagimių gyvybėPaskutinė vasario diena – Europos retųjų ligų diena. Kiekvienos specialybės gydytojams tenka gydyti retas ligas, kurių gydymas trunka visą gyvenimą. Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikos Vaikų ligų profilio koordinatorei dr. Margaritai Valūnienei praėjusiais metais iš Vilniaus universiteto Santaros klinikų Medicininės genetikos centro atskriejo net du pranešimai, kad visuotinio naujagimių tikrinimo metu diagnozuotas adrenogenitalinis sindromas, dar vadinama įgimta antinksčių hiperplazija – būklė, kuriai būdinga sutrikusi kortikosteroidų gamyba antinksčiuose. Jai esant antinksčiai nesugeba gaminti pakankamai kortizolio ir/ar aldosterono, tačiau gamina labai daug testosterono.

daugiau

Gydytoja apie smegenų mirtį: kelionei pasibaigus žmogus gali padėti kitiems – tapti organų donoruŠiais laikais medicinos pažanga yra kaip niekad sparti, tačiau išsaugoti žmogaus gyvybę įmanoma ne visais atvejais. Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės gydytoja anesteziologė reanimatologė Julita Meškauskienė sako, kad dirbant Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje, tiek jai, tiek kitiems gydytojams, neretai tenka susidurti su pacientų mirtimi. „Susitaikymas su netektimi yra psichologiškai sunkus tiek paciento artimiesiems, tiek jį gydžiusiam gydytojui. Sudėtingas ir momentas, kai reikia artimiesiems paaiškinti, kas yra smegenų mirtis, papasakoti apie organų donorystę“, – sako gydytoja.

daugiau

Praradote dantis, tačiau esate alergiškas metalams? Išeitis – cirkonio implantaiDantų netekimas – nemaloni patirtis, neigiamai paveikianti ne tik šypsenos estetiką, bet ir gyvenimo kokybę. Nors šiuolaikinė odontologija siūlo patikimai atkurti dantis atliekant implantaciją, tačiau nuolat didėjant alergiškų žmonių skaičiui, susiduriama su klausimu, kaip rasti tinkamą sprendimą alergiją metalams turintiems pacientams.

daugiau

Galvoje ar ausyse girdite ūžesį? Gydytoja neurologė papasakojo, kada dėl jo reikėtų sunerimtiNetikėtai ausyse ar galvoje atsiradęs ūžesys, kitaip dar vadinamas tinitu, daugelį žmonių gali ne juokais išgąsdinti ir sutrikdyti. Dėl kokių priežasčių šis simptomas kyla ir ar dėl jo reikėtų sunerimti? 

daugiau

Gydytojas ragina susirūpinti net nedidele opele burnos ertmėjeVasario mėnuo, skirtas burnos vėžio profilaktikai, atkreipė dėmesio ir į burnos vėžį, vieną pavojingiausių burnos ertmės ligų. Respublikinėje Šiaulių ligoninėje dažniausiai ją diagnozuoti tenka ausų, nosies, gerklės ligų gydytojams, į kuriuos ir kreipiasi pacientai, gavę šeimos gydytojo siuntimą konsultacijai dėl burnos ertmėje: liežuvyje, lūpose, dantenose, vidinėje skruostų pusėje, gomuryje ar gerklėje esančios opelės ar sukietėjimo.

daugiau

Kokias klaidas dažniausiai daro maisto papildus vartojantys žmonėsSunegalavę ar norėdami užkirsti kelią ligoms, dažnai pradedame vartoti vitaminus ar maisto papildus. Vaistininkai pastebi, kad daugelis žmonių maisto papildus renkasi atsakingai, tačiau pasitaiko ir tokių, kurie nepasidomi jų vartojimo ypatumais arba griežtai atsisako vartoti net tada, kai juos paskiria gydytojai.

daugiau

Menopauzė – egzistencinių pokyčių metas, kuriam galima pasiruošti iš ankstoDažnai menopauzės metu moterys susiduria su dideliais kūno ir gyvenimo būdo pokyčiais, o tai dažnai tampa ir pasikeitusio savęs suvokimo priežastimi. Natūralu, kad šis laikotarpis dažnai sukelia egzistencinius klausimus ir emocinius sunkumus, tačiau, tinkamai pasiruošus, juos galima įveikti lengviau.

daugiau

Susirgimų skaičius mažėja: į ligonines dėl gripo paguldyta mažiau asmenųNacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis (NVSC), Lietuvoje vasario 19–25 d. (8-ąją savaitę) sergamumo gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) rodiklis dar šiek tiek sumažėjo ir siekė 1363,2 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Vasario 12–18 d. (7-ąją savaitę) jis siekė 1422,5 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Sergančiųjų visomis peršalimo ligomis (gripu, ŪVKTI, COVID-19 liga) skaičius sumažėjo.

daugiau

Ryškūs sapnai, dingusi uoslė bei anksti žylantys plaukai gali įspėti apie neurologinę ligąNeretai susitikę draugus, artimuosius ar kolegas ir išgirdę sakinį „O ką aš sapnavau!!!“ esame pasiruošę išklausyti išsamų pasakojimą apie neįtikėtinas istorijas ir potyrius miegant. Taip pat kartais turbūt pasitaiko pabusti nuo miegančio partnerio riksmų ir kojų ar rankų agresyvių judesių. Šie simptomai būdingi vadinamam paradoksinio miego elgesio sutrikimui (PMES) ir yra vienas iš ankstyviausių Parkinsono ligos požymių.

daugiau

Gydytoja įspėja: sušalus gali grėsti labai nemaloni ligaNet žiemai baigiantis svarbu daug dėmesio skirti šiltai aprangai, apsaugoti kūną nuo šalčio šalikais, kepurėmis, pirštinėmis, megztiniais. Pasak gydytojų, per ilgai pabuvus šaltoje aplinkoje ir sušalus gali grėsti labai nemaloni liga – šlapimo pūslės uždegimas, dar vadinamas cistitu.

daugiau
71 - 80 iš 5538 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos