vaistai.lt
Geriausia gimdos kaklelio vėžio prevencija – reguliarus tikrinimasis ir skiepaiSveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras primena, kad šiais metais sausio 19–25 dienomis minima Europos gimdos kaklelio vėžio prevencijos savaitė. Ja siekiama atkreipti gyventojų dėmesį į šią ligą, rizikos veiksnius ir prevencijos priemones. Gimdos kaklelio vėžys yra viena iš penkių dažniausių vėžio rūšių, kuriomis serga Lietuvos moterys.
daugiau
2013 metais išaugo sergamumas lytiškai plintančiomis infekcijomisPanevėžio visuomenės sveikatos centro (toliau - Centras) duomenimis, 2013 metais Panevėžio apskrityje ženkliai išaugo sergamumas lytiškai plintančiomis infekcijomis (toliau - LPI). Praėjusiais metais sergamumas sifiliu padidėjo daugaiu nei 3 kartus lyginant su 2012 metais (atitinkamai 0,1 ir 0,42 atvejo/10 000 gyv.). Sergamumas lytiškai santykiaujant plintančių chlamidijų sukeltais susirgimais per tą patį laikotarpį išaugo nuo 0,5 iki 1,08 atvejo/10 000 gyventojų. 2013 m. Panevėžio apskrityje didžiausias sergamumas sifiliu buvo užregistruotas Panevėžio mieste ir Kupiškio rajone (atitinkamai 0,52 ir 0,5 atvejo/10 000 gyventojų), lytiškai santykiaujant plintančių chlamidijų sukeltomis ligomis – Biržų rajone (5,0 atvejo/10 000 gyventojų).
daugiau
Bendroji anestezija: šalutinis poveikis, komplikacijosŽodis anestezija kilo iš graikų kalbos žodžio anaisthētos, reiškiančio “nejautrų”. Anestezijataikoma, norint laikinai sumažinti ar visiškai nuslopinti pojūčius per skausmingas medicinines procedūras, operacijas. Yra du anestezijos metodai – vietinė ir bendroji anestezija. Vietinė anestezija skiriama tam tikrai kūno daliai nuskausminti, pacientas lieka sąmoningas (pavyzdžiui, odontologinės procedūros). Bendroji anestezija taikoma esant sudėtingesnėms operacijoms.
daugiau
Nuo H5N1 paukščių gripo mirė pirmoji auka Š. AmerikojeTrečiadienį valdžios atstovai pranešė, kad susirgęs kanadietis, negerai pasijutęs keliaudamas namo iš Kinijos, tapo pirmąja paukščių gripo H5N1 auka. Asmuo, kurio tapatybę valdžios atstovai neatskleidžia, susirgo praeitą mėnesį po skrydžio iš Pekino į Vankuverį ir sausio 3 d. mirė. Ketvirtadienį testai patvirtino mirties priežastį, praneša Wall Street Journal.
daugiau
Antibiotikų skiriama mažiau, bet atsparumo jiems problema išliekaŽmonijos gelbėtojai nuo bakterijų – antibiotikai išgyvena krizę. Vis labiau prisitaikantys prie aplinkos ligų sukėlėjai tampa atsparūs tradiciniams antibiotikams. Ieškodami būdų sukurti veiksmingesnius vaistus jų kūrėjai bei gydytojai trimituoja apie būtinybę vartoti antibiotikus tik kruopščiai ištyrus užkratą. Galima pasidžiaugti, jog Klaipėdos apskrityje vykdyti tyrimai parodė, kad antibiotikų skiriama vis mažiau.
daugiau
Antidepresantai: istorija ir naujausios aktualijos (2)Antidepresantai, kaip sako ir pats pavadinimas, yra vaistai, skirti gydyti depresiją. Pačią depresiją apibūdinti nėra paprasta. Tai – liga ir būklė, kuomet žmogus nuolat jaučiasi apatiškas, liūdnas, prislėgtas, pavargęs. Kinta miego režimas, susiaurėja interesų ratas, gali atsirasti valgymo sutrikimų, apima stiprus beviltiškumo jausmas, sunku susikoncentruoti, susikaupti. Vengiama žmonių sambūrio, socialinio kontakto. Kai kuriuos aplanko ir savižudiškos mintys.
daugiau
Kad nekamuotų pagirios...Deja, per šventes ne visiems pavyksta pakelti tik simbolinę putojančio vyno taurę. Ką daryti, jei linksmybių sūkuryje, nejučia išgurkšnojama daugiau nei planuota? Verta žinoti keletą dalykų.

Kadangi alkoholio skilimo produktai šalinami pro inkstus, išeikvojama daug organizme esančio vandens, todėl po audringo vakarėlio džiūsta burna. Kad atgautumėte prarastus skysčius, gerkite daug negazuoto mineralinio vandens, prisotinto kalcio, magnio ir natrio.

daugiau
Galimybė ištirti storąją žarną – be invazijosKauno klinikose pirmą kartą Lietuvoje atliktas storosios žarnos tyrimas neinvaziniu metodu – kapsuline endoskopija. Pasaulyje toks būdas taikomas dar tik porą metų. Pirmuosius tyrimus dviems pacientėms atliko Gastroenterologijos klinikos Endoskopinės gastroenterologijos sektoriaus vadovas prof. Kęstutis Adamonis ir gydytojas gastroenterologas dr. Juozas Kupčinskas. Vienai pacientei nustatyta paveldima žarnyno polipozė, kitai diagnozuotas storosios žarnos vėžys. Kapsulinė endoskopija pasaulyje atsirado beveik prieš dešimtmetį. Plonosios žarnos kapsulinės endoskopijos tyrimai Kauno klinikose pradėti prieš 8 metus, tokiu būdu jau ištirta daugiau nei 60 pacientų. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Gastroenterologijos klinikos Žarnyno ligų centre atlikta daugiausia kapsulinės endoskopijos tyrimų Lietuvoje ir sukaupta didžiausia patirtis šalyje.
daugiau
Kas trečiam lietuviui švenčių saldumą apkartina sutrikęs virškinimasŠventiniu periodu preparatų nuo sutrikusio virškinimo pardavimai šoktelėjo trečdaliu. Vaistininkų teigimu, pastarąją savaitę kas trečias gyventojas, apsilankęs vaistinėje, skundžiasi virškinimo problemomis: pilvo pūtimu, sunkumu skrandyje, pykinimu ir kitais nemaloniais pojūčiais. „Virškinimo bėdos – aktualiausia tema vaistinėse pastaruoju metu. Tai siejame su šventiniu maratonu, kuris paprastai gyventojus skatina persivalgyti, taip pat dažnai valgomas riebus maistas. Skubėdami žmonės praranda saiką bei užmiršta maisto derinimo principus. O per didelis maisto, ypač riebaus, kiekis sutrikdo kepenų, skrandžio, kasos veiklą ir tada atsiranda nemalonūs pojūčiai virškinamajame trakte“, – komentavo vaistininkė Gintarė Krikščiūnienė.
daugiau
Antidepresantai: istorija ir naujausios aktualijosAntidepresantai – vaistų grupė, apie kurią galima rašyti daug, kalbėti ilgai, o diskutuoti dar ilgiau, pradedant šių vaistų atsiradimo istorija, iki galo neištyrinėtu veikimo mechanizmu, būklėmis, kurioms esant,  antidepresantai skiriami. Vertos dėmesio ir tokios su antidepresantais susijusios temos, kaip šalutiniai poveikiai, efektyvumas, saugumas ir taip toliau.

Psichofarmakologijos pradžia
XX amžiuje padarytas milžiniškas šuolis medicinoje ir farmacijoje, ligų diagnostikoje ir gydyme. Ne išimtis ir psichikos ligos ar sutrikimai. Intensyvus psichiką veikiančių preparatų tyrinėjimas, gamyba prasidėjo apie 1950 metus. Įvyko tikras protrūkis psichiatrijoje.

daugiau
1001 - 1010 iš 1150 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  101 102 103 104 105 106 107 108 109 110  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos